Door scholing blijf je goed op de hoogte. Hierdoor ben en blijf je goed inzetbaar. Elke medewerker heeft recht op scholing en voor veel opleidingen zijn subsidies beschikbaar. Handig om te weten! Scholing kan met je werk te maken hebben, maar ook met bredere inzetbaarheid, eventueel buiten je huidige werk. In het laatste geval spreek je van ‘employability’. Dit artikel gaat alleen over scholing binnen jouw werk, waardoor je goed blijft en beter wordt in je vak.
Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie
Als je medewerkers zich blijven ontwikkelen kun jij als werkgever/ ondernemer ook blijven innoveren. Daarnaast is het voor medewerkers motiverend om te leren en maakt scholing ze breder inzetbaar. Ze hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid, maar om je eigen doelen te bereiken kun je hier natuurlijk in sturen en begeleiden.
Investeren in scholing kost geld, maar investeren doe je altijd met het perspectief dat het iets oplevert. Investeren in uitstraling van de winkel, machines en producten is net zo belangrijk als investeren in personeel. Je medewerkers zorgen immers voor binding met de klanten, door persoonlijk contact en de overdracht van hun kennis.
Scholing verhoogt de kwaliteit en professionaliteit van je slagerij en maakt de onderneming toekomstbestendig.
Je kunt binnen de slagerij opleiden, maar je kunt ook opleidingen van bijvoorbeeld SVO inzetten. SVO is een belangrijke partner in de branche, niet alleen voor BBL-opleidingen, maar ook voor allerlei andere opleidingsvragen.
De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie en de vakbonden hebben een gezamenlijk belang en bieden advies en ondersteuning voor elke werkgever/ondernemer die vragen heeft over scholing.
CNV Vakmensen
Scholing betekent niet dat je net als vroeger weer in de schoolbanken terecht komt. Er is altijd wel een opleiding die bij je past. En als je iets doet waar je lol in hebt is het gewoon een leuke activiteit naast je werk.
Het lijkt misschien een flinke investering in tijd en kosten, maar eigenlijk valt dat heel erg mee. De tijd en het geld krijg je vaak helemaal of deels vergoed. Je werkgever is alleen maar blij met jouw scholing, hierdoor krijg je meer toegevoegde waarde in de slagerij. Je kunt immers nieuwe of andere dingen.
De slagerij ontwikkelt zich, dus als medewerker moet je daarin mee kunnen gaan. Ik denk dat we het erover eens zijn dat het werk in de slagerij verandert met de jaren. De slagerij krijgt bijvoorbeeld steeds meer functies; lunchbroodjes, maaltijden, noem maar op. Alleen al om je functie te kunnen blijven doen is scholing dus van belang.
Waarom is scholing belangrijk voor werkgevers en medewerkers? Een toelichting vanuit KNS en CNV.
Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie
CNV Vakmensen
Als medewerker heb je veel rechten als het om scholing gaat. Bekijk de cao voor meer informatie hierover.
Schroom niet om als medewerker zelf scholing aan te vragen. Vaak is een werkgever alleen maar blij met zo’n gemotiveerde medewerker. Een werkgever kan ook niet altijd weten waar zijn werknemers behoefte aan hebben, dus wacht niet af. Het is wel de bedoeling dat werkgevers een actief scholingsbeleid voeren. Ze hebben zelfs een scholingsplicht, wat betekent dat ze elke werknemer in staat moeten stellen om een opleiding te volgen. Je kunt bij de vakbonden terecht voor loopbaanadvies. Vanuit de cao kun je een vergoeding aanvragen voor eventuele kosten. Kijk op de websites van FNV of CNV voor meer informatie.
De kosten van een cursus zijn voor de werkgever. Vaak zijn er subsidies beschikbaar van het opleidingsfonds voor het Slagersbedrijf (Sovvb). Deze subsidies zijn er voor BBL-opleidingen, maar ook voor cursussen en trainingen. Zoek dit dus eerst uit en vraag subsidie aan als je daar recht op hebt. Deze subsidies zijn beschikbaar voor medewerkers in het slagersbedrijf. Werk je bij een poeliersbedrijf? Kijk dan op www.depoeliers.nl voor alle informatie over subsidiemogelijkheden.
Het volgen van een opleiding kan soms zorgen voor veranderingen in het contract of salaris van een medewerker. Bijvoorbeeld als er opgeleid wordt tot een andere functie. Als werkgever moet je hier alert op zijn, maar als medewerker kun je ook zelf de verantwoordelijkheid nemen om hier naar te vragen.
Scholing is niet alleen voor jongeren! Ook als je al jaren aan het werk bent kun je een opleiding of cursus volgen. Voor veel opleidingen kun je als ondernemer of werkgever subsidie aanvragen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste punten om rekening mee te houden.
Gelderblom Slagerij & Partyservice
Vleesbedrijf Bolscher
Met scholing blijf je goed in wat je doet en kun je beter worden. Als de situatie in de slagerij verandert ben jij daarop voorbereid. Scholing kan deuren voor je openen en geeft je kansen om je te ontwikkelen.
Je kunt kiezen voor een opleiding of cursus, maar ook van training op de werkvloer met collega’s onder elkaar kun je heel veel leren.
Vanuit de branche wordt scholing gestimuleerd door allerlei regelingen en subsidies. Maak hier vooral gebruik van, want je kunt er alleen maar beter van worden!
Hoe gaan jullie in de slagerij om met scholing?
Hoe leren jullie van elkaar in de slagerij?
Waarin zou jij jezelf meer willen versterken of verfijnen?
Hoe houd jij plezier in je vak?