E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
De cao voor jou als medewerker
in dit magazine
  • Functie cao
  • Totstandkoming cao
  • Inspraak

De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een overeenkomst tussen de vakbonden en de werkgeversorganisatie. Voor de slagersbranche heet deze: de Cao voor het Slagersbedrijf. In dit magazine lees je alles over deze slagers-cao en wat jij als medewerker aan hebt. Dit magazine is bestemd voor alle medewerkers en ondernemers in de slagersbranche.

Wat is de cao?

In de cao voor het Slagersbedrijf staan afspraken tussen de vakbonden CNV Vakmensen en FNV en de werkgeversorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Er staan afspraken in over bijvoorbeeld loon, werktijden, overwerk, toeslagen, vakantiedagen, verlof, pensioen, opzegtermijn en scholing. 

Vakbond
Inspraak
Waarom is er een CAO? 
Waar kan ik de CAO vinden?
David van Swol

Besturder bij CNV Vakmensen

bekijk
Ik weet wat er speelt rondom mijn cao
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Ik heb inspraak

FNV

Tips: je cao in de dagelijkse praktijk

In de drukte van alledag sta je niet altijd stil bij de afspraken en richtlijnen in de cao. Maar onderwerpen als loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en verlof hebben dagelijks invloed op je werk. 

Misschien vraag je je af hoe bepaalde zaken zijn geregeld. En wat kan je doen als je werkgever zich niet aan de cao houdt? Kortom, waarvoor en wanneer kan je bij de vakbond terecht? Een aantal tips: 
 

1

Bepaal wat er precies niet goed gaat en schrijf dit op. Bespreek dit met je werkgever. 

2

Download de cao. Welke thema's zijn relevant voor jouw situatie? 

3

Bespreek dit met je werkgever. 

4

Zoek eventueel steun van collega’s. Samen sta je sterk.
 

5

Kom je er niet uit met je werkgever? Neem dan contact op met de FNV of CNV. Zij helpen jou verder als je lid bent of lid wordt. 

Om over na te denken…

In de cao voor het Slagersbedrijf staan afspraken tussen de vakbonden en de werkgeversorganisatie. Het gaat om afspraken over bijvoorbeeld loon, werktijden en toeslagen. 

Jij kunt inspraak hebben in de cao, ook als je niet lid bent. Als lid kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een ledenraadpleging of vergadering. Als niet lid kun je bijvoorbeeld meedoen aan enquetes.

Het kan zijn dat je op de werkvloer een onderwerp uit de cao wil aankaarten. Bespreek dit met je werkgever. Als dit niet werkt, neem dan contact op met de FNV of CNV. 

1

Heb jij de cao al eens (gedeeltelijk) gelezen? 

2

Welke onderwerpen van de cao vind jij belangrijk?

3

Zou je inspraak willen en zo ja: hoe zou je dat willen?

4

Wat zou jij doen als je merkt dat je werkgever zich niet aan de cao houdt?

Swipe voor meer tips
like & reageren
Inloggen