Wil je Slagerspassie volledig gebruiken?
Login of registreer een account.
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Wachtwoord

E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Duurzaamheid
in dit magazine
  • Duurzame slagerij
  • Duurzame producten
  • Voordelen duurzaam ondernemen

Onder ‘duurzaamheid in de slagerij’ kun je alles rekenen wat een positieve bijdrage levert aan dierenwelzijn en diergezondheid, klimaat, natuur en milieu. In dit magazine lees je wat jij als slager kunt doen om onderscheidend te zijn op dit thema.

Diervriendelijker gehouden vlees

Duurzaamheid is een breed begrip. Je kunt denken aan duurzaam ondernemen, maar ook aan duurzame inkoop van producten.

 

Hier een aantal voorbeelden van vleesproducten die bijdragen aan de duurzaamheid binnen een slagerij:

De ingrediënten van deze maaltijden zijn biologisch.

Deze hybride burgers bestaan voor een deel uit plantaardige producten, waardoor ze minder belastend voor het milieu zijn.

Het polderhoen is een biologische scharrelkip die met zorg voor het milieu en diervriendelijkheid heeft geleefd.

Geitenbokken zijn normaal gesproken een bijproduct, maar door het vlees in een stoofpot te gebruiken, maak je een duurzamere keuze.

Wat is duurzaamheid?

Je hebt nu verschillende voorbeelden gezien van duurzame producten. De belangrijkste duurzaamheidsthema's voor vlees zijn milieu en dierwelzijn. Deze thema’s hebben invloed op je bedrijf en de keuzes die je als ondernemer maakt, bijvoorbeeld op de bedrijfsvoering en inkoopkeuzes.

Milieu
Dierwelzijn

Elke diersoort heeft een andere milieubelasting. Welk vlees is het minst belastend voor het milieu?

a
b
c
a
b
c
bekijk feedback
Duurzame inkoopkeuzes

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van duurzame inkoopkeuzes:

i
i
i
Duurzaam ondernemen

Naast het inkopen van duurzame producten, zijn er veel keuzes die je kunt maken op het gebied van duurzaam ondernemen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

Afval
Elektriciteit en gas
Hygiëne- en reinigingsmiddelen
Inrichting slagerij
“In onze slagerij doen we al veel met het thema duurzaamheid.”
ja
0%
nee
0%
weet ik niet
0%
bekijk feedback
Duurzame keuzes

Hier volgen nog een aantal voorbeelden van duurzame keuzes binnen de slagerij:

i
i
i
Slagerij versus supermarkt

Binnen het thema duurzaamheid heb je als slager een goede positie om het verhaal over een product goed over te brengen naar de klant. Heeft een klant interesse in de herkomst van het vlees? Leg dan uit waarom je voor dit vlees hebt gekozen en waar het vandaan komt.

Door je klant mee te nemen in het verhaal kun je van toegevoegde waarde zijn ten opzichte anderen. De klant heeft veel vertrouwen in de slager en zijn producten. Dat vertrouwen in goede, eerlijke en duurzame producten moet de slager wel waarmaken.

Reportage: klanten aan het woord
Interview: in gesprek met een duurzame ondernemer

Chef-slager John Kooijman en mede-eigenaar Marion van Vught

bekijk
Om over na te denken...

De belangrijkste duurzaamheidsthema's voor vlees zijn: dierwelzijn en milieu. Deze thema’s hebben invloed op je bedrijf en de keuzes die je als ondernemer maakt, bijvoorbeeld op de bedrijfsvoering en inkoopkeuzes. Binnen het duurzaam ondernemen kun je op veel gebieden keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen, afvalverwerking, elektriciteit, gas, koelingen, hygiëne- en reinigingsmiddelen en vervoer. Voorbeelden van een duurzaam assortiment zijn lokale producten, goede leefomstandigheden voor de dieren en kleinschalige slacht.

1

Hoe duurzaam zijn jullie producten?

2

Hoe duurzaam is jullie slagerij?

3

Welke duurzame maatregelen hanteren jullie?

4

Op welke manieren kunnen jullie nog meer verduurzamen?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Onderzoek hoe duurzaam jouw slagerij is

Schrijf op welke duurzame aspecten er zijn en aan welke aspecten jouw slagerij voldoet. Hierbij kun je denken aan de volgende gebieden: assortiment, verpakkingen, afvalverwerking, elektriciteit, gas, water, koudemiddelen, hygiëne- en reinigingsmiddelen en vervoer. Bedenk welke (kleine) stap je als eerst zou kunnen nemen om te verduurzamen.

Bezoek een duurzame leverancier

Bezoek een leverancier die veel met duurzaamheid doet. Dit kan een leverancier van vlees zijn, maar ook een ondernemer op een ander gebied, bijvoorbeeld verpakkingen. Stel van tevoren een aantal vragen op. Waar komt het vlees vandaan? Hoe produceren ze hun producten? Waarom is het duurzaam? Waarom kies je juist voor deze leverancier?

like & reageren
Inloggen