Buffetten heb je in vele soorten en maten. Warm of koud, voor kleine of grote groepen en voor particulieren of bedrijven. Als je buffetten verzorgt, maak je veel keuzes. Het gaat niet alleen om keuzes in het assortiment. Je maakt ook keuzes over de manier van serveren, het tijdstip van leveren, de opbouw van het buffet en de presentatie. Dit magazine brengt je op ideeën en het geeft je tips en voorbeelden van alles wat met buffetten te maken heeft. Zo zorg jij dat alles tot in de puntjes is geregeld.
Hoe belangrijk is de catering voor jou?
Voordat ik slager werd, was ik kok. Ik vind het ontzettend leuk om bezig te zijn met catering. De laatste twee jaar heb ik geprobeerd om alles wat te maken heeft met catering op een bijna restaurantwaardig niveau te brengen. Ik probeer de buffetten zo kort mogelijk voor het moment van levering te bereiden. In de oude situatie werden de producten, net als bij veel andere aanbieders van catering, alvast gegaard en op het laatste moment werd dan alles nog eens opgewarmd. Tegenwoordig bereiden we alles pas op het moment dat het buffet klaar en warm moet zijn. Daardoor is het vlees veel malser en ziet het er nog lekkerder uit. Dat wordt ontzettend goed ontvangen. Het aantal aanvragen voor buffetten is dan ook gigantisch gestegen. De uitdaging is hierin wel goede timemanagement. Medewerkers weten dan dat de catering op dat moment voorrang heeft, omdat er anders tijdsdruk ontstaat.
Wat is de meerwaarde van buffetten voor de slagerij?
Slagerij en catering gaan heel goed samen, aangezien je veel producten toch al in huis hebt. Door daar aandacht aan te besteden, draagt het bij aan je totale omzet. Het grootste deel van wat ik aanbied, is terug te vinden in mijn winkel. Dat maakt het makkelijk als mensen twijfelen over wat ze willen bij een buffet: dan geef ik gewoon proefmonsters mee. Dat maakt het weer wat eenvoudiger. Ik had een keer een buffet waarvoor we een eind voor moesten rijden, maar die klant wilde per se dat ik het buffet zou regelen. Zo zie je dat je je klantenkring ook nog uitbreidt.
Hoe betrek je je medewerkers bij de buffetten?
Omdat veel catering in het weekend plaatsvindt, gebruik ik veelal dezelfde medewerkers. Ik probeer wel al mijn werknemers bekend te maken met de manier waarop wij buffetten aanbieden. Dan kunnen ze dat naar klanten uitleggen en is het een deel verrijking van zichzelf.
“Ik vind het belangrijk om verschillende soorten buffetten te hebben. Zo zit er voor elke klant een optie bij.”
Buffetten kunnen heel divers zijn. Je kunt een buffet aanbieden met verschillende producten zoals vlees, vis, salades en stokbrood. Je kunt ook een thema aan het buffet hangen. Denk aan een stamppot buffet, wild buffet of grill buffet. Daarnaast kun je kiezen voor een buffet gebaseerd op een land zoals een oosters, Italiaans of Caribisch buffet. Vergeet ook het lunchbuffet niet waar je belegde broodjes en soep en/of een andere warme snack of juist salades kunt aanbieden. Populair is ook het borrelbuffet als verlengde van de reguliere borrelplank.
“Ik bereid producten pas op het moment dat het buffet klaar en warm moet zijn.”
De bereiding van je buffet is cruciaal. Je moet goed bedenken wanneer je een buffet gaat bereiden. Dit is afhankelijk van het soort buffet, de gerechten die je maakt, de mogelijkheden op de locatie en natuurlijk de manier van leveren.
“Ik zorg ervoor dat ik makkelijk het buffet kan bijvullen zonder mensen in de weg te lopen.”
Mensen willen niet wachten op hun eten. Daarom is het belangrijk om je buffet zo in te richten dat mensen goed kunnen doorlopen én dat jij het buffet kan blijven bijvullen.
Daarnaast zorgt het bijvullen ervoor dat het buffet er mooi uit blijft zien. Het oog wil namelijk ook wat. Zorg dus voor volle schalen en haal lege schalen tijdig weg.
Een thema in de presentatie van de producten is ook een idee. Gebruik bij de presentatie van een Italiaans buffet de landskleuren, laat de laars terugkomen of gebruik attributen zoals een fles wijn of specifieke pannen. Gebruik ter decoratie verse kruiden, zoals oregano, basilicum en rozemarijn. Of gebruik groenten van de Italianen zoals tomaat, aubergine of paprika. Zo krijgt je buffet echt een Italiaanse sfeer.
“Voor elk buffet bereken ik voor de producten. Daarnaast zijn er ook vaste kosten die ik meeneem in de prijsstelling.”
De prijsstelling is een belangrijk onderdeel om over na te denken. Voor elk buffet liggen de kosten anders. Ook is het aantal mensen bepalend voor het maken van een buffet. Het kan daarom handig zijn om een minimaal aantal personen aan te geven. Vanaf dit aantal is het voor jou rendabel om het buffet te leveren.
Verder moet je rekening houden met:
“Ik lever al mijn buffetten zelf af op locatie. Zo zorg ik ervoor dat alles er netjes uitziet en goed warm is.”
Wat betreft het leveren kun je ervoor kiezen om het buffet zelf te leveren op de locatie, of door de klant te laten ophalen in de slagerij. Als klanten het buffet komen ophalen, moet je het buffet al eerder bereiden en eventueel een instructie meegeven over het opwarmen. Als je het buffet zelf levert kan je ervoor kiezen om het buffet warm aan te leveren of om het eerder te bereiden en op locatie op te warmen.
Er zijn veel soorten buffetten. Welke buffetten je aanbiedt is natuurlijk afhankelijk van jouw slagerij en de klanten die je hebt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Een oosters buffet met saté is altijd lekker. Maak je gebruik van rvs-gastronoombakken? Zorg er dan voor dat het er netjes uitziet.
Allerlei soorten amuses: eenhapsgerechtjes vol smaak van Keurslager Poleij.
Leuk voor in de zomer, een barbecuebuffet.
Een borrelplank is hartstikke populair. Maar dit kan natuurlijk ook als borrelbuffet.
Als slager kun je ook lunchbuffetten aanbieden. Denk hierbij aan belegde broodjes, gevulde broodjes of snacks en een lekkere pan soep.
Een stokbrood past bij veel soorten buffetten. Zorg voor een leuke, verrassende presentatie.
Niets is zo vervelend als je als gast lang moeten wachten bij een buffet. Op deze pagina staan enkele tips voor de inrichting van het buffet. Of je deze tips kunt gebruiken, hangt af van de locatie van het buffet.
Vertel over het assortiment en plaats kaartjes bij de gerechten. Zo weten de mensen wat ze kunnen verwachten.
Zet de borden vooraan, daarna de gerechten en aan het eind het bestek en de servetten.
Deel het buffet op in twee dezelfde delen. Zo is het op twee manieren te bereiken.
Heb je meerdere gangen? Maak deelbuffetten voor het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.
Laat iemand achter het buffet staan. Diegene kan vragen beantwoorden, opscheppen en/of vlees snijden als dat nodig is.
Ambachtelijke slager Guido Veugen
Wil je beginnen met het verzorgen van buffetten of wil je wil je jouw buffetten verbeteren? Lees hieronder de tips van buffetspecialisten.
Kijk bij collega’s die meer ervaring hebben met het verzorgen van buffetten. Vraag hen om tips.
Bedenk vooraf goed hoe je de uitvoering van buffetten gaat doen qua personeelsplanning. Personeel dat de hele dag werkt, kan niet ’s avonds nog een buffet verzorgen.
Blijf zeker in het begin bij het serveren van het buffet. Zo leer je van de reactie van de gasten en kun je het assortiment of de opstelling verbeteren.
Denk bij de prijsstelling ook aan de uren die je zelf kwijt bent aan levering, opruimen en afwassen.
Laat je naam zien tijdens het buffet. Je wilt dat iedereen weet dat jij het buffet hebt verzorgd. Investeer in servetten, kleding en een auto met jouw naam erop.
De meeste mensen zoeken voor een buffet naar een cateraar via het internet. Helemaal zakelijke klanten. Zorg er daarom voor dat je site met passend aanbod goed te vinden is via zoekmachines.
Belangrijk is dat bezoekers van de site zien wat het aanbod is. Omschrijving van de samenstelling, prijs en afbeeldingen van buffetten helpen hierbij.
Zet de foto’s van de buffetten op het scherm in de winkel. Ook kun je hier positieve ervaringen van klanten neerzetten.
Verstuur een nieuwsbrief. Hierin kun je naast acties van de slagerij ook je buffetten onder de aandacht brengen. Laat zien voor welke feestjes jij een buffet hebt geleverd. Plaats er een paar leuke foto’s bij, zodat de klant ziet hoe jouw buffet eruitziet.
Gebruik sociale media om bekendheid te geven aan je buffetten. Schrijf een bericht dat je een buffet hebt afgeleverd en plaats hier mooie foto’s bij. De kans is groot dat de klant of een van de aanwezigen hier een positieve klantreactie onder zet. Dit is niet alleen een positieve review maar zorgt er ook voor dat het bericht wordt verspreid.
Promoot je buffetten op verschillende manieren. Zo heb je meer zekerheid dat mensen het zien. Hier staan een paar manieren waarop je dit kunt doen.
Succesvol worden en blijven met je buffetten: dat is je doel. Alleen een goed product is niet genoeg. Een goede levering, een mooie presentatie en een handige inrichting van het buffet zijn net zo belangrijk. Je wilt niet dat het buffet te lang buiten de koeling heeft gestaan of dat iedereen staat te dringen omdat het niet zo handig is opgezet. Ook moeten mensen weten dat je buffetten verzorgt. Promoot je buffetten op verschillende manieren. Zorg voor een goede website, wees actief op sociale media en laat je naam terugkomen op kleding en servetten.
Welke soorten buffetten bieden jullie nu aan? Welke buffetten wil je nog aanbieden?
Welke producten kunnen jullie op een bijzondere manier presenteren?
Hoe richten jullie een buffet in? Hoe kunnen jullie dit effectiever of aansprekender doen?
Op welke manieren kun je nog meer mensen laten weten dat jullie buffetten verzorgen?
Doe onderzoek
Bied je nog geen buffetten aan? Doe dan eens onderzoek naar welke buffetten passen bij jouw visie en bij jouw klanten. Welk soort producten worden veel verkocht? Zijn er mogelijkheden om buffetten aan te bieden bij bedrijven?
Bied je al buffetten aan? Kijk naar je doelgroep en maak een lijst van klanten die buffetten bestellen.
Maak een plan hoe jij je buffetten kunt promoten, zodat je ook nieuwe doelgroepen bereikt.
Reacties van klanten
Vraag je klant wat ze van je buffet vonden. Natuurlijk vraag je hoe het smaakte, maar denk ook eens aan vragen als:
Tip: schrijf reacties van je klanten op en vraag ze of ze het goed vinden als je deze reacties deelt. Nog beter: vraag of ze online een review achterlaten.
Doe onderzoek
Bied je nog geen buffetten aan? Doe dan eens onderzoek naar welke buffetten passen bij jouw visie en bij jouw klanten. Welk soort producten worden veel verkocht? Zijn er mogelijkheden om buffetten aan te bieden bij bedrijven?
Bied je al buffetten aan? Kijk naar je doelgroep en maak een lijst van klanten die buffetten bestellen.
Maak een plan hoe jij je buffetten kunt promoten, zodat je ook nieuwe doelgroepen bereikt.
Reacties van klanten
Vraag je klant wat ze van je buffet vonden. Natuurlijk vraag je hoe het smaakte, maar denk ook eens aan vragen als:
Tip: schrijf reacties van je klanten op en vraag ze of ze het goed vinden als je deze reacties deelt. Nog beter: vraag of ze online een review achterlaten.