E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Leven lang leren
in dit magazine

In dit magazine

  • Wat leven lang leren is
  • Hoe de slagersbranche zich ontwikkelt
  • Hoe jij inzetbaar kunt blijven op de arbeidsmark

De samenleving verandert continu. Ook de slagersbranche is volop in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Iedereen die werkzaam is in de slagersbranche, heeft baat bij een leven lang leren. In dit magazine lees je hoe jij je leven lang kunt blijven leren. Dit magazine is speciaal voor geschreven voor medewerkers in de slagersbranche. 

Je leven lang blijven leren

Een leven lang leren betekent dat je je gedurende je werkende leven blijft ontwikkelen. Zo blijf je bij met de laatste ontwikkelingen in jouw werkveld en word je als werknemer waardevoller omdat je meer kennis hebt. Met andere woorden: door je leven lang te leren, ben en blijf je inzetbaar op de arbeidsmarkt. Dit idee wordt ook wel employability genoemd.

Investeren in employability heeft veel voordelen, zowel voor werkgevers als werknemers. De werkgever heeft meer aan de werknemer omdat deze productiever, deskundiger, klantvriendelijker en veilig werkt. Als zich beter voelt op werk, zal deze daarnaast minder snel uitvallen. Tegelijkertijd geeft voor de werknemer meer voldoening omdat deze meer verantwoordelijkheid kan dragen en dus gemotiveerder naar het werk komt.

Een leven lang leren kan op allerlei manieren. Zo kun je je omscholen, bijscholen of specialiseren. De overheid stimuleert mensen om zich op deze manieren te ontwikkelen. Dat doet de overheid met maatregelen, experimenten en subsidies. In de cao voor de slagersbranche zijn afspraken vastgelegd over een leven lang leren.

Weten wat er speelt

Een onderdeel van een leven lang leren is weten wat er speelt. Lees hier welke belangrijke ontwikkelingen er in de slagersbranche spelen.

i
i
i
Leven lang leren bij Vleesboerderij Boot, Kerkwerve
Harry Boot over leven lang leren
bekijk
Subsidies en regelingen

Ieder jaar stelt de overheid een subsidie beschikbaar voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie heet STAP. Dit staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget bedraagt maximaal € 1.000 en kan worden gebruikt voor een opleiding, training of cursus. Om een STAP-budget aan te kunnen vragen, moet je minstens 18 jaar oud zijn en mag je nog geen AOW ontvangen. Daarnaast moet de opleiding, training of cursus nog niet gestart zijn op het moment dat je het budget aanvraagt. Je vraagt het STAP-budget aan via het UWV.

Subsidies voor scholing zijn ook vastgelegd in de cao. Deze subsidies worden verstrekt door Sovvb (Stiching Opleidingsfonds Slagersbedrijf). Je kunt de subsidie aanvragen via het online aanvraagformulier. Let er daarbij op dat je volledig bent in de aanvraag en de juiste bijlagen meestuurt. Zodra je bevestiging hebt gekregen, kan je aanvraag worden behandeld.

Een andere regeling voor bijscholing is EVC. Dit staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Met een EVC-procedure worden jouw kennis en ervaring als medewerker officieel erkend. Je kunt dan een Erkenningscertificaat of diploma ontvangen. Voor een EVC-procedure kun je bij Sovvb terecht voor een subsidie.

Op welke manieren kun jij bijblijven?

Er zijn verschillende manieren waarop jij als (toekomstig) werknemer in een slagerij kunt bijblijven. Klik op de knoppen om te lezen welke manieren van bijleren op jou van toepassing zijn en wat je zoal kunt leren.

Omscholing
Bijscholing
Specialisaties
Of probeer eens...
Voorbeelden van scholing

Als je het slagersvak ingaat, moet je ergens beginnen. Bijvoorbeeld met de opleiding tot slager.

Je kunt workshops volgen om je kennis over bepaalde onderwerpen te vergroten.

Soms organiseren slagers inspiratiemiddagen voor collega's om met en van elkaar te leren.

“Ik ben actief bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling in de slagerij.”
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Om over na te denken

De slagersbranche is volop in ontwikkeling. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, in werkzaamheden en in ondernemerschap zorgen ervoor dat het werken in de slagerij steeds verandert. Om inzetbaar te kunnen blijven in de slagersbranche, is het belangrijk om te blijven leren. Dit kan onder meer door je te laten omscholen of bijscholen of door je te specialiseren. Zowel binnen als buiten de slagerij zijn hier veel mogelijkheden voor. Blijven leren gunstig voor jou en voor je werkgever: je krijgt meer plezier in je werk en bent waardevoller voor de slagerij. 

1

Wat doe jij om bij te blijven met ontwikkelingen in de slagerswereld?

2

Welke extra kennis kan jouw slagerij goed gebruiken?

3

Hoe zou je die extra kennis kunnen verwerven?

4

Wat zou jij van collega's kunnen leren?

5

Wat zouden collega's van jou kunnen leren?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Ontwikkelingen herkennen

Bedenk voor jezelf welke ontwikkelingen binnen de slagersbranche invloed hebben op jou. Welke ontwikkelingen zie je? Hoe je kun je het beste omgaan met die ontwikkelingen? Is het bijvoorbeeld verstandig om je te laten bijscholen? Let hierbij op jouw functie binnen de slagerij. Bespreek deze ontwikkelingen ook met collega’s. Hoe kijken zij hiertegen aan?

Scholing voor jou

Bedenk wat je zou willen leren binnen de slagerij en zoek op voor welke scholingsmogelijkheden je in aanmerking komt. Gaat het om omscholing of om specialisatie? Ga na wat de kosten zijn en of je recht hebt op subsidie. Bedenk ook wat je kunt leren van je collega’s.

like & reageren
Inloggen