E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Rund
in dit magazine
  • Verdeling van het rund
  • Producten herkennen
  • Klant adviseren

Je moet kennis hebben over het rund voordat je advies over rundvlees kunt geven. Of je nu werkt met hele runderen of met technische delen, zorg dat je altijd weet waar uit het rund een bepaald product komt. Uit welk deel het komt heeft namelijk gevolgen voor de bereiding. Je wilt de klant wel een goed verhaal vertellen en een goed advies geven.

Het rund verdelen

Docent SVO

Gerard Pen

De delen van het rund
Producten uit de rib

De dikke rib is het gedeelte van de hals en doorgaande rib van het rund. Uit het ribgedeelte komen vooral de stooflappen.

i
i
i
Producten uit de dunne lende en haas

Docent SVO
 

Welk product komt uit de schouder van de rund?

a
b
c
a
b
c
bekijk feedback

Welk product komt uit de borst van de rund?

a
b
c
a
b
c
bekijk feedback
Producten uit de vang

Gehakt

Poulet

Topkoks hebben de bavette ontdekt. Dit deel van het magere vangvlees ook wel halve maan genoemd door de oudere slagers. 

De vang is het achterste gedeelte van de buik

Producten uit de stomp

De stomp bestaat uit vijf delen. Eén van deze delen is de schenkel met been. Deze zagen we in plakken en gebruik je om bouillon van te trekken. De andere vier grote delen (bovenbil, spierstuk, platte bil en lende met liesstuk), worden gebruikt voor biefstukken en steaks. Wil je meer over de producten weten? Klik verder.

Biefstuk komt uit de stomp. Er zijn een paar delen die nog malser zijn: deze noemen we kogelbiefstuk.

Vooral het puntje van het staartstuk is geschikt voor rosbief met een dun randje vet.

Het braadstuk bij de lies noemen we ook wel het ezeltje. Het is zo makkelijk te bereiden dat iedere ezel dit kan

De naam zegt het al: een rollade is een opgerold stuk vlees. Het vlees wordt met een touwtje bijeengehouden. 

Wat kan je nog meer met rundvlees?

Dry agen! Bekijk het filmpje van slager van Leeuwen.

Interview branche erkende meesterslager

Wouter van de Veen over rund

bekijk
Het verhaal delen met de klant
Jouw verhaal wordt doorverteld
Om over na te denken...

Je moet kennis hebben over het rund voor je er advies over kunt geven. Het rund kun je grofweg verdelen in zes delen: schouder, rib, borst, vang, lende en de stomp. Elk deel heeft zijn eigen kenmerken en vleesproducten, al zijn er natuurlijk altijd producten die uit meerdere delen van het rund komen, zoals gehakt.

Als je weet waar het product vandaan komt, weet je waarom het bepaalde eigenschappen heeft. Met jouw kennis over verschillende producten kun je de klant een goed advies geven. Voor jouw vakkennis komt de klant naar de slagerij.

1

Weten jouw medewerkers de belangrijkste onderdelen van het rund? 

2

Herkennen jouw medewerkers de verschillende rundvleesproducten?

3

Vertellen jouw medewerkers hun kennis over het rund aan de klant? 

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Jullie verhaal

Kies één of meerdere dagen uit om je medewerkers te observeren: vertellen zij verhalen over rundvleesproducten aan de klanten?

Als ze het nog niet goed genoeg doen, bedenk dan waardoor dit komt. Durven ze het niet of hebben ze de kennis niet? Speel hierop in, in bijvoorbeeld een teamoverleg.

Tips voor vleesproducten

Hoe komt het vlees bij jullie de slagerij in? Benen jullie het zelf nog uit, of is dit al gebeurd als het de slagerij binnenkomt?

Laat je medewerkers zien hoe het proces gaat: van koe in de wei tot product in de toonbank. Heb je zelf niet de mogelijkheid dit te laten zien?

Bezoek met je medewerkers bijvoorbeeld een uitbeender of slachterij. Zo krijgen ze nog meer inzicht in het rundvleesproduct dat jullie verkopen. Dit kunnen ze dan weer overbrengen naar de klant.

Dit zien je werknemers

Jullie verhaal

Ga op zoek naar een verhaal over een rundvleesproduct dat jullie verkopen. Van welk gedeelte van het dier komt het?? Waarom heet het zo? Hoe moet je het bereiden en waarom moet je het juist lang of minder lang bakken? Vertel dit verhaal aan klanten en collega's.

Je medewerkers informeren

Laat al je collega's een leuke tip voor een vleesproduct bedenken. Dit kan een bereidingsadvies zijn, een tip voor een gerecht of een ander leuk weetje. Zorg dat jullie aan het eind van de week allemaal elkaars tips kennen en sluit de week af met een vleesquiz.

Tip: Dit is vooral leuk om te doen als je een nieuwe collega krijgt. Een leuke manier om snel veel te weten te komen over de producten.

like & reageren
Inloggen