E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Kip
in dit magazine
  • Kipcreaties
  • Kenmerken
  • Duurzaamheid
  • Hygiëne

Is kip in jouw slagerij een bijproduct of is het een volwaardig onderdeel van je assortiment? Kip heeft mager vlees, is makkelijk te bereiden én groeit in populariteit. Lees er in dit magazine alles over en laat je inspireren over de mogelijkheden!

Gezien bij…

Inspirerende voorbeelden van wat je met kip kunt doen.

Gebraden kipgehakt gevuld met bami van Keurslagerij Kamerling.

Kippendij-cake met spek en bbq saus van greeneggrecepten.nl.

Spare kip. Een sparerib maar dan anders bij Keurslager Littooij.

Bruine bil: kippendij in gemarineerd kippenvel van Keurslager Marco van Strien.

Krokante cornflakes kippenpootjes voor op de BBQ. (Bron: Vereniging van Keurslagers)

Normandische kipvinken van Slagerij Sterrenburg.

Gegrilde kipkluifjes met marinade van Slagerij Sterrenburg.

Voordelen van kip

Mager: Kippenvlees is minder vet dan andere soorten vlees en bevat geen koolhydraten. Het is licht verteerbaar, maar heeft wel een hoge voedingswaarde. Kip past daarmee goed in veel diëten.

 

Gezond: Onbewerkte kip bevat eiwitten, vitamines en mineralen die passen in een gezond voedingspatroon.

 

Duurzaamheid: Kip levert vrij duurzaam vlees op.

Gemakkelijk & veelzijdig: Kip is makkelijk te bereiden, snel gaar en goed te combineren met andere producten. Kip kan naast maaltijdcomponent ook als hapje, broodbeleg en worst verkocht worden.

 

Populair: Nederlanders zijn gek op kip. Het aandeel kip in de omzet van slagers stijgt, zo blijkt onder andere uit de slagersmonitor van de KNS van 2014 (de monitor van 2017 is begin november 2018 beschikbaar).

Interview branche erkende meesterslager

Johan van Uden over Kip

bekijk
Van dij tot poot

Een kip wordt na de slacht in zijn geheel verkocht óf in delen. Vier hoofdonderdelen worden verwerkt tot verkoopbare kleinere vleesdelen.

i
i
i
i
i
KIPPENVLEES IS MINDER MILIEUBELASTEND DAN ANDER VLEES
juist
0%
onjuist
0%
bekijk feedback
Keurmerken

Dierenwelzijn en milieu speelt voor mensen steeds meer een rol. Steeds meer mensen willen een kip die een ‘beter leven’ heeft gehad. Niet alleen als consument, maar juist ook als ondernemer heb je een keuze hoe je hiermee omgaat. Keurmerken kunnen je helpen bij het maken van deze keuze.

Op de website van milieucentraal staat een keurmerkenwijzer met daarin een toelichting op veel kip (keur)merken en de eisen die aan een keurmerk verbonden zijn.

Voor kip en kipproducten zijn meerdere keurmerken die iets zeggen over welzijn, milieu en/of kwaliteit:

Scharrelkip
Biologische kip
Label Rouge
Beter Leven-keurmerk
Waarom kip verkopen?

Slagerij Sterrenburg

Voedselveiligheid

Kip en ander pluimveevlees is relatief vaak besmet met ziekmakende bacteriën, zoals Campylobacter en Salmonella. Het risico voor de voedselveiligheid wordt op  twee manieren beperkt: hygiënisch werken en goed adviseren.

Hygiënisch werken
Goed adviseren
Om over na te denken…

Kip: een populair, mager en veelzijdig product. Het kan daarmee een interessante aanvulling zijn op het assortiment. Hygiëne, dierenwelzijn en milieu zijn belangrijke aandachtspunten bij het kiezen voor kip in de slagerij. Hoe ga je daar als ondernemer mee om?

1

Wat zou je (nog meer) kunnen doen met kip in de slagerij?

2

Welke maatregelen zou je moeten nemen als je kip gaat bereiden en verkopen?

3

Zijn je collega’s op de hoogte van de hygiënevoorschriften?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Bezoek een poelier

Bezoek eens een poelier of een collegaslager die veel met kip doet. Wat werkt goed en wat werkt minder goed? Wat zijn hun tips en kan en wil je die meenemen naar je eigen slagerij?

Bedenk een kipgerecht

Zoek een origineel product of recept waarin kip verwerkt is. Maak het product en proef het met het team en klanten. Iets om het assortiment mee uit te breiden?

like & reageren
Inloggen