Het is belangrijk dat je weet welke rechten en plichten jij en je werkgever hebben. Iedereen moet zich hier namelijk aan houden. De cao en het bedrijfsreglement zijn twee documenten die deze rechten en plichten beschrijven. In dit magazine kom je te weten wat deze twee documenten zijn, welke rol de vakbond speelt en wat jij kunt doen wat betreft de cao.
Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. In een cao staan de afspraken over arbeidsvoorwaarden die gelden in een bepaald bedrijf of in een bepaalde branche. Bijna elke branche heeft een eigen cao. Een cao komt tot stand door onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties.
Voor de slagersbranche geldt de Cao voor het Slagersbedrijf. De onderhandelingen voor deze cao worden gevoerd door KNS (werkgeversorganisatie) en de FNV en CNV (werknemersorganisaties).
In een cao staan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Je kunt hierbij denken aan afspraken over:
Een bedrijfsreglement heet ook wel een personeelsreglement, personeelshandboek of personeelsgids. Het is een document met alle bedrijfsregels op een rij. Vaak is het een uitbreiding op de afspraken die zijn vastgelegd in de cao of in de individuele arbeidsovereenkomst.
Een bedrijfsreglement is niet verplicht, maar is wel verstandig om te hebben. Het zorgt voor houvast, duidelijkheid, transparantie, zekerheid en gemak. Het voorkomt ook problemen die veroorzaakt worden door onduidelijkheid over gemaakte afspraken.
In een bedrijfsreglement staat een gedetailleerdere uitwerking van praktische afspraken die jouw werkgever en eventueel de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging hebben bedacht. Het gaat vooral over hoe er in jouw bedrijf wordt samengewerkt. Het zijn veelal praktische afspraken over:
Je werkgever kan in een bedrijfsreglement bijvoorbeeld afspraken opnemen over uiterlijke verzorging in verband met hygiëne. Hierbij kan die aangeven dat medewerkers schone nagels moeten hebben, geen sieraden mogen dragen en lang haar altijd in een staart moeten dragen.
Bestuurder bij FNV
In dit interview spreken we met Ilja Philippen-Nijssen. Zij is vakbondsbestuurder bij de FNV. Dit betekent dat zij zich onder meer bezighoudt met de cao die geldt voor jou en je werkgever. Maar waarom is er een cao? Wat staat erin en wat betekent het voor jou als werknemer? Dan legt Ilja je uit in dit interview.
Waarom is er een cao?
Een cao is er omdat je als werknemer graag betere afspraken wilt maken over je arbeidsvoorwaarden dan wat er in de wet staat. De wet biedt minimale bescherming en de wet biedt ook minimale arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat vakbonden in een cao afspraken maken die beter zijn, ruimer zijn en anders kunnen zijn dan wat er in de wet staat.
En wat kun je dan in de cao vinden?
Je vindt in de cao onder andere afspraken over lonen, werktijden, pensioen, vakantiedagen, toeslagen en overwerk en bijvoorbeeld in de cao voor het Slagersbedrijf afspraken over een toeslag als je werkt in de kou. Het zijn dus dingen die rechtstreeks betrekking hebben op je werk en het inkomen dat je verdient.
Wat betekent de cao voor werknemers?
De cao voor het Slagersbedrijf geeft een ondergrens voor arbeidsvoorwaardenaan. Als een werkgever met een werknemer een individuele arbeidsovereenkomst afsluit waarin dingen staan die slechter zouden zijn dan die in de cao staan, dan geldt de cao. En bij de cao voor het Slagersbedrijf is het zo dat als er in de individuele arbeidsovereenkomst dingen staan die beter zijn dan in de cao, dan mag dat en dan gelden de afspraken uit de arbeidsovereenkomst.
Door de cao weet je dus wat je minimaal kunt verwachten op het gebied van vakantiedagen, salaris, vakantiegeld en hoeveel uren per week je maximaal mag werken. Ook zijn er regelingen opgenomen voor oudere werknemers die al veel hebben gewerkt en dan een dagje in de week minder kunnen gaan werken.
Bestuurder bij FNV
Informatie over waar je je als werknemer moet ziek melden is een praktische afspraak die in elke slagerij anders kan zijn. Deze informatie staat dus in een bedrijfsreglement.
Informatie over waar je je als werknemer moet ziek melden is een praktische afspraak die in elke slagerij anders kan zijn. Deze informatie staat dus in een bedrijfsreglement.
Als werknemer kun je lid worden van een vakbond. Zij onderhandelen voor jou over je rechten en plichten. Ook kun je er terecht voor advies en juridische bijstand over werkaangelegenheden en sociale zekerheid.
Als je lid bent van een vakbond, heb je inspraak in de voorstellen voor een nieuwe cao. Ben je geen lid, dan kun je vaak wel in een enquête jouw mening geven. Alleen leden mogen uiteindelijk stemmen. Niet-leden hebben dus geen invloed op het uiteindelijke onderhandelingsresultaat.
Als lid van een vakbond krijg je het cao-boekje opgestuurd. Je kunt dit ook aan je werkgever vragen of downloaden op de site van de vakbonden FNV en CNV.
FNV
De onderwerpen in de cao hebben direct invloed op je dagelijkse werk. Daarom is het nuttig om te weten wat er speelt. Houd bijvoorbeeld in de gaten wanneer de cao verloopt en hoe het gaat met de onderhandelingen. Kijk regelmatig op de website of volg de vakbond op sociale media. Kaderleden en bestuurders bij een vakbond zitten er voor en namens jou. Dat betekent dat je ze zelf kunt benaderen met vragen.
De onderwerpen in de cao hebben direct invloed op je dagelijkse werk. Daarom is het nuttig om te weten wat er speelt. Houd bijvoorbeeld in de gaten wanneer de cao verloopt en hoe het gaat met de onderhandelingen. Kijk regelmatig op de website of volg de vakbond op sociale media. Kaderleden en bestuurders bij een vakbond zitten er voor en namens jou. Dat betekent dat je ze zelf kunt benaderen met vragen.
Bestuurder bij CNV Vakmensen
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Nancy Abelskamp, vakbondsbestuurder bij CNV. Een vakbondsbestuurder sluit een cao met werkgeversvertegenwoordigers namens leden, bijvoorbeeld werknemers in de slagersbranche. Medewerkers van slagerijen kunnen lid worden van een vakbond.
Hoe verloopt een cao-onderhandeling?
Wij vragen bij leden uit wat ze graag toegevoegd en verbeterd willen zien in de cao. Ook kijken wij naar de gepresenteerde landelijke cijfers bijvoorbeeld rond Prinsjesdag om te weten wat de verwachte economische ontwikkelingen zijn. Op basis van de wensen van leden en de te verwachte economische ontwikkelingen doet de vakbond voorstellen voor een nieuwe cao. Deze voorstellen versturen wij naar de werkgeversorganisatie, in dit geval KNS, en die reageert erop. Afhankelijk van hoever je uit elkaar ligt, praat je verder. Normaal streven wij ernaar om na drie of vier overlegronden een verbeterpakket te hebben op arbeidsvoorwaarden.
Hoe blijf je op de hoogte van wat er in de branche speelt?
Vakbonden zien wat er speelt in de branche. Enerzijds weten wij dit doordat wij samen met de werkgeversorganisatie het bestuur vormen van sociale fondsen. Wij hebben ook tussentijds veel contact met de werkgeversorganisatie om te bespreken wat er in de branche speelt. Anderzijds hebben wij veel contact met onze eigen leden. Leden trekken zelf aan de bel als er iets niet goed gaat, maar daarnaast bespreken wij vaak met kaderleden wat er speelt bij hun op de werkvloer. We zetten ook een enquête uit onder alle leden, zodat ze schriftelijk kunnen aangeven wat zij willen en waarom.
Wat er bij leden speelt, nemen wij mee in de cao-onderhandelingen. Het is daarom belangrijk dat wij een achterban hebben die van zich laat horen.
Hoe blijf je als werknemer op de hoogte van cao-onderhandelingen?
Op de CNV-website houden wij alle slagerswerknemers op de hoogte van de onderhandelingen: Alles over de cao Slagersbedrijven / CNV. Ook is er een WhatsAppgroep waar alle CNV-leden lid van kunnen worden. Hierin kunnen zij tijdens de onderhandelingen meelezen hoe het gesprek verloopt. En de leden ontvangen over de onderhandelingen brieven.
Bestuurder bij CNV Vakmensen
In de drukte van alledag sta je niet altijd stil bij de afspraken en richtlijnen in de cao. Maar onderwerpen als loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en verlof hebben dagelijks invloed op je werk. Misschien vraag je je af hoe bepaalde zaken zijn geregeld. En wat kun je doen als je vragen hebt? Een aantal tips:
1. Weet wat er in de cao staat en blijf op de hoogte van wijzigingen. Actuele informatie vind je op slagers.nl.
2. Heb je vragen over de cao? Dan kun je terecht bij het sociaal secretariaat van de slagersbranche.
3. Je kunt bij vragen ook contact opnemen met de FNV of CNV als je lid bent of lid wordt
In de cao voor het Slagersbedrijf staan afspraken tussen de vakbonden en de werkgeversorganisatie. Het gaat om afspraken over bijvoorbeeld loon, werktijden en toeslagen.
Jij kunt inspraak hebben in de cao, ook als je niet lid bent. Als lid kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een ledenraadpleging of vergadering. Als niet lid kun je bijvoorbeeld meedoen aan enquetes.
Het kan zijn dat je op de werkvloer een onderwerp uit de cao wilt aankaarten. Bespreek dit met je werkgever. Als dit niet werkt, neem dan contact op met het sociaal secretariaat van de slagersbranche of met de FNV of CNV.
Heb jij de cao al eens (gedeeltelijk) gelezen?
Welke onderwerpen van de cao vind jij belangrijk?
Zou je inspraak willen en zo ja: hoe zou je dat willen?
Kijkje in de cao
Ga op zoek naar de cao voor het Slagersbedrijf en de laatste wijzigingen. Weet je waar je deze kunt vinden? Ben je op de hoogte van alle rechten en plichten? Zijn er zaken die je wilt bespreken met je werkgever?
Vakbonden
Jij als werknemer kunt lid worden van de FNV of CNV. Verdiep je meer in de wereld van de vakbonden. Waar staan ze voor? Wat doen ze voor jou? Wat zijn de voordelen van een lidmaatschap?