E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Vergeten vleessoorten
in dit magazine
  • Vergeten en verrassende vleessoorten
  • Meerwaarde voor de slagerij
  • Vergeten vleessoorten bereiden

Heb jij wel eens overwogen om rundertong of bokkenvlees aan te bieden in de slagerij? Het verkopen van vleessoorten die buiten de gebaande paden liggen, geeft jou de mogelijkheid om je klanten te verrassen en je te onderscheiden. Er bestaan steeds meer mogelijkheden om vergeten en verrassende vleessoorten aan te bieden. Benieuwd welke? Lees het magazine!

Vergeten vleessoorten

Het staartstuk, de diamanthaas en de bavette waren lange tijd delen van het rund waar niet veel vraag naar was. Ze waren als het ware vergeten. Nu zijn deze soorten enorm populair. Er bestaan meer voorbeelden van dit soort vergeten vleessoorten. Wie weet neemt de vraag naar deze vergeten vleessoorten over een tijdje weer enorm toe!

Rundertong geeft bij koken een heerlijke bouillon! Dit orgaanvlees levert minder cholesterol dan bijvoorbeeld lever

Een runderhart wordt meestal gebruikt als hondenvoer. Dit orgaanvlees is juist heel geschikt om een krachtige bouillon van te trekken.

 

Varkenswang is smaakvol, mals en boterzacht wanneer je het gebruikt in een stoofschotel.

Naast de bekende ossenstaartsoep kun je het vlees van de ossenstaart ook heel goed gebruiken om mee te stoven. Het heeft een krachtige smaak!

Verrassende vleessoorten

Naast de vergeten vleessoorten bestaan er ook vleessoorten die misschien bekend staan als ongewenst. Bijvoorbeeld omdat het vlees is van het mannelijke dier, 

of omdat we niet gewend zijn deze vleessoorten te eten. In de rest van dit magazine lees je over deze soorten vlees.

Bokken en geiten

Geitenkaas wordt veel gegeten in Nederland, maar geitenvlees niet.  Voor de productie van de melk worden jonge geiten geboren, ook bokjes. Vlees van bokken eten we hier nauwelijks, dus jonge bokken worden geslacht of geëxporteerd naar landen waar dit vlees een delicatesse is, zoals in Spanje! Terwijl het vlees hartstikke zacht en mals is, vergelijkbaar met lamsvlees. Waarom zou we dit niet ook meer eten in Nederland?

Wilde gans

De wilde gans noem je ook wel poldergans. De gans valt onder het schadewild. De overheid staat toe dat ganzen bejaagd worden om schade aan landbouw te voorkomen en de vliegveiligheid rondom Schiphol te verbeteren. Helaas is het vlees niet populair in Nederland. Dit komt vooral omdat mensen dit vlees niet kennen, maar de smaak is erg goed. Het is vlees uit de vrije natuur dat past bij de vraag naar biologisch, lokaal en verantwoord eten.

Houtduiven

Houtduif wordt nauwelijks gegeten, maar is een echte delicatesse. Het heeft een heel andere smaak dan ander gevogelte. Je kunt de smaak het beste omschrijven als een verfijnde wildsmaak. Dat heeft te maken met het dieet van de duif: zaden en wilde planten. Door de vlieguren van de duif heeft dit vlees een goede spiermassa wat smaak geeft. Duiven worden door jagers geschoten. Daarmee geef je met dit vlees een stukje puur natuur op het bord van de klant.

Waarom deze vleessoorten aanbieden?

Deze vergeten en verrassende vleessoorten zijn misschien gewaagde keuzes, die klanten wellicht niet direct durven te kopen. Verrassend zijn ze zeker! Waarom zou je ze aanbieden in de slagerij?

Bewuste keuze
Verhaal
Onderscheidend vermogen
Missie en visie
Vergeten vleessoorten
Bokkenvlees

Er ontstaan steeds meer initiatieven in Nederland om geiten-of bokkenvlees onder de aandacht te brengen. Melkgeitenhouders geven de bokjes een leven en verkopen het vlees via een coöperatie. Het is mogelijk om delen van de bok te kopen, een heel karkas of verwerkte producten zoals rollade, worst en stoofschotels. Dit biedt jou mogelijkheden genoeg om te experimenteren met bokkenvlees in de slagerij!

Geitenvlees is een mager stukje vlees. Het bevat slechts 3 gram vet per 100 gram, waar schapenvlees 21 gram bevat en rundvlees 15 gram. Het heeft een laag cholesterolgehalte en een hoog ijzer- en eiwitgehalte. Geitenvlees is daarom een goede keus voor sporters, ouderen of klanten die op zoek zijn naar een gezond stukje vlees. Dat is weer eens wat anders dan kipfilet!

Eten van een bok

Welk vlees kun je van een bok gebruiken? Je kunt bijna alle delen van een bok gebruiken voor vleesverwerking.

Duivenvlees

Interview met Ben Kamphuis, eigenaar Slager Ben uit Doorn.

bekijk
Quotes van klanten

Staan klanten ervoor open om vergeten of onbekende vleessoorten te eten? Hoe denken zij hierover?

1

“Ik zou het niet snel kopen, want ik weet niet hoe ik het moet bereiden.”

2

“Toen ik ontdekte dat vlees als bijvoorbeeld hoen lekker is, maakte dat de stap kleiner om zelf te experimenteren met onbekende vleessoorten.”

3

“In het buitenland leerde ik dat alles lekker kan zijn, dus waarom hier vasthouden aan traditionele stukken vlees?”

4

“Ik ben op vakantie sneller geneigd onbekendere vleessoorten te proberen, waar het een specialiteit is, dan hier.”

5

“Ik probeer te letten op hoeveel vlees ik eet, dus ik heb weinig behoefte nog meer soorten vlees toe te voegen aan mijn eetpatroon.”

Sappige ganzenbiefstuk

Hoe bereid je een gans? Bekijk het recept voor een sappige ganzenbiefstuk!

Reflectie

Enerzijds bestaan er de vergeten vleessoorten. Denk aan rundertong of varkenswang. Dit zijn onderdelen van een rund die je kunt bereiden en voor verrassende smaken zorgen. Daarnaast zijn er verrassende, of onbekende, vleessoorten zoals bokken, duiven en ganzen. Deze soorten worden niet veel gegeten in Nederland, maar dit zou zeker wel kunnen.

Als slagerij onderscheid je je met dit aanbod. Je hebt een uniek verhaal te vertellen. Daarnaast passen deze vleessoorten bij klanten die bewuste keuzes maken: je gebruikt een dier van kop tot staart en geeft dieren zoals een bok toch een nuttig leven.

Belangrijk is dat de keuzes bij je slagerij passen en dat je klanten kunt voorzien van een goed bereidingsadvies.

 

1

Bied jij onbekende delen vlees van bekende diersoorten aan?

2

Hoe zou jij je klanten informeren over deze vleessoorten?

3

Weet jij hoe vleessoorten als bokken, duiven en ganzen proeven?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Proefavond

Heb jij al eens bokkenvlees, rundertong, ossenstaart, of ganzenvlees gegeten? Weet je hoe het proeft? Organiseer een proefavond met je collega’s en bespreek de smaak. Wat zou je hiermee kunnen in de slagerij?

Aanbieden van vergeten vleessoorten

Zou het aanbieden van een verrassende vleessoort iets kunnen zijn voor jouw slagerij? Past het bij je missie en visie? Hoe denk je dat klanten er tegenover staan? Zoek dit eens uit en werk uit wat je zou kunnen aanbieden. Begin klein: één verrassende vleessoort die volgens jou het beste past. Wat zou je aanbieden? In welke vorm? Welk verhaal wil je klanten hierover vertellen? Hoe breng je het onder de aandacht?

like & reageren
Inloggen