E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Gezondheid
in dit magazine
  • Gezonde voeding in relatie tot eigen producten
  • Waarom we eten
  • Waarom we vlees eten
  • Ziektes
  • Diëten
  • Vlees gezond en veilig bewaren en bereiden

Om fit te blijven is het belangrijk om gezond te eten en genoeg te bewegen. Steeds meer klanten hebben aandacht voor gezond en verantwoord eten. Door kennis te hebben van gezonde voeding en  je eigen producten kun jij de klant goed adviseren. Zo maak jij het verschil!

Wat is gezonde voeding?
Waarom we eten

Wat een gezond voedingspatroon is, verschilt per persoon. Gevarieerd eten en voldoende bewegen is voor iedereen belangrijk. In voedsel zitten bouwstoffen, brandstoffen en afweerstoffen. Deze zorgen voor groei en herstel van je lichaam, geven je energie en beschermen je tegen ziekten. Lees hier welke voedingsstoffen er in vlees zitten.

Eiwitten
Vetten
Vitamines & mineralen
De laatste voedingstrends

Sla een magazine open en je ziet wel een onderwerp over gezond eten. Kortom: gezond eten is hip! We bespreken hier wat voedingstrends en de rol die vlees hierin speelt. Welk advies past bij welke voedingstrend? Lees hieronder over verschillende trends.

Schijf van Vijf
Paleo
Voedselzandloper
Atkins
South Beach
Magere bereidingsmethoden

Gebruik een anti-aanbaklaag. Zo heb je minder vet nodig om vlees te bakken. Iets vettere vleessoorten kun je zonder vet bakken.

Grill je vlees, in plaats van het te bakken. Zo heb je geen vet nodig.

Laat het vet warm worden voor je het vlees in de pan legt. Wanneer het vet niet warm genoeg is, schroeit het vlees niet snel genoeg dicht en neemt het meer vet op. 

Je kunt sommige vleesproducten ook verpakken in aluminiumfolie en laten garen in de oven. 

Zorg voor een goed formaat pan. Bij een te grote pan gebruik je meer vet.

Zo ga ik om met de verantwoorde voedingstrend

Slagerij Haverkort

Ik kan mijn klanten uitleggen wat er in onze producten zit.
JA
0%
NEE
0%
bekijk feedback
Tips: een zwangere klant, wat nu?

Een zwangere klant staat in de winkel. Ze is dol op een broodje filet american en een half doorbakken biefstuk. Helaas, pas als de baby er is kan de klant hier weer van genieten. Welke tips heb jij voor de zwangere klant? Hier alvast enkele tips op een rij:

1

Eet alleen vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn. Eet dus gerust een broodje gebraden gehakt, achterham of gerookte kipfilet.

2

Volledig gegaard vlees kan gewoon gegeten worden. Vlees verhitten doodt de bacteriën en parasieten.

3

Pas op met het eten van leverproducten. In lever zit vitamine A. Te veel hiervan is schadelijk voor de baby.

4

Naast de filet americain kun je beter ook geen rosbief, carpaccio, salami en chorizo eten als je zwanger bent. Deze kunnen bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de embryo.

5

Was je handen goed na het aanraken van rauw vlees. Zo voorkom je besmetting met parasieten. De parasiet toxoplasma kan schadelijk en zelfs dodelijk zijn voor het ongeboren kind.

Paul van Trigt

Worst- en vleeswarendeskundige

bekijk
Tips: lekker eten met minder zout

In Nederland eten we teveel zout. Dat blijkt uit onderzoek. Je kunt hier rekening mee houden met je productie, maar wat kun je de klanten verder adviseren?

1

Vers vlees bevat geen zout.

2

Koop verse producten. Kant-en-klaarmaaltijden, (instant) sauzen en producten uit pot of blik bevatten namelijk veel zout.

3

Rookvlees, spek, salami en rauwe ham zijn relatief zouter door het productieproces. Kies liever kalkoenfilet, kipfilet of fricandeau als je minder zout wilt eten.

4

Breng je groente en vlees op smaak met (verse) kruiden. Gebruik geen ketjap, maggi, sambal en bouillonpoeder. Dit zijn erg zoute smaakmakers.

5

Kijk altijd goed op het etiket.

Tips: voedselveiligheid

Gezond eten heeft ook te maken met hygiëne en met goed bewaren. Voor jou misschien de normaalste zaak, maar vertel dit ook aan de klant. De tips op een rij!

1

Leg rauw vlees en rauwe vleesproducten zo snel mogelijk in de koelkast bij een temp van max. 4 °C.

2

Bewaar vlees maximaal 2 dagen in de koelkast. Producten die langer bewaard moeten worden en daar geschikt voor zijn, kun je invriezen.

3

Gebruik niet dezelfde snijplank en mes voor rauw en gaar eten.

4

Verhit het product goed, zodat bacteriën worden gedood. Dit is vooral belangrijk bij kip en varkensvlees. Dit moet geheel gegaard gegeten worden. 

5

Eet geen verbrand vlees. Hierin zitten schadelijke stoffen die de kans op alvleesklier- of darmkanker verhogen.

Om over na te denken…

Vlees past in een gezond voedingspatroon. Het bevat eiwitten, vetten, mineralen en vitamines die je nodig hebt om gezond en fit te blijven. Zorg dat je kennis hebt van voedingstrends en de producten die je verkoopt. Zo kun je de klant goed adviseren. Ook als ze een dieet volgen of zwanger zijn. Gezond eten heeft niet alleen te maken met het product zelf. Hygiëne en het product goed bewaren en bereiden zijn ook erg belangrijk.  

1

Wat is volgens jou gezonde voeding?

2

Hoe zorg jij ervoor dat je producten passen bij een gezond voedingspatroon?

3

Welke voedingsstoffen zitten er in jullie producten producten?

4

Wat doe jij om op de hoogte te blijven van voedingstrends?

5

Welke nieuwe inzichten over voeding heb jij gekregen door gesprekken met klanten?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Een gezond voedingspatroon

Organiseer een teamoverleg waarin jullie je ideen over gezonde voeding met elkaar delen. Bedenk met elkaar of jullie assortiment bij deze ideen past.

Stel ze de volgende vragen om van te voren over na te denken:
 

- Wat vind jij een gezond voedingspatroon?
- Wat mag je daarin wel eten of juist niet?
- Wat voor klantvragen krijgen we over gezonde voeding?
 

Houd jij de laatste voedingstrends bij? Wat vind je hiervan?

Minder zout en vet in producten

Soms kun je je producten meer verantwoord maken door de receptuur aan te passen. Je voegt dan bijvoorbeeld minder zout toe, of gebruikt alternatieve zoutvervangers. Bedenk of jouw producten een verantwoorde keuze zijn en of je hier iets in wilt veranderen.

Ben jij hier al goed mee bezig en heb je een tip voor een collega hoe je dit kunt doen? Deel deze en plaats een reactie op deze pagina.

Dit zien je werknemers

Een gezond voedingspatroon

Doe een klein onderzoekje naar gezonde voeding. Vraag aan vrienden, familie, buren, kennisen of andere mensen wat zij denken wat gezonde voeding is. Welke feiten & fabels hoor je vaak terug?
Bespreek de uitkomsten met je collega's tijdens een teamoverleg.

Minder zout en vet in producten

Vraag aan collegas om een voorbeeld te bedenken van een speciale voedingswens van een klant. Het kan bijvoorbeeld gaan om een klant die een speciaal dieet of voedingswijze volgt of een klant met een ziekte of allergie.

Hoe hebben zij deze klant geadviseerd? Zou je het zelf ook zo doen, of heb je nog tips voor je collegas? Deel je ervaring als reactie op deze pagina.

like & reageren
Inloggen