Het is belangrijk dat de rechten en plichten van jou en jouw medewerkers duidelijk zijn. Iedereen moet zich hier namelijk aan houden. De cao en het bedrijfsreglement zijn twee documenten die deze rechten en plichten beschrijven. In dit magazine kom je er alles over te weten.
Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. In een cao staan de afspraken over arbeidsvoorwaarden die gelden in een bepaalde branche. Bijna elke branche heeft een eigen cao. Een cao komt tot stand door onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties.
Voor de slagersbranche geldt de Cao Slagersbedrijf. De onderhandelingen voor deze cao worden gevoerd door KNS (werkgeversorganisatie) en de FNV en CNV (werknemersorganisaties).
Voor poeliersbedrijven maakt KNS samen met FNV en CNV ook afspraken over collectieve arbeidsvoorwaarden. Deze afspraken staan in de cao Ambachtelijke Pluimvee- en Wildbedrijven. In de toekomst worden deze arbeidsvoorwaarden afgestemd met die van slagers en opgenomen in de cao Slagersbedrijf.
In een cao staan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Je kunt hierbij denken aan afspraken over:
Een bedrijfsreglement heet ook wel een personeelsreglement, personeelshandboek of personeelsgids. Het is een document met alle bedrijfsregels op een rij. Vaak is het een uitbreiding op de afspraken in de cao of individuele arbeidsovereenkomst.
Een bedrijfsreglement is niet verplicht, maar is wel verstandig om te hebben. Het zorgt voor houvast, duidelijkheid, transparantie, zekerheid en gemak. Het voorkomt ook problemen die veroorzaakt worden door onduidelijkheid over gemaakte afspraken.
In een bedrijfsreglement zet je afspraken neer over wat jij van je medewerkers verwacht en hoe je wilt dat er in jouw bedrijf wordt gewerkt. Het zijn vooral praktische afspraken. Je kunt hierbij denken aan informatie over:
Je kunt bijvoorbeeld afspraken opnemen over uiterlijke verzorging. Hierbij kun je aangeven dat medewerkers schone nagels moeten hebben, geen sieraden mogen dragen en lang haar altijd in een staart moet. Hierbij speelt de hygiënecode ook een rol.
Informatie over hoe een werknemer zich moet ziekmelden is een praktische afspraak die in elke slagerij anders kan zijn. Deze informatie hoort dus in een bedrijfsreglement.
Informatie over hoe een werknemer zich moet ziekmelden is een praktische afspraak die in elke slagerij anders kan zijn. Deze informatie hoort dus in een bedrijfsreglement.
In de cao worden verplichtingen en rechten voor de werkgever vastgesteld. Je moet je bijvoorbeeld houden aan de (minimum)lonen of het aantal vakantiedagen waar een medewerker recht op heeft. Je mag hier als werkgever in de slagersbranche wel positief van afwijken. Dit leg je dan vast in het bedrijfsreglement of in een individuele arbeidsovereenkomst.
Ook zorgt een cao ervoor dat in de basis alle medewerkers dezelfde rechten en plichten hebben. Je hoeft dus niet over alle arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Daarnaast moeten alle slagerijen zich aan dezelfde cao houden. Hierdoor hoef je niet te concurreren met andere slagerijen wat betreft arbeidsvoorwaarden.
1. Begin met een verwijzing naar de cao. Hierin staan de rechten en plichten die gelden. Als er een nieuw cao of een wijziging in de cao komt, dan hoef je het reglement niet snel aan te passen.
2. Maak een overzicht van de onderwerpen die je wilt benoemen in het bedrijfsreglement. Welke regels en afspraken gelden er?
3. Zet de onderwerpen in een logische volgorde en verwoordt de regels en afspraken per onderwerp. Geef hierbij ook een duidelijke uitleg
4. Laat je bedrijfsreglement controleren door een specialist.
5. Deel het bedrijfsreglement met al je medewerkers. Zij moeten weten wat erin staat om ook volgens de regels en afspraken te kunnen werken.
6. Houd het bedrijfsreglement up-to-date. Als er iets verandert binnen jouw bedrijf of in de wet- of regelgeving, dan moet je dit doorvoeren in jouw bedrijfsreglement. Zorg er daarna voor dat de medewerkers de nieuwe versie ontvangen.
Heb je hulp nodig bij het opstellen van een bedrijfsreglement of wil je een voorbeeld? Dan kun je bij KNS terecht.
Keurslager Koen van Vugt
Begin 2000 heb ik een bedrijfsreglement gemaakt. Ik heb een voorbeeld van een andere slager gekregen en hem voor mijn eigen situatie aangepast. Iedereen in het team heeft er één in zijn bezit. In het reglement staat beschreven wat de verplichtingen en verwachtingen zijn van elkaar.
Natuurlijk staat er in het cao veel beschreven, maar in het bedrijfsreglement kun je kwijt hoe je de dingen wilt. Zo beschrijf ik bijvoorbeeld hoe ze zich ziek moeten melden en hoe ze vrije dagen aan moeten vragen. Andere onderwerpen die in het reglement staan zijn bijvoorbeeld de kledingvoorschriften, personeelsaankopen, geheimhouding en calamiteiten.
Het is geen groot document hoor. Zo’n 20 pagina’s. Je moet er geen heel dik handboek van maken maar alleen de dingen beschrijven die regelmatig terugkeren en het belangrijkste zijn. Als slagers een voorbeeld willen van een bedrijfsreglement? Als het ze helpt, dan vind ik het prima dat zij mijn document als voorbeeld gebruiken.
Keurslager Koen van Vugt
Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Hierin staan de afspraken over arbeidsvoorwaarden die gelden in een bepaalde branche. Een cao komt tot stand door onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties. Wil je op de hoogte blijven van de cao? Kijk dan op Cao voor het Slagersbedrijf.
In een bedrijfsreglement kun je als slager aanvullingen maken op de cao. Hierin kun je afspraken opnemen over wat jij van je medewerkers verwacht en hoe je wilt dat er in jouw bedrijf wordt gewerkt. In het bedrijfsreglement zet je vooral praktische afspraken neer.
Hoe zorg jij ervoor dat je op de hoogte bent van de cao?
Hoe laat jij medewerkers weten wat hun rechten en plichten zijn?
Als je een bedsrijfsreglement hebt, weten je medewerkers wat er in staat?
Kijkje in de cao
Weet jij waar je de cao kunt vinden? En ben je op de hoogte van de laatste wijzigingen?
Ga op zoek naar de laatste cao. Ben je op de hoogte van alle regels en plichten? Heb je vragen over bepaalde zaken? Neem dan contact op met KNS.
Bedrijfsreglement
Heb jij een bedrijfsreglement? Kijk er eens kritisch naar. Zijn er regels en afspraken die zijn veranderd of die je wilt veranderen? Zorg ervoor dat je bedrijfsreglement up-to-date is.
Als je nog geen bedrijfsreglement hebt, denk dan eens na over wat je erin zou zetten. Welke regels en afspraken vind jij belangrijk? Maak hier een overzicht van en misschien kom je erachter dat een bedrijfsreglement ook voor jou handig is.
12:35