Wil je Slagerspassie volledig gebruiken?
Login of registreer een account.
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Wachtwoord

E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Allergenen
in dit magazine
  • 14 allergenen
  • Klanten informeren
  • Allergeenvrij in de slagerij

Een klant vertelt je dat zij pas ontdekt heeft dat ze zeer overgevoelig is voor gluten. Ze vraagt of ze jullie grillworst dan nog wel kan eten. Wat nu? 

 

Om klanten goed te kunnen adviseren over allergenen heb je kennis nodig. Dit magazine is een goede start. Welke allergenen zijn er en hoe kun je hier in je slagerij mee omgaan? Lees het magazine voor nuttige informatie en tips.

Weet jij wat het verschil is tussen allergie en intolerantie?
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
14 allergenen

Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Als je een voedselallergie of voedselintolerantie hebt, ben je overgevoelig voor bepaalde allergenen.

De 14 meest voorkomende allergenen en de allergenen waarover je als slager moet communiceren als ernaar gevraagd wordt:

Granen met gluten
Ei
Vis
Pinda
Noten
Soja
Melk en lactose
Schaaldieren
Weekdieren
Selderij
Mosterd
Sesamzaad
Sulfiet
Lupine
Informeren over allergenen

Door Slagerij van Eijk

Roep jij klanten op om allergieën te melden?
i
Jacques Rijk

Beleidsmedewerker Ondernemerszaken & Vaktechnologie KNS

bekijk
Hoe kom je aan je kennis?

Heb jij het in je hoofd? Alle kennis over allergenen? Dat is eigenlijk onmogelijk. Daarom een paar tips over hoe je aan je informatie komt en de hoe je dit vastlegt.

1

Bekijk de etiketten van producten en grondstoffen. Allergenen moeten hierop vermeld staan.

2

Verzamel de allergeneninformatie van al je producenten en gebruik dit als naslagwerk. Je kunt hiervoor de allergenensheets gebruiken op www.knsnet.nl.

3

Vraag zo nodig de leverancier om uitleg over de ingrediënten.

4

Eclarion.nl helpt bij het maken van etiketten voor voorverpakte producten met ingrediëntendeclaratie, allergenen en berekent de voedingswaarde.

5

Laat de verantwoordelijke een online training volgen op www.trainingallergenen.nl.

Wij informeren klanten actief over allergenen in onze producten
Ja
Nee
Allergeenvrij in de slagerij

Als je ervoor kiest om allergeenvrije producten te produceren, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden, bijvoorbeeld in de manier van werken.

Belangrijke aandachtspunten, vooral om kruisbesmetting te voorkomen, zijn:

1

Allergeenvrije producten als eerste op de dag produceren in een schone ruimte en met schone materialen.

2

Check alle ingrediënten goed op allergenen.

3

Persoonlijke hygiëne van medewerkers, o.a. handen wassen of handschoenen dragen.

4

Verpakken, afdekken en apart opslaan van grondstoffen.

5

Allergeenvrije producten apart presenteren in de toonbank.

Om over na te denken…

Als je een voedselallergie hebt maakt je lichaam antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten. Bij intolerantie reageert je lichaam ook op bepaalde voeding. In beide gevallen ben je overgevoelig voor een of meerdere allergenen.

Als slager moet je klanten oproepen zich te melden met een voedselallergie. Daarnaast moet je correct kunnen informeren over allergenen. Om dit goed te kunnen doen heb je kennis nodig over allergenen en moet je vastleggen welke allergenen er in je producten zitten.

Je kunt er voor kiezen om allergeenvrije producten aan te bieden. Als je dat doet, moet je rekening houden met de receptuur en je manier van werken om besmetting te voorkomen.

1

Hoe geven jullie klanten advies over allergenen?

2

Weet je genoeg over allergenen om klanten goed te kunnen adviseren?

3

Heeft iemand in de slagerij de online allergenentraining gevolgd?

4

Hoe laten jullie klanten weten op welke manier jullie bezig zijn met allergenen?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Mag ik u iets vragen?

Ga naar een versspeciaalzaak, zoals een visboer en stel als klant een vraag over allergenen in hun producten. Hoe beantwoordden ze je vraag? Wat heb je er van geleerd?

Deel je ervaring met je collega's en vraag hen een keer hetzelfde te doen.

Zorg voor passend advies

Verzamel een maand lang klantvragen over allergenen. Plan een teambijeenkomst en vraag je medewerkers wat voor advies zij zouden geven.

Bespreek met elkaar wat een goed advies is en waarom.

like & reageren
Wierda's Ambachtelijke Slagerij
joke tromp-wierda
14 mei 2018
13:46
Door beheerder verwijderd
Reactie aangepast: 22-05-2018 08:48:08
Inloggen