In dit magazine stellen zich voor:
Op Slagerspassie verschijnen regelmatig nieuwe interviews met slagers over verschillende onderwerpen. Benieuwd wat deze slagers te vertellen hebben en welke invulling zij geven aan het slagersvak? Scroll dan naar beneden en lees hun verhalen!
Beginnend ondernemer Kevin van der Veen (De Stadsslager, Groningen) stelt zich voor
Wie ben je en hoe ben je slager geworden?
Mijn naam is Kevin van der Veen en ik ben als 15-jarige als stagiair begonnen bij een worstmakerij in mijn woonplaats, Leek. De stage beviel goed en degene bij wie ik toen werkte bood mij een opleiding aan en een baan. Zo kon ik werken en leren tegelijk. Elke week vond ik het leuker en leuker.
Vanwaar de keuze om De Stadsslager op te richten?
Ik wilde de moderne weg inslaan met deze slagerij. Ik wilde een slagerij met niet alleen maar vlees, maar ook maaltijden, belegde broodjes, tapasschalen en vegetarisch aanbod. Daarbij wil ik ook via Thuisbezorgd.nl en de eigen webshop gaan werken. Ik dacht al een tijd na over het beginnen van een eigen bedrijf en nu kwam het allemaal een beetje samen: de eigenaar van het pand zocht een huurder en ik zocht een winkelpand om in te beginnen. Dat kwam op het juiste moment samen.
Wat maakt De Stadsslager uniek?
Mijn slogan is: ‘Het ambacht van de toekomst’. Daarmee bedoel ik dat we de ambachtelijke manier van werken vasthouden. We benen en snijden hier zelf uit. Dat is goedkoper voor ons en wij hebben die vakkennis nog in huis. Mensen vinden het ook leuk om te zien dat je achter het blok staat en zo’n groot stuk vlees omhooghoudt. Dat is het ambacht. Waar ik de toekomst mee in wil zijn de maaltijden, het werken via Thuisbezorgd.nl en de jongere doelgroep aanspreken. Dus niet alleen de oudere generatie, maar ook de jongere generatie, en dan ook voor andere dingen dan alleen maar vlees.
Beginnend ondernemer Kevin van der Veen (De Stadsslager, Groningen) stelt zich voor
Toine Schreinemachers (Natuurslagerij Schreinemachers, Venlo) stelt zich voor
Wie ben je en hoe ben je slager geworden?
Ik ben Toine Schreinemachers van Natuurslagerij Schreinemachers in Venlo. Ik ben eigenlijk vrij laat slager geworden. Voordat ik slager werd, heb ik zes jaar lang in Eindhoven een eigen reclamebureau gehad. Op een gegeven moment begon het toch te jeuken om het vak van de drie generaties voor me in te gaan. Toen heb ik op 27-jarige leeftijd nog de stap gemaakt om naar het SVO toe te gaan om al mijn vakdiploma’s binnen één jaar te halen. In 1997 heb ik de zaak van mijn ouders definitief overgenomen.
In 2012 heb je Slagerij Schreinemachers omgedoopt tot Natuurslagerij Schreinemachers. Vanwaar die keuze?
Slagerijen in binnensteden moeten een onderscheidend karakter hebben om de run in het bedrijf niet te verliezen. Bereikbaarheid is tegenwoordig een echt issue, de consument is verwend. De keuze om van de slagerij een natuurslagerij te maken heeft te maken met de beweging die eigenlijk nu pas echt op gang lijkt te komen: mensen willen terug naar de basis, diervriendelijk en verantwoord voedsel. Dat houdt in dat producten die uit de eigen productielijn komen restricties hebben. We werken zonder kleurstoffen, zonder conserveringsstoffen, zonder smaakstoffen, dus echt puur natuur. Mensen krijgen daardoor een natuurlijke, volle smaak en kwaliteit die door grootgrutters nooit te evenaren is.
Wat vind je belangrijk voor een moderne slager?
Je moet zoeken naar een onderscheidende wowfactor. Maar niet alleen in het assortiment, ook in het uitdragen van het bedrijf. Zo werden we laatst gebeld door NPO1. Toen werd ons live op de radio gevraagd wat we vonden van het voorstel om vlees van een disclaimer te voorzien voor de consument, dat het schadelijk is voor het milieu. Dit klinkt misschien een beetje gek – en het wordt me ook niet altijd in dank afgenomen dat ik dat zeg – maar ik zeg al twaalf jaar dat het best een beetje minder kan met vlees en dat we er bewuster mee moeten omgaan. Ik heb liever dat de mensen besluiten om wekelijks minder vlees of minder grote porties te nemen, maar dat er wel een keuze in gezondere leefstijl wordt gemaakt. En daar hoort onlosmakelijk een stukje kwaliteitsvlees bij. Vlees is dé natuurlijkste energieleverancier van ons lichaam. Maak dan ook de keuze er fatsoenlijk mee om te gaan.
Ook van belang is een juiste visuele uitstraling van je bedrijf. Laat zien dat je anders bent dan anderen. Kijk naar je eigen ik en maak een keuze waarbij je jezelf niet verloochent. Draag dit krachtig uit naar de buitenwereld: je hebt een prachtig verhaal. Durf dit eigen verhaal te vertellen en kijk niet naar anderen, want dat remt en zorgt voor slipsporen. Ieder mens heeft bijzondere eigenschappen. Benut deze optimaal. Je hebt een belangrijke functie in deze maatschappij!
Toine Schreinemachers (Natuurslagerij Schreinemachers, Venlo) stelt zich voor
Jeroen van Voornveld (Slagerij Gelderblom, Ermelo) stelt zich voor
Wie ben je en hoe ben je slager geworden?
Mijn naam is Jeroen van Voornveld, 36 jaar, woonachtig in Nijkerk. Ik ben getrouwd met Annegré en vader van twee kinderen. Samen met Annegré ben ik sinds februari 2021 ondernemer van Slagerij Gelderblom in Ermelo.
Vanwaar de keuze om ondernemer te worden?
Ondernemen en ambacht zit bij ons in de familie. Mijn opa had een melkwinkel en mijn vader had tot mijn achtste een bakkerij. Concreet kan ik niet iets aanwijzen wat mij daarin geïnspireerd heeft, maar het heeft er in ieder geval aan bijgedragen dat ik van jongs af aan wilde ondernemen. Na de middelbare school heb ik eerst de koksopleiding gevolgd. Nadat ik die had afgerond, ben ik overgestapt naar de slagerswereld. De laatste jaren voordat ik ondernemer werd, heb ik nog een hbo-opleiding commerciële economie afgerond om nog meer kennis en kunde mee te nemen om te ondernemen. Bewust hebben we gewacht totdat onze kinderen naar school gingen, voordat we gestart zijn. Ondernemen vraagt namelijk maximale aandacht, net als de eerste jaren van ieder kind.
Wat maakt jouw invulling van het ondernemerschap uniek?
Vanuit Gelderblom worden we voor een groot deel ontzorgt als het gaat om de worstmakerij. Dit gebeurt centraal op één plek voor alle ondernemers. Daardoor blijft er tijd en ruimte vrij om andere productgroepen te ontwikkelen. Zo hebben we het maaltijdassortiment verruimd en verdiept, verkopen we desserts en zijn de partyservice, barbecue en catering fors ontwikkeld en toegenomen. De opgedane kennis als kok komt hierin mooi van pas.
Jeroen van Voornveld (Slagerij Gelderblom, Ermelo) stelt zich voor