E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Gezondheid
in dit magazine
  • Gezond voedingspatroon
  • Voedingsstoffen
  • Bereidingswijzen met minder vet
  • Voedingstrends
  • Minder zout
  • Voedselveiligheid

Een gezond voedingspatroon is belangrijk! Het eten van vlees past daar goed in. Er zijn wel een aantal richtlijnen en adviezen van belang. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vlees, bereidingswijzen en het toevoegen van minder zout. Ook voedselveiligheid is een onderdeel van gezond eten. Zorg ervoor dat jij alles weet over gezond eten binnen de slagerij, zodat je jouw klanten goed kunt adviseren.

Wat is gezonde voeding?
Voedingsstoffen

Het voedingscentrum geeft richtlijnen over een gezond voedingspatroon door de Schijf van Vijf. De richtlijn voor vlees is als volgt: “Eet maximaal 500 gram vlees per week, inclusief vleeswaren. Eet daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees (vlees van rund, schaap, geit en varken). Dit is een maximum, minder of geen vlees eten kan ook.” Vlees past in de Schijf van Vijf omdat het een belangrijke bron is van voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen.

Eiwitten
Vetten
Vitaminen
Mineralen
Bereidingswijzen met minder vet

Je kunt ook een gezonde keuze maken door te kiezen voor magere bereidingsmethoden. Hieronder krijg je een aantal tips.

 

Gebruik een antiaanbaklaag. Zo heb je minder vet nodig om vlees te bakken. Iets vettere vleessoorten kun je zonder vet bakken.

 

Grill je vlees, in plaats van het te bakken. Zo heb je minder vet nodig.

Laat het bakvet warm worden voor je het vlees in de pan legt. Wanneer het vet niet warm genoeg is, schroeit het vlees niet snel genoeg dicht en neemt het meer vet op.

 

Je kunt sommige vleesproducten ook verpakken in aluminiumfolie en laten garen in de oven.

 

Zorg voor een goed formaat pan. Bij een te grote pan gebruik je meer vet.

Ik hou mij bezig met de voedingstrends
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Voedingstrends

Voeding is een trendgevoelig onderwerp. Als slager is het belangrijk dat je op de hoogte bent en blijft van de voedingstrends van het moment. Door in te spelen op de voedingstrends laat je zien dat je meebeweegt met de klantvraag. Daarnaast is het een kans om je omzet te vergroten. Hieronder lees je meer over de huidige voedingstrends.

Puur en onbewerkt
Lokaal
Biologisch
Eiwitrijk
Minder vlees
Zo ga ik om met de verantwoorde voedingstrend

Slagerij Haverkort

Lekker eten met minder zout en conserveermiddelen

Als slager kun je gezondere producten aanbieden omdat hier vaak minder zout en conserveermiddelen in verwerkt zijn. Je kunt daarnaast klanten adviseren in een gezonde keuze uit het assortiment en tips meegeven over het gebruik van zout.

1

Vers vlees bevat geen zout.

2

Koop verse producten. Kant-en-klaarmaaltijden, soepen en sauzen bij de slager zijn vaak ambachtelijk bereid en bevatten vaak minder zout en conserveermiddelen. Ze zijn daardoor vaak korter houdbaar dan producten uit de industrie.

3

Rookvlees, spek, salami en rauwe ham zijn relatief zouter door het productieproces. Kies liever kalkoenfilet, kipfilet of fricandeau als je minder zout wilt eten.

4

Breng je groente en vlees op smaak met (verse) kruiden. Gebruik geen ketjap, maggi, sambal en bouillonpoeder. Dit zijn erg zoute smaakmakers.

5

Kijk altijd goed op het etiket.

Paul van Trigt

Worst- en vleeswarendeskundige

bekijk
Voedselveiligheid

Gezond eten heeft niet alleen te maken met de verschillende soorten vlees of de ingrediënten die ergens aan worden toegevoegd. Gezond eten heeft ook te maken met hygiëne en het goed bewaren van vlees. Dit noem je ook wel voedselveiligheid. Je kunt de klant verschillende tips meegeven over voedselveiligheid.

1

Leg rauw vlees zo snel mogelijk in de koelkast (max. 4 °C).

2

Bewaar vlees maximaal 2 dagen onder in de koelkast. Producten die langer bewaard moeten worden en daar geschikt voor zijn, kun je invriezen.

3

Gebruik niet dezelfde snijplank en hetzelfde mes voor rauw en gaar eten.

4

Verhit het product goed zodat bacteriën worden gedood. Dit is vooral belangrijk bij kip en varkensvlees.

5

Eet geen verbrand vlees. Hierin zitten schadelijke stoffen.

Een zwangere klant

Voor een zwangere klant is voedselveiligheid extra belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke soorten vlees wel of niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Welke tips heb jij voor een zwangere klant? Hier alvast enkele tips op een rij.

1

Eet alleen vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn. Eet dus gerust een broodje gebraden gehakt, achterham of gerookte kipfilet.

2

Volledig gegaard vlees kan gewoon gegeten worden. Vlees verhitten doodt de bacteriën en parasieten.

3

Pas op met het eten van leverproducten. In lever zit vitamine A. Te veel hiervan is schadelijk voor de baby.

4

Eet geen rosé hamburgers, rosé biefstuk, rosbief, carpaccio, filet americain, salami en chorizo eten. Deze kunnen schadelijke bacteriën en de parasiet toxoplasma bevatten die schadelijk of zelfs dodelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind.

Om over na te denken…

Het is belangrijk dat je weet hoe vlees binnen een gezond voedingspatroon past. Je kunt klanten dan adviseren over de juiste hoeveelheid vlees, het soort vlees, de bereidingswijzen en de voedselveiligheid. Daarnaast is voeding trendgevoelig. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de huidige trends zodat je erop in kunt spelen.

1

Wat is volgens jou gezonde voeding?

2

Hoe zorg jij ervoor dat je gezonde producten aanbiedt?

3

Wat doe jij om op de hoogte te blijven van voedingstrends?

4

Welke gezonde voedingsadviezen geef jij mee aan klanten?

5

Welke nieuwe inzichten over voeding heb jij gekregen door gesprekken met klanten?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Een gezond voedingspatroon

Organiseer een teamoverleg waarin jullie je ideen over gezonde voeding met elkaar delen. Bedenk met elkaar of jullie assortiment bij deze ideen past.

Stel ze de volgende vragen om van te voren over na te denken:
 

- Wat vind jij een gezond voedingspatroon?
- Wat mag je daarin wel eten of juist niet?
- Wat voor klantvragen krijgen we over gezonde voeding?
 

Houd jij de laatste voedingstrends bij? Wat vind je hiervan?

Minder zout en vet in producten

Soms kun je je producten meer verantwoord maken door de receptuur aan te passen. Je voegt dan bijvoorbeeld minder zout toe, of gebruikt alternatieve zoutvervangers. Bedenk of jouw producten een verantwoorde keuze zijn en of je hier iets in wilt veranderen.

Ben jij hier al goed mee bezig en heb je een tip voor een collega hoe je dit kunt doen? Deel deze en plaats een reactie op deze pagina.

like & reageren
Inloggen