E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Een eigen bedrijf starten
in dit magazine
 • Tienstappenplan
 • Ondernemingsplan
 • Locatie
 • Hulp vragen

Misschien is het jouw droom om een eigen slagerij te beginnen. Zelfstandig zijn, eigen baas, je eigen slagerij inrichten… Welke reden je ook hebt om te gaan ondernemen, neem ruim de tijd om van start te gaan. Het starten of overnemen van een eigen bedrijf kan een langdurig en complex proces zijn.

Waarom voor jezelf beginnen?

“Een eigen bedrijf starten begint natuurlijk met passie. Het ondernemen zit in je genen of niet. Ik heb altijd al de ambitie gehad om een eigen slagerij te hebben.”

“Ik ben voor mezelf begonnen, omdat ik graag eigen baas wil zijn. Ik wil mijn eigen keuzes maken en mijn eigen dingen doen.”

 

“Door voor mezelf te beginnen, kan ik apart en vernieuwend zijn. Voor een baas werken remt dit toch af.”

Beginnend ondernemer Kevin van der Veen over een eigen bedrijf starten
bekijk
Een bedrijf overnemen

Marco van der Hout

Tienstappenplan

Een plan, dat je als startende ondernemer kunt volgen, is het tienstappenplan van de KNS. Voor het openen van je bedrijf, kun je het plan als checklist gebruiken. Zo weet je dat je niets over het hoofd hebt gezien.

 

De tien stappen zijn:

 

 1. Oriëntatie en voorbereiding
 2. Verplichtingen, vergunningen en hygiënewetgeving
 3. Markt
 4. Huisvesting
 5. Personeel
 6. Rechtsvormen
 7. Financiën
 8. Belastingen en administratie
 9. Zeker zaken doen (marketing)
 10. Aan de slag
Aandachtsgebieden

De meeste stappen van het tienstappenplan kun je onderverdelen in vier aandachtsgebieden. Binnen deze aandachtsgebieden denk je na over keuzes bij het starten of het overnemen van een bedrijf.

Emotie
Juridisch
Financieel-economisch
Fiscaal
Ondernemingsplan

Robin van der Tol

Markt

Een belangrijk onderdeel van het tienstappenplan is de derde stap: de markt. Doe een goed marktonderzoek zodat je weet of er voldoende draagvlak is. Het draagvlak houdt in of je genoeg klanten kunt krijgen voor jouw slagerij op een bepaalde locatie.

De KNS heeft een locatiescan. De scan kan een waardevolle bijdrage leveren aan de keuze voor de locatie of het soort slagerij. Met de locatiescan kan namelijk de omzetpotentie van de slagerij worden bepaald. Zo kun je kijken of er voldoende draagvlak is voor een slagerij op een bepaalde plek.

De locatiescan kun je ook gebruiken voor een bestaande slagerij. In dat geval vergelijk je de omzetpotentie met jouw echte omzet. Je ziet dan of je meer omzet maakt dan verwacht wordt op basis van de scan. Het kan ook zijn dat je omzet laat liggen.

Timo Laurijssen

Slagerij Laurijssen

bekijk
Zou jij een eigen slagerij willen starten of overnemen?
ja
0%
nee
0%
bekijk feedback
Arend ten Wolde

Slagerij Ten Wolde

bekijk
Om over na te denken…

Je kunt verschillende redenen hebben waarom je een bedrijf zou willen starten. Een plan, dat je als startende ondernemer kunt volgen, is het tienstappenplan. De meeste stappen van het tienstappenplan kun je onderverdelen in vier aandachtsgebieden: emotie, juridisch, financieel-economisch en fiscaal.

 

Zorg dat je een goed ondernemingsplan, met daarin een financieel plan, hebt. Met de locatiescan kun je een geschikte locatie vinden of de omzetpotentie van je bestaande slagerij controleren. Zorg dat je een goede club mensen om je heen hebt en dat je na de opening goed gebruik maakt van marketing.

1

Hoe heb jij het starten van je eigen bedrijf aangepakt?

2

Welke dingen had je nu misschien anders aangepakt?

3

Welk advies zou je geven aan startende slagers?

4

Hoe zou je startende ondernemers kunnen helpen?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Deel je kennis

Inventariseer onder je werknemers wie er een eigen slagerij zou willen starten of overnemen. Organiseer voor deze werknemers een bijeenkomst waarin je je eigen ervaring over het starten van je bedrijf deelt. Waar begon het mee en welke stappen heb je doorlopen? Geef ze tips en adviezen over hoe het starten van een eigen slagerij aan kunnen pakken.

Omschrijf je ideale slagerij

Je hebt vast wel een idee van hoe jouw slagerij eruit zou komen te zien, als je een eigen bedrijf zou starten. Denk na over je visie, de inrichting, personeel, etc. Bedenk ook een naam voor je slagerij. Zet alles op papier en deel dit met je collega’s of werkgever. Hebben zij op- of aanmerkingen?

Dit zien je medewerkers

Interview je werkgever

Bedenk vragen die je aan je werkgever zou kunnen stellen over het starten van een eigen slagerij. Bijvoorbeeld over wat zijn drijfveer was om voor zichzelf te beginnen of hoe hij dit heeft aangepakt. Schrijf de vragen op en stel ze aan je werkgever. Schrijf de antwoorden voor jezelf op en bedenk op welke manier dit jou kan helpen bij het starten van je eigen slagerij.

Omschrijf je ideale slagerij

Je hebt vast wel een idee van hoe jouw slagerij eruit zou komen te zien, als je een eigen bedrijf zou starten. Denk na over je visie, de inrichting, personeel, etc. Bedenk ook een naam voor je slagerij. Zet alles op papier en deel dit met je collega’s of werkgever. Hebben zij op- of aanmerkingen?

like & reageren
Inloggen