E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Pensioen
in dit magazine
  • Het belang van pensioen
  • De opbouw van pensioen
  • Aandachtspunten bij pensioen
  • Meer weten over pensioen

Dit magazine is speciaal voor geschreven voor medewerkers in de slagersbranche. Pensioen klinkt voor de een misschien verder weg dan voor de ander. Toch is het een onderwerp dat iedereen aangaat: zowel jong als oud. In dit magazine lees je waarom het belangrijk is om al vroeg na te denken over je pensioen. Je vindt informatie over wat pensioen is en hoe je bepaalde zaken regelt. Hoe kun je er nú voor zorgen dat later geen zorgen hebt? Dit magazine helpt je op weg!

"Pensioen is een ver-van-mijn-bedshow."
JA
0%
NEE
0%
bekijk feedback
Ondernemer

Keurslager Hans Adriaans

Medewerker

Keurslager Hans Adriaans

De pijlers van pensioen

Je pensioen is je inkomen voor later. De overheid en je werkgever dragen bij aan de opbouw van dit inkomen. Ook kun je zelf nog een deel bijdragen.

i
i
i
Pensioen opbouwen

Bij het pensioen dat je opbouwt via een werkgever, speelt salaris een belangrijke rol. Hoeveel pensioen je later krijgt, hangt af van hoeveel jaren je hebt gewerkt en hoeveel je in die jaren hebt verdiend en opgebouwd. Daarnaast zijn ook regelingen die voor jou gelden belangrijk bij de opbouw van pensioen. De hoogte van je opgebouwde pensioen kan om allerlei redenen stijgen of dalen.

Salaris en pensioen
Stijging of daling van pensioen
"Ik heb als werknemer nauwelijks invloed op hoe het pensioen is geregeld."
JA
0%
NEE
0%
bekijk feedback
Jan van der Kooi

Voormalig medewerker vleesbedrijf

bekijk
Wat doet de werkgever?

Als werkgever meld je nieuwe medewerkers aan bij het pensioenfonds. Ook geef je gegevens door die belangrijk zijn voor het pensioen bij veranderingen in de werk- of privésituatie van medewerkers. Bijvoorbeeld als een medewerker gaat samenwonen. Je betaalt de premies en regelt dit in de salarisadministratie.

Je informeert je werknemers. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht nieuwe medewerkers binnen een maand te informeren over het bestaan van de pensioenregeling. Zie ook de checklist voor werkgevers op pensioenslagers.nl. Je moet je houden aan de regels die zijn beschreven in het pensioenreglement.

Veranderingen in je situatie

In je werkende leven, maar ook in je privésituatie, kunnen er veel dingen veranderen. Deze veranderingen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor je pensioen. 

Belangrijke veranderingen
Melden aan pensioenfonds

“Omdat ik eerder met pensioen ging dan mijn AOW-leeftijd, heb ik ervoor gekozen de eerste jaren extra hoog pensioen te ontvangen. Ik vind het fijn om nog te reizen en te genieten van mijn inkomen nu het nog kan.”

 

“Toen ik 60 werd, besloot ik minder te gaan werken. Ik heb toen alvast voor een deel pensioen gekregen.”

“Omdat ik geen partner heb, heb ik mijn partnerpensioen laten overzetten naar een ouderdomspensioen. Daardoor krijg ik straks meer uitbetaald.”

 

“Ik heb een paar jaar in de horeca gewerkt voordat ik slager werd. Mijn pensioen heb ik overgedragen naar het pensioenfonds voor slagers. Dit kwam voordeliger uit en nu heb ik alles op één plek.”

Laat je informeren

Er zijn veel manieren om informatie te krijgen over pensioen en je eigen situatie. Zo kun je bij je werkgever of de vakbond met vragen terecht. Hier vind je nog vier tips voor informatie:

1

Op de website van het pensioenfonds vind je antwoorden op veelgestelde vragen en contactgegevens: www.pensioenslagers.nl.

2

Bezoek een informatiebijeenkomst van een pensioenfonds. Hier krijg je veel interessante uitleg over de pensioenregeling en je kunt er met persoonlijke vragen terecht.

3

Er zijn online tools die je inzicht geven in jouw pensioensituatie. Zie bijvoorbeeld de pensioenplanners op www.pensioenslagers.nl of mijnpensioenoverzicht.nl.

4

Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je veel algemene informatie over AOW en pensioen.

Om over na te denken…

Pensioen hoort bij werken. Het is een belangrijk onderwerp voor iedereen. Omdat je nu al pensioen opbouwt en omdat je er op ieder moment mee te maken kunt krijgen, is het niet alleen een zaak voor later. 

Veranderingen in jouw werk en privésituatie en in de regels van de overheid hebben invloed op jouw pensioensituatie. Daarom is het belangrijk je goed in je pensioen te verdiepen. 

Voor informatie over jouw pensioensituatie kun je bijvoorbeeld bij je werkgever en bij het pensioenfonds terecht. Zij regelen bepaalde zaken voor jou, maar je moet en kunt ook zelf zaken regelen. Een goed geregeld pensioen helpt je goed te zorgen voor jezelf en de mensen om jou heen, voor nu en voor later. 

1

Hoe is jouw pensioen geregeld?

2

Wat is voor jou belangrijk als het gaat om pensioen?

3

Wanneer wil en kun je met pensioen?

4

Welke keuzes kun je in jouw situatie maken?

5

Wat voor informatiebijeenkomsten zijn er bij jou in de buurt? 

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Jouw toekomst

Bedenk of beschrijf wat jij belangrijk vindt om goed geregeld te hebben voor de toekomst. Denk hierbij aan de volgende vragen:

  • Hoe zie je je eigen toekomst?
  • Hoe zie je je toekomst voor je partner en kinderen (als je die hebt of wilt)?
  • Wat is belangrijk om te regelen als het gaat om pensioen?
  • Welke zaken kan ik nu al regelen?

Jouw pensioensituatie

Zoek op de website van het pensioenfonds naar de pensioenplanner en vul deze in. De pensioenplanner geeft je inzicht in hoe je er nu voor staat.

Leg de uitkomst van de pensioenplanner naast jouw toekomstbeeld, zodat je kunt nagaan of dit op elkaar aansluit.

like & reageren
Inloggen