Dit magazine is speciaal voor geschreven voor medewerkers in de slagersbranche. Pensioen klinkt voor de een misschien verder weg dan voor de ander. Toch is het een onderwerp dat iedereen aangaat: zowel jong als oud. In dit magazine lees je waarom het belangrijk is om al vroeg na te denken over je pensioen. Je vindt informatie over wat pensioen is en hoe je bepaalde zaken regelt. Hoe kun je er nú voor zorgen dat later geen zorgen hebt? Dit magazine helpt je op weg!
Ook al lijkt je pensioen misschien een ver-van-je-bedshow, je bent er nu al mee bezig en je zou het eerder nodig kunnen hebben dan je denkt. Vanaf dat je 21 jaar bent en werkt, begin je met sparen voor je pensioen. Bedenk dat een gedeelte van je salaris wordt gereserveerd voor je pensioen. Een goed geregeld pensioen is niet alleen iets voor later. De opbouw van je pensioen gaat door als je arbeidsongeschikt raakt. Als je overlijdt, kunnen je nabestaanden een gedeeltelijke uitkering ontvangen als je dat hebt geregeld bij het pensioenfonds.
Ook al lijkt je pensioen misschien een ver-van-je-bedshow, je bent er nu al mee bezig en je zou het eerder nodig kunnen hebben dan je denkt. Vanaf dat je 21 jaar bent en werkt, begin je met sparen voor je pensioen. Bedenk dat een gedeelte van je salaris wordt gereserveerd voor je pensioen. Een goed geregeld pensioen is niet alleen iets voor later. De opbouw van je pensioen gaat door als je arbeidsongeschikt raakt. Als je overlijdt, kunnen je nabestaanden een gedeeltelijke uitkering ontvangen als je dat hebt geregeld bij het pensioenfonds.
Keurslager Hans Adriaans
Keurslager Hans Adriaans
Iedereen die in Nederland woont of werkt, heeft recht op een basispensioen: de AOW. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Het AOW-pensioen is een vast bedrag per maand. Je ontvangt dit basispensioen vanaf de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt. De overheid bepaalt de AOW-leeftijd. Deze is afhankelijk van je geboortejaar.
Tijdens je werkende leven bouw je via je werkgever pensioen op. Werkgevers en werknemers betalen samen de bijdragen, oftewel de premies. Deze premies worden afgedragen aan een pensioenfonds dat het pensioen voor werknemers regelt. Dit geldt alleen als je werkgever bij een pensioenfonds is aangesloten. Voor medewerkers in de slagersbranche is er een speciaal pensioenfonds: het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf. De pensioenregeling via je werkgever vind je terug in de cao.
Je kunt ervoor kiezen zelf extra te sparen voor je pensioen. Als bijvoorbeeld blijkt dat je niet genoeg pensioen opbouwt om later goed van te leven, kun je zelf het pensioen aanvullen. Als je mogelijkheden hebt, kun je extra sparen via bijvoorbeeld een lijfrente.
Je pensioen is je inkomen voor later. De overheid en je werkgever dragen bij aan de opbouw van dit inkomen. Ook kun je zelf nog een deel bijdragen.
De hoogte van je salaris bepaalt voor een deel hoeveel pensioen je opbouwt. Voor de berekening van je pensioen gaat het pensioenfonds uit van je gemiddelde salaris over alle jaren die je in de slagersbranche hebt gewerkt. Ieder jaar bouw je een percentage van je salaris op voor je pensioen. Dit heet het opbouwpercentage. Over een deel van je salaris bouw je pensioen op. Dit heet de pensioengrondslag. Je werkgever houdt hiervoor een deel van je salaris in voor de betaling van de pensioenpremie aan het pensioenfonds. Over de hoogte van deze bedragen zijn afspraken gemaakt in de cao. Er is ook een deel van je salaris waarover je geen pensioen opbouwt. Het pensioenfonds houdt namelijk rekening met de AOW-uitkering die je later van de overheid krijgt. Het deel waarover je geen pensioen opbouwt heet de franchise. Dat is ongeveer de hoogte van de AOW-uitkering.
Je opgebouwde pensioen kan stijgen of dalen. Als prijzen ieder jaar stijgen, wordt geld ook ieder jaar minder waard. Het pensioenfonds probeert dan de pensioenen te verhogen, zodat het pensioen past bij de hoogte van de prijzen. Dit heeft indexatie. Als er voldoende rendement is gemaakt binnen het fonds, kan het fonds indexatie toepassen.
Pensioen kan ook lager uitvallen. Dit gebeurt wanneer een pensioenfonds te weinig in kas heeft, waardoor er niet kan worden verhoogd of zelfs moet worden gekort. Dat kan gebeuren als deelnemers steeds ouder worden. Er moet dan langer pensioen worden uitgekeerd. Door iedereen iets minder uit te keren, houdt het pensioenfonds meer geld over om dit op te vangen.
Ook door andere bijzondere regelingen of wijzigingen in regels van de overheid kan je pensioenuitkering veranderen. Het is belangrijk om dit soort ontwikkelingen in de gaten te houden en actie te ondernemen als dat kan en nodig is, bijvoorbeeld door zelf extra te sparen.
Bij het pensioen dat je opbouwt via een werkgever, speelt salaris een belangrijke rol. Hoeveel pensioen je later krijgt, hangt af van hoeveel jaren je hebt gewerkt en hoeveel je in die jaren hebt verdiend en opgebouwd. Daarnaast zijn ook regelingen die voor jou gelden belangrijk bij de opbouw van pensioen. De hoogte van je opgebouwde pensioen kan om allerlei redenen stijgen of dalen.
In het bestuur van het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf zitten vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Samen voeren zij de pensioenregeling uit op basis van de in de cao vastgelegde afspraken voor medewerkers. Werknemers hebben via de door hun vakbond gevoerde cao-onderhandelingen invloed op de cao.
In het bestuur van het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf zitten vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Samen voeren zij de pensioenregeling uit op basis van de in de cao vastgelegde afspraken voor medewerkers. Werknemers hebben via de door hun vakbond gevoerde cao-onderhandelingen invloed op de cao.
Voormalig medewerker vleesbedrijf
Toen ik begon met werken, had ik geen idee hoe mijn pensioen werd geregeld. Zo rond mijn 50e ben ik hierover gaan nadenken. Met studerende kinderen werd het aantrekkelijk om extra geld opzij te zetten. Toen was het nog zo dat ik na 40 jaar werken op mijn 56e kon stoppen. Maar in de jaren die volgden veranderde er veel in de wetten en regels en de economische situatie. Van het geld dat ik extra had gespaard bij een particuliere verzekeraar, bleef weinig over. Uiteindelijk was ik 64 toen ik met pensioen ging. Veel later dus dan ik toen dacht. Gelukkig heb ik altijd met plezier gewerkt.
Nu geniet ik volop van mijn pensioen. Ik heb tijd voor mijn gezin, doe vrijwilligerswerk en ook nog wat betaald werk, omdat ik het leuk vind. Dat is het mooie aan met pensioen zijn: je moet niet werken, je mag werken. Genieten kan alleen als je pensioen goed is geregeld.
Terugkijkend op mijn werkende leven, ben ik tevreden over hoe mijn pensioenvoorziening is geregeld. Tegen mijn kinderen en tegen jonge werknemers zeg ik: begin vroeg met pensioen sparen. Kijk goed wat je met je geld doet: het gaat om JOUW loon voor later!
Voormalig medewerker vleesbedrijf
Als werkgever meld je nieuwe medewerkers aan bij het pensioenfonds. Ook geef je gegevens door die belangrijk zijn voor het pensioen bij veranderingen in de werk- of privésituatie van medewerkers. Bijvoorbeeld als een medewerker gaat samenwonen. Je betaalt de premies en regelt dit in de salarisadministratie.
Je informeert je werknemers. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht nieuwe medewerkers binnen een maand te informeren over het bestaan van de pensioenregeling. Zie ook de checklist voor werkgevers op pensioenslagers.nl. Je moet je houden aan de regels die zijn beschreven in het pensioenreglement.
Als werknemer moet je een aantal veranderingen in je situatie melden aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds kan dan nodige aanpassingen doorvoeren. Een voorbeeld is het partnerpensioen. Jouw partner kan pensioen krijgen als je zelf komt te overlijden. Hiervoor moet je partner dan zijn aangemeld. Als je uit elkaar gaat, moet je met je ex-partner afspraken maken over de pensioenregeling. Deze afspraken moet je melden aan het pensioenfonds. Bij je pensioenfonds kun je informatie vinden over welke veranderingen je moet melden en hoe je dit doet.
In je werkende leven, maar ook in je privésituatie, kunnen er veel dingen veranderen. Deze veranderingen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor je pensioen.
“Omdat ik eerder met pensioen ging dan mijn AOW-leeftijd, heb ik ervoor gekozen de eerste jaren extra hoog pensioen te ontvangen. Ik vind het fijn om nog te reizen en te genieten van mijn inkomen nu het nog kan.”
“Toen ik 60 werd, besloot ik minder te gaan werken. Ik heb toen alvast voor een deel pensioen gekregen.”
“Omdat ik geen partner heb, heb ik mijn partnerpensioen laten overzetten naar een ouderdomspensioen. Daardoor krijg ik straks meer uitbetaald.”
“Ik heb een paar jaar in de horeca gewerkt voordat ik slager werd. Mijn pensioen heb ik overgedragen naar het pensioenfonds voor slagers. Dit kwam voordeliger uit en nu heb ik alles op één plek.”
Er zijn veel manieren om informatie te krijgen over pensioen en je eigen situatie. Zo kun je bij je werkgever of de vakbond met vragen terecht. Hier vind je nog vier tips voor informatie:
Op de website van het pensioenfonds vind je antwoorden op veelgestelde vragen en contactgegevens: www.pensioenslagers.nl.
Bezoek een informatiebijeenkomst van een pensioenfonds. Hier krijg je veel interessante uitleg over de pensioenregeling en je kunt er met persoonlijke vragen terecht.
Er zijn online tools die je inzicht geven in jouw pensioensituatie. Zie bijvoorbeeld de pensioenplanners op www.pensioenslagers.nl of mijnpensioenoverzicht.nl.
Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je veel algemene informatie over AOW en pensioen.
Pensioen hoort bij werken. Het is een belangrijk onderwerp voor iedereen. Omdat je nu al pensioen opbouwt en omdat je er op ieder moment mee te maken kunt krijgen, is het niet alleen een zaak voor later.
Veranderingen in jouw werk en privésituatie en in de regels van de overheid hebben invloed op jouw pensioensituatie. Daarom is het belangrijk je goed in je pensioen te verdiepen.
Voor informatie over jouw pensioensituatie kun je bijvoorbeeld bij je werkgever en bij het pensioenfonds terecht. Zij regelen bepaalde zaken voor jou, maar je moet en kunt ook zelf zaken regelen. Een goed geregeld pensioen helpt je goed te zorgen voor jezelf en de mensen om jou heen, voor nu en voor later.
Hoe is jouw pensioen geregeld?
Wat is voor jou belangrijk als het gaat om pensioen?
Wanneer wil en kun je met pensioen?
Welke keuzes kun je in jouw situatie maken?
Wat voor informatiebijeenkomsten zijn er bij jou in de buurt?
Jouw toekomst
Bedenk of beschrijf wat jij belangrijk vindt om goed geregeld te hebben voor de toekomst. Denk hierbij aan de volgende vragen:
Jouw pensioensituatie
Zoek op de website van het pensioenfonds naar de pensioenplanner en vul deze in. De pensioenplanner geeft je inzicht in hoe je er nu voor staat.
Leg de uitkomst van de pensioenplanner naast jouw toekomstbeeld, zodat je kunt nagaan of dit op elkaar aansluit.