E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Varken
in dit magazine
  • Verdeling van het varken
  • Producten herkennen
  • Klant adviseren

Varkensvlees is in Nederland één van de meest gegeten vleessoorten. Hamlappen, karbonade en worst: het zijn allemaal varkensvleesproducten. De klant komt bij jou voor een goed product en advies. Voor het geven van advies moet je natuurlijk wel wat weten. In dit magazine zie je de verschillende onderdelen van het varken met leuke weetjes over de verschillende producten.

Wat weet de klant van haar varkensvlees
Wat ik weet over de varkensvleesproducten vertel ik aan mijn klanten.
JA
0%
NEE
0%
bekijk feedback
De verdeling van het varken

Docent SVO

Rinus de Rijder

De delen van het varken in beeld
Producten uit de schouder

Niet iedereen weet dat het sucadestuk uit de schouder heerlijk van smaak is. Laat het drie uur zachtjes sudderen.

De hamschijf is in Duitsland bekend en zeer geliefd. Het heet daar Eisbein. Het wordt gekookt en gesudderd en gebruikt bij een stamppot en maaltijdsoep.

Vlees uit de schouder gebruik je vooral voor poulet en reepjesvlees. Dit komt doordat het bestaat uit kleinere vleesdelen.

Ondernemend slager Gerrit Takke over Varken
bekijk
Producten uit de karbonadestreek

Uit de karbonadestrook komen de karbonades, spareribs,  filetlapjes en varkenshaas.  Hoe verder het product aan de achterkant van het varken ligt, hoe magerder het is. Wil je meer weten over de producten? Klik verder.

De karbonadestreng loopt van kop tot staart over het ruggedeelte. De halskarbonade zit aan de voorkant. Deze is wat vetter dan de andere karbonades.

De schouderkarbonade heeft nog net een klein ribbetje, wat de halskarbonade niet heeft. Vlees met been heeft extra smaak.

De ribkarbonade is een malse en magere karbonade met een ribbetje. Zonder ribbetje heet de ribkarbonade een filetlap.

De haaskarbonade komt van het laatste deel van de karbonadestreng. Het is de meest magere soort en daardoor wat duurder. 

Wanneer je de haas- en ribkarbonade uitbeent, blijft de filet over. Dit deel wordt vaak gebruikt als varkensfiletlapjes. 

De sparerib, ook wel ribbetjes genoemd, is vooral de laatste jaren populair. Deze ribbetjes snijd je van de karbonadestrook. 

De varkenshaas is de meest malse spier van het varken en ligt in de rug bij de haaskarbonade. 

Welk product komt uit de buik van het varken?

a
b
c
a
b
c
bekijk feedback
Producten uit de ham

Uit de hamkomen de meer magere vleesproducten, zoals schnitzels, hamlapjes en fricandeau. 

i
i
i
Om over na te denken...

Voor een goed advies, moet je kennis hebben van de producten. Het varken kun je onderverdelen in de schouder, karbonadestrook, ham, buik, kinnebak en rugspek. Elk deel heeft zijn eigen kenmerken en vleesproducten, al zijn er natuurlijk altijd producten die uit meerdere delen komen.

Als je weet waar het product vandaan komt, weet je waarom het bepaalde eigenschappen heeft. Met jouw kennis over verschillende producten kun je de klant een goed advies geven. Voor jouw vakkennis komt de klant naar de slagerij.

1

Kennen jouw medewerkers de belangrijkste onderdelen van het varken? 

2

Herkennen jouw medewerkers de verschillende varkensvleesproducten? 

3

Vertellen jouw medewerkers hun kennis van de producten aan de klant?  

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Informeer elkaar!

Weten jouw medewerkers genoeg van de varkensvleesproducten?
Geef aan een medewerker extra informatie over een product. Laat die medewerker deze informatie aan de volgende medewerker vertellen. Die vertelt het vervolgens weer aan de ander.
Blijf erbij en check of het klopt wat ze zeggen. Het voordeel is: als zij het een collega uit kunnen leggen, dan kunnen ze dat ook aan een klant!

Van stal tot toonbank

Hoe komt het vlees bij jullie de slagerij in? Benen jullie het zelf nog uit, of is dit al gebeurd als het de slagerij binnenkomt?
Laat je medewerkers zien hoe het proces gaat: van het varken bij de boer tot product in de toonbank.

Heb je zelf niet de mogelijkheid dit te laten zien? Laat je medewerkers dan een bezoek brengen aan een uitbeender of slachterij. Zo krijgen ze nog meer inzicht in het varkensvleesproduct dat jullie verkopen. Dit kunnen ze dan weer overbrengen naar de klant.

Dit zien je werknemers

Advies

Geef deze week vijf klanten advies over varkensvleesproducten. Openingzinnen die je hierbij kunnen helpen zijn:
 

- Kan ik u een advies geven bij dit product?
- Wist u dat...?
- Wilt u nog wat weten over dit product?
 

Voel je je nog niet zeker genoeg om adviezen te geven? Zorg dan eerst dat je meer te weten komt over de producten. Vraag je collega's, je werkgever of zoek het op.

Bedenk een tip

Laat al je collega's een leuke tip voor een varkensproduct bedenken. Dit kan een bereidingsadvies zijn, een tip voor een gerecht of een ander leuk weetje. Deel de tips met elkaar en natuurlijk met jullie klanten.

Tip: Dit is vooral leuk om te doen als je een nieuwe collega krijgt. Een leuke manier om snel veel te weten te komen over de producten.

Tip: Dit kan natuurlijk ook voor alle andere producten.

like & reageren
Keurslagerij Jilles Kramer
zep ikel
12 september 2021
14:28
was echt heel leuke informatie om te weten
Inloggen