Om fit te blijven is het belangrijk om gezond te eten en genoeg te bewegen. Steeds meer klanten hebben aandacht voor gezond en verantwoord eten. Door kennis te hebben van gezonde voeding en je eigen producten kun jij de klant goed adviseren. Zo maak jij het verschil!
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Eiwitten zijn bouwstoffen. Je hebt ze nodig om te groeien en voorde ontwikkeling van je spieren en organen. Kinderen, zwangere vrouwen, mensen met lichamelijk werk en sporters hebben meer eiwitten nodig dan andere mensen. Kinderen hebben het nodig om te groeien en sporters hebben eiwitten nodig voor herstel van hun spieren. Je hebt dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Je lichaam neemt dierlijke eiwitten beter op dan de plantaardige eiwitten.
Vetten zijn brandstoffen. In vlees zitten vetten. Mensen hebben soms het idee dat vet slecht is, maar dat is niet zo. Je hebt vetten nodig, want ze geven je energie en zorgen ervoor dat je lichaam vitamines beter opneemt. Het is wel belangrijk niet teveel vet binnen te krijgen. In vet zitten veel calorieën, als je deze niet verbrand zorgt dit voor overgewicht. Het is dus verstandig om vettere vleessoorten af te wisselen met magere vleesproducten.
Vitamines en mineralen beschermen je tegen ziekten. In vlees zitten onder andere vitamines B1, B6 en B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten en is belangrijk voor je gezondheid. Het maakt rode bloedcellen aan en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. Te weinig vitamine B12 leidt tot een vorm van bloedarmoede.
In vlees zitten de mineralen zink, ijzer, fosfor en seleen. Zink zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem. IJzer is nodig voor de zuurstoftransport in het bloed. Je lichaam neemt deze mineralen beter op uit vlees dan uit plantaardige producten.
Wat een gezond voedingspatroon is, verschilt per persoon. Gevarieerd eten en voldoende bewegen is voor iedereen belangrijk. In voedsel zitten bouwstoffen, brandstoffen en afweerstoffen. Deze zorgen voor groei en herstel van je lichaam, geven je energie en beschermen je tegen ziekten. Lees hier welke voedingsstoffen er in vlees zitten.
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum: wie kent die niet? De schijf gaat uit van vijf productgroepen waar je dagelijks uit moet eten voor een gebalanceerd en gezond voedingspatroon: 1) groente en fruit; 2) brood, aardappelen, rijst en pasta; 3) water, 4) oliën en vetten en 5) zuivel, vlees, vis en vervangers. Volgens de Schijf van Vijf kun je elk stukje vlees adviseren. Niet elk product is even gezond volgens de keuzetabel. Biefstuk, braadlappen, kipfilet of varkenslappen zijn een verantwoorde keus. Speklappen en rookworst kun je beter niet te vaak eten volgens dit advies.
Paleo gaat uit van de voeding en leefstijl van de oermens, om ook zo fit te worden als een oermens. Je eet geen kunstmatig en bewerkt voedsel. Je kiest voor natuurlijke voedingsmiddelen. Eigenlijk mag je alles eten wat vroeger al te vinden was. Dus veel groente, fruit, eieren, noten en vlees. Onbewerkt vlees past goed bij het Paleo voedingspatroon.
De voedselzandloper is volgens de bedenker een methode om langer en gezonder te leven. De zandloper bestaat uit twee gespiegelde piramides. Alles in de bovenste piramide is niet gezond, alles wat in de onderste piramide zit wel.
Volgens de piramide eet je geen of zo min mogelijk rood vlees. Kip valt in de gezonde helft van de piramide en kan goed gegeten worden.
Het Atkins-dieet is een koolhydraatarm dieet. Het doel is het om de kans op een lang en gezond leven te vergroten. Met dit dieet eet je vooral groente, wat je combineert met vlees of vis voor eiwitten en vetten.
Volgens dit dieet mag je onbeperkt vlees eten. Gepaneerd vlees past door de koolhydraten niet in dit dieet.
Het South Beach Dieet is een manier van eten waar je in verschillende fasen afvalt. Met dit dieet eet je weinig verzadigd vet en goede koolhydraten. Goede koolhydraten zitten in groente, volkoren graanproducten en fruit. Mager vlees en magere vis passen ook in dit dieet.
Sla een magazine open en je ziet wel een onderwerp over gezond eten. Kortom: gezond eten is hip! We bespreken hier wat voedingstrends en de rol die vlees hierin speelt. Welk advies past bij welke voedingstrend? Lees hieronder over verschillende trends.
Gebruik een anti-aanbaklaag. Zo heb je minder vet nodig om vlees te bakken. Iets vettere vleessoorten kun je zonder vet bakken.
Grill je vlees, in plaats van het te bakken. Zo heb je geen vet nodig.
Laat het vet warm worden voor je het vlees in de pan legt. Wanneer het vet niet warm genoeg is, schroeit het vlees niet snel genoeg dicht en neemt het meer vet op.
Je kunt sommige vleesproducten ook verpakken in aluminiumfolie en laten garen in de oven.
Zorg voor een goed formaat pan. Bij een te grote pan gebruik je meer vet.
Slagerij Haverkort
Toevoegingen hebben vaak een slechte naam. Mensen denken vaak dat ze synthetisch of ongezond zijn. Vertel je de klant ook dat er natuurlijke toevoegingen zijn en waarom je een toevoeging gebruikt?
Toevoegingen hebben vaak een slechte naam. Mensen denken vaak dat ze synthetisch of ongezond zijn. Wanneer jij de klant kunt uitleggen wat er in jullie producten zit, kun je uitleggen dat toevoegingen niet altijd ongezond zijn. Vertel je klant dat er ook natuurlijke toevoegingen zijn en waarom je een toevoeging gebruikt.
Een zwangere klant staat in de winkel. Ze is dol op een broodje filet american en een half doorbakken biefstuk. Helaas, pas als de baby er is kan de klant hier weer van genieten. Welke tips heb jij voor de zwangere klant? Hier alvast enkele tips op een rij:
Eet alleen vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn. Eet dus gerust een broodje gebraden gehakt, achterham of gerookte kipfilet.
Volledig gegaard vlees kan gewoon gegeten worden. Vlees verhitten doodt de bacteriën en parasieten.
Pas op met het eten van leverproducten. In lever zit vitamine A. Te veel hiervan is schadelijk voor de baby.
Naast de filet americain kun je beter ook geen rosbief, carpaccio, salami en chorizo eten als je zwanger bent. Deze kunnen bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de embryo.
Was je handen goed na het aanraken van rauw vlees. Zo voorkom je besmetting met parasieten. De parasiet toxoplasma kan schadelijk en zelfs dodelijk zijn voor het ongeboren kind.
Worst- en vleeswarendeskundige
Het garen van producten doodt de bacteriën. Zijn niet gegaarde producten dus altijd minder veilig? Nee, dit is zeker niet zo. Paul van Trigt (worstmakerijdocent, adviseur en productontwikkelaar) vertelt er meer over.
Verduurzaamde producten zijn producten die niet gegaard zijn en toch veilig zijn om te eten. Denk bijvoorbeeld aan salami en chorizo. Er worden processen gebruikt om producten langer goed te houden. Door zout toe te voegen bijvoorbeeld. Zout zorgt er voor dat het vocht makkelijker uit het product kan. Hoe droger een product, hoe beter deze houdbaar is. Vocht is namelijk een voedingsbodem voor bacteriën. Je kunt vlees ook laten drogen. Dit gaat makkelijker in hogere gebieden, zoals bijvoorbeeld in de Alpen. Daar laat het vlees makkelijker vocht los.
Een andere manier is fermentatie. Hierbij zorgen goede bacteriën voor een PH-daling, waardoor er een sterk zuurmilieu ontstaat. Bacteriën hebben een hekel aan zuur.
Een laatste manier is roken. Dit doodt de schimmels aan de buitenkant van het product. Vroeger was dit noodzakelijk in vochtige gebieden, zoals in Friesland. In droge gebieden worden producten minder gerookt. Roken geeft het product ook een typische smaak.
Worst- en vleeswarendeskundige
In Nederland eten we teveel zout. Dat blijkt uit onderzoek. Je kunt hier rekening mee houden met je productie, maar wat kun je de klanten verder adviseren?
Vers vlees bevat geen zout.
Koop verse producten. Kant-en-klaarmaaltijden, (instant) sauzen en producten uit pot of blik bevatten namelijk veel zout.
Rookvlees, spek, salami en rauwe ham zijn relatief zouter door het productieproces. Kies liever kalkoenfilet, kipfilet of fricandeau als je minder zout wilt eten.
Breng je groente en vlees op smaak met (verse) kruiden. Gebruik geen ketjap, maggi, sambal en bouillonpoeder. Dit zijn erg zoute smaakmakers.
Kijk altijd goed op het etiket.
Gezond eten heeft ook te maken met hygiëne en met goed bewaren. Voor jou misschien de normaalste zaak, maar vertel dit ook aan de klant. De tips op een rij!
Leg rauw vlees en rauwe vleesproducten zo snel mogelijk in de koelkast bij een temp van max. 4 °C.
Bewaar vlees maximaal 2 dagen in de koelkast. Producten die langer bewaard moeten worden en daar geschikt voor zijn, kun je invriezen.
Gebruik niet dezelfde snijplank en mes voor rauw en gaar eten.
Verhit het product goed, zodat bacteriën worden gedood. Dit is vooral belangrijk bij kip en varkensvlees. Dit moet geheel gegaard gegeten worden.
Eet geen verbrand vlees. Hierin zitten schadelijke stoffen die de kans op alvleesklier- of darmkanker verhogen.
Vlees past in een gezond voedingspatroon. Het bevat eiwitten, vetten, mineralen en vitamines die je nodig hebt om gezond en fit te blijven. Zorg dat je kennis hebt van voedingstrends en de producten die je verkoopt. Zo kun je de klant goed adviseren. Ook als ze een dieet volgen of zwanger zijn. Gezond eten heeft niet alleen te maken met het product zelf. Hygiëne en het product goed bewaren en bereiden zijn ook erg belangrijk.
Wat is volgens jou gezonde voeding?
Hoe zorg jij ervoor dat je producten passen bij een gezond voedingspatroon?
Welke voedingsstoffen zitten er in jullie producten producten?
Wat doe jij om op de hoogte te blijven van voedingstrends?
Welke nieuwe inzichten over voeding heb jij gekregen door gesprekken met klanten?
Een gezond voedingspatroon
Organiseer een teamoverleg waarin jullie je ideen over gezonde voeding met elkaar delen. Bedenk met elkaar of jullie assortiment bij deze ideen past.
Stel ze de volgende vragen om van te voren over na te denken:
- Wat vind jij een gezond voedingspatroon?
- Wat mag je daarin wel eten of juist niet?
- Wat voor klantvragen krijgen we over gezonde voeding?
Houd jij de laatste voedingstrends bij? Wat vind je hiervan?
Minder zout en vet in producten
Soms kun je je producten meer verantwoord maken door de receptuur aan te passen. Je voegt dan bijvoorbeeld minder zout toe, of gebruikt alternatieve zoutvervangers. Bedenk of jouw producten een verantwoorde keuze zijn en of je hier iets in wilt veranderen.
Ben jij hier al goed mee bezig en heb je een tip voor een collega hoe je dit kunt doen? Deel deze en plaats een reactie op deze pagina.
Een gezond voedingspatroon
Doe een klein onderzoekje naar gezonde voeding. Vraag aan vrienden, familie, buren, kennisen of andere mensen wat zij denken wat gezonde voeding is. Welke feiten & fabels hoor je vaak terug?
Bespreek de uitkomsten met je collega's tijdens een teamoverleg.
Minder zout en vet in producten
Vraag aan collegas om een voorbeeld te bedenken van een speciale voedingswens van een klant. Het kan bijvoorbeeld gaan om een klant die een speciaal dieet of voedingswijze volgt of een klant met een ziekte of allergie.
Hoe hebben zij deze klant geadviseerd? Zou je het zelf ook zo doen, of heb je nog tips voor je collegas? Deel je ervaring als reactie op deze pagina.