De meeste mensen barbecueën door vlees of vis direct boven het vuur te grillen, maar er zijn veel meer bereidingstechnieken voor de barbecue. Adviseer de klant eens een andere techniek te gebruiken, zo krijgen zij een heel andere barbecue-ervaring!
Barbecuetechnieken
Keurslager Broersen
't Veld
De elektrische barbecue is makkelijk te gebruiken voor binnen én buiten. Je kunt de temperatuur ook goed regelen. Dit soort barbecues is vaak alleen geschikt voor het direct grillen. Prima voor eten dat snel gaar is.
Deze klant gaat voor gemak. Elektrisch barbecueën is vooral een methode om vlees en groenten te bereiden.
Barbecueën op houtskool is de meest authentieke manier. Je steekt de briketten en houtskool aan en het vlees krijgt zo een echte barbecuesmaak. Bij sommige barbecues kun je de temperatuur in twee zones regelen. De ene zone verhit je met kooltjes waarin je direct kunnen grillen. Op de andere zone zonder kooltjes kun je indirect grillen.
Deze klant houdt van het barbecueritueel en de sfeer. Hij vindt het niet erg om de barbecue steeds in de gaten te houden, omdat de temperatuur sterk kan veranderen. Deze klant probeert graag eens wat nieuws uit.
De keramische barbecue is een ovaalvormige barbecue van keramiek met een deksel, die je kan sluiten. De keramische barbecue is een bereidingsmethode die je zowel binnen als buiten kan gebruiken. Je kunt er verschillende methoden van garen mee toepassen: direct en indirect. De temperatuur is goed te reguleren. Je kunt er een volledige maaltijd op bereiden. Vlees, vis en groenten: het kan allemaal. Zelfs pizza's brood of appeltaart bakken is mogelijk.
Deze klant is op zoek naar iets bijzonders. Het zijn vaak professionele koks of amateurkoks die dit type barbecue hebben.
Barbecueën op een gasbarbecue is een stuk makkelijker dan op houtskool. Je krijgt geen vieze handen, de temperatuur regel je met een knop en je hebt toch de echte barbecuesmaak. Als je meerdere branders hebt, kun je in de warme zone direct grillen en in de zone waar de brander uit staat indirect grillen.
Deze klant houdt van comfort en gemak. Hij wil gewoon lekker eten, zonder te veel gedoe.
Steeds populairder wordt het barbecueën of grillen boven houtvuur. De bekendste manier is boven een driepoot waar een rooster of keramische pan boven hangt. In een Afrikaanse Braai maak je zelf kooltjes door houtvuur in een kolenmaker te stoppen. De kooltjes vallen vanzelf naar beenden en kun je ze verdelen onder het grillrooster. Je kunt de braai ook gebruiken als haardvuur en is daarmee een combinatie van een buitenkeuken- en haard.
De Ofyr is ook een combinatie van buitenkeuken- en haard waarbij je een maaltijd bereidt op houtvuur en de barbecue daarna kan gebruiken voor een haardvuur. De Ofyr heeft een stalen ronde plaat waarop het voedsel verhit wordt.
American smokers kun je verhitten met zowel hout als houtskool. Met dit type barbecue kun je indirect en direct grillen en zowel grillen als roken.
Klanten die dit type barbecue toepassen zijn avontuurlijk ingesteld. Met hout is de temperatuur namelijk niet zo goed te reguleren als op andere barbecues. Je bereidt meer op gevoel. Deze methode van bereiden geeft veel ervaring en sfeer; met elkaar buiten rond het vuur een maaltijd bereiden.
In opkomst zijn barbecues die je kan stoken met houten pellets. Net zoals je er kachels mee stookt, stook je nu de barbecue ermee op. Dit type barbecue levert alleen indirect vuur, het lijkt daarom nog het meest op een oven. De barbecue geeft wel een lichte rooksmaak aan het vlees. Belangrijk is dat alleen pellets gebruikt worden van puur hout, omdat andere pellets stoffen kunnen bevatten die je niet op je eten wilt. Er zijn ook allerlei soorten pellets te krijgen die een bepaalde aroma afgeven, zoals appel of kers. Klanten die kiezen voor dit type barbecue zijn nieuwsgierig naar nieuwe vormen van barbecueën. Deze klant houdt van gemak, want je bereidt het vlees niet met direct vuur.
Welk advies geef je de klant? Het ligt er natuurlijk aan welke barbecue de klant gebruikt wat de mogelijkheden zijn voor bereiding. Lees meer over de soorten barbecues en klanttypes die daarbij horen.
Je hebt kunnen lezen over de verschillende barbecues, zoals pelletbarbecues of American Smokers. Hoe zien ze er allemaal uit?
De Afrikaanse Braai stook je op met houtvuur. Ook leuk 's avonds in de tuin met een vuurtje erin!
Stoere barbecue: de American Smoker. Deze heeft een apart gedeelte om te grillen en te roken en kun je op hout en houtskool stoken.
Er zijn ook speciale rookovens te koop waarin je klanten vlees of vis zelf roken.
De Ofyr is een nieuw type barbecue dat je met hout stookt. Heeft een strak en modern uiterlijk. Na het barbecueën kun je hem ook gebruiken als vuurtje.
Nieuw op de markt: de pelletbarbecue! Je stookt deze barbecue op met geschikte pellets.
Côte du boeuf, tomahawk, bavette, diamanthaas, allemaal soorten vlees waar klanten steeds meer vraag naar hebben voor op de barbecue. Zij verwachten hier kwaliteit in. Soms verwachten ze ook een bereidingsadvies, maar klanten hebben steeds vaker zelf al veel uitgezocht. Deze soorten vlees voor op de barbecue vindt de klant nergens anders, dus een uitgelezen kans voor jou als slagerij om je te onderscheiden! Wanneer barbecueën onderdeel is van je cateringactiviteit, kun je je klanten juist op die momenten kennis laten maken met dit type vlees. Misschien zouden ze dit anders niet kopen omdat ze bijvoorbeeld niet weten hoe ze het moeten bereiden.
Côte du boeuf, tomahawk, bavette, diamanthaas, allemaal soorten vlees waar klanten steeds meer vraag naar hebben voor op de barbecue. Zij verwachten hier kwaliteit in. Soms verwachten ze ook een bereidingsadvies, maar klanten hebben steeds vaker zelf al veel uitgezocht. Deze soorten vlees voor op de barbecue vindt de klant nergens anders, dus een uitgelezen kans voor jou als slagerij om je te onderscheiden! Wanneer barbecueën onderdeel is van je cateringactiviteit, kun je je klanten juist op die momenten kennis laten maken met dit type vlees. Misschien zouden ze dit anders niet kopen omdat ze bijvoorbeeld niet weten hoe ze het moeten bereiden.
Steeds meer soorten barbecues betreden de markt en klanten variëren steeds meer in het soort vlees. Vooral grote stukken vlees op de barbecue zijn in trek!
Altijd populair: de keramische barbecue
Grote stukken vlees op de American Smoker
Vlees op de Ofyr
Stoer gezicht: de American Smoker
Kleine slavinken op de Ofyr
Groot stuk vlees bereiden op een keramische barbecue
Een American Smoker en een Ofyr: verschillende manieren van barbecueën!
Naast vlees zijn vis en groenten natuurlijk ook heerlijk voor op de barbecue!
Wim Koelewijn over barbecuetechnieken en -materialen
Merk je dat er veel vraag is naar uitgebreid barbecueën?
“Wat wij merken is dat er veel vraag is naar barbecues met bediening. Het is een stukje theater dat je maakt. Je vertelt wie je bent, wat je gaat doen, wat de gasten zullen gaan eten en hoe alles in elkaar zit. Dat is dan een heel stuk leuker dan wanneer iemand met twee werknemers vlees komt bakken en weer weggaat. Je moet gewoon zorgen dat je een stukje theater maakt en dat je je bedrijf verkoopt. Doordat mensen dat zien en positief reageren, wordt de vraag naar barbecue met bediening steeds groter.”
Wat zijn nieuwe trends op het gebied van barbecueën?
“Echt luxe, grote stukken vlees. Veel mannen zijn de afgelopen jaren aan het barbecueën geslagen. Die hebben allemaal een Weber, een Black Bastard of een Big Green Egg gekocht of gekregen. Nu zijn ze aan het experimenteren in de tuin, want ze werken meer thuis en konden een tijdlang niet op vakantie en maakten geen uitstapjes. Dus de pulled pork, de grote ribeyes, de grote stukken vlees: die zijn echt helemaal hot.”
Hoe maken jullie van luxe barbecueën een beleving?
“We zijn een van de weinigen die met de Arteflame op locatie gaan. Dat is een hele andere manier van barbecueën. Bij normale barbecues gebeurt het allemaal onder de deksel. Dat moet je het gezellig maken met een biertje en een hapje, want je ziet eigenlijk niks. Met de Arteflame, daarentegen, maak je theater: je bent continu aan het kijken onder de motorkap. Het gebeurt namelijk op de ring. Daar kun je alles op bakken. Wat je ziet is dat mensen eromheen komen staan. Ze zien het gebeuren en gaan vragen stellen.”
Wim Koelewijn over barbecuetechnieken en -materialen
"Vraag de klant naar de mogelijkheden van de barbecue, zoals een deksel en gescheiden hittes. Zonde als je een mooi product verkoopt en de klant het niet kan bereiden."
"Geef je klant advies over het bereiden van een volledige maaltijd op de barbecue."
"Ik vind het logisch om een lekker toetje op de barbecue te bereiden. Een appel poffen of een schijf ananas met kaneel grillen. De klant denkt hier misschien niet aan, breng je klant dus op dit idee."
Barbecueën betekent voor de meeste mensen direct grillen. Door het gebruik van een andere techniek kun je een nieuwe barbecue ervaring opdoen en andere producten bereiden. Probeer de barbecuetechnieken indirect grillen, roken of poffen en deel je ervaring met de klant. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden van de barbecue. Je hebt verschillende soorten. De belangrijkste zijn gas, elektrisch, houtskool en keramische barbecues. Het ligt aan het type en de uitvoering welke technieken gebruikt kunnen worden. Goed om rekening te houden, want het is zonde als je een lekker product verkoopt wat de klant niet goed kan bereiden.
Hoe weten jullie welke barbecuetechnieken je klanten gebruiken?
Welke barbecuetechnieken zou jij nog willen uitproberen?
Welke vragen stel jij de klant over de te gebruiken materialen?
Wat is volgens jou een goed barbecue advies?