E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Feestdagen: organisatie
in dit magazine
  • Assortiment
  • Calculeren
  • Bestellingen
  • Plannen

December is een gezellige en vooral drukke periode. Je verkoopt veel meer dan normaal, maar dit kost wel extra voorbereiding. Je moet nadenken over de producten die je verkoopt en de extra service die je je klanten biedt. Hoe zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt in deze hectische periode? Lees de ervaringen van anderen en haal zelf het optimale uit de feestdagen!

Zo bepaal je je feestassortiment

“December is het moment om te pieken!” vertelde een ondernemer. Hij bedoelde niet alleen pieken wat betreft de omzet, maar ook met het laten zien wat voor mooie en goede producten je verkoopt. Jouw producten worden tijdens de feestdiners besproken, dus pak je kans! Maar hoe bepaal je wat je in je assortiment opneemt voor de feestdagen? Enkele tips:

Houd trends in de gaten
Supermarkt
Inspiratie halen bij collega's
Cijfers van vorig jaar
Marktonderzoek
Kerstassortiment calculeren

Keurslagerij Runderkamp

Speciale producten

De klant wil met de feestdagen iets speciaals op tafel zetten. Een aantal voorbeelden van speciale producten of gerechten om te verkopen en te adviseren:

Stoofschotel wild met chocolade.

 

Varkenshaas gemarineerd met honingwhiskeymarinade, peper en zout, een beetje honingsaus en plakjes brie en walnoot.

 

Wildpaté.

Kersthaasje Noëlle.

Abdijpaté met uitleg over hoe de klant het kan maken.

 

Wat bieden jullie de klant?

Er is veel dat je de klant kunt bieden. Veel keuzes die je maakt zijn bewuste keuzes. Toch goed en leuk om hier even bij stil te staan!

i
i
i
i
i
Wel of niet met bestellingen werken?

De een werkt wel op bestelling en de ander niet. Twee slagers vertellen waarom zij wel of niet op bestelling werken:

Cor Verhoef

Keurslagerij Cor Verhoef

bekijk
Paul Brands

Keurslagerij van Hest

bekijk
Tips: Plan voor de drukte uit

Zoveel ideeën en zoveel mogelijkheden. Feit is wel: rond de feestdagen is het druk. Tips om die drukte in goede banen te leiden:

1

Stem je inkoop- en personeelsplanning op elkaar af.

2

Werken vanuit voorraad of op bestelling vraagt meer ruimte. Huur een flexibele koeling voor meer opslagruimte.

3

Ook voor werkruimte kun je flexibele (koel)ruimtes huren.

4

Maak een voorraad van arbeidsintensieve producten aan, zoals minivinkjes voor de gourmet, en vries deze in.

5

Door je producten te gasverpakken blijven ze langer houdbaar. Je kunt dan eerder beginnen met het klaarmaken van bestellingen en voorraad.

Werken met tijdslots

 


Om het werk overzichtelijk te houden, kun je ervoor kiezen om bestellingen te laten ophalen in tijdslots. Zo temper je de drukte en creëer je overzicht in je werk. Ook kun je de dag voor het feest op tijd naar huis.


 

Laat je klanten vooraf online, telefonisch of in de winkel een bestelling plaatsen en een moment uitkiezen om deze vlak voor het feest op te halen in de winkel. Bedenk ook een oplossing voor wanneer iemand het ophaalmoment mist, bijvoorbeeld doorschuiven.

 


Kijk goed naar jouw situatie. Hoelang hebben klanten nodig om bij jou in de winkel iets op te halen? Is er genoeg parkeergelegenheid en ontstaan buiten de winkel geen te lange rijen? Stippel bijvoorbeeld een looproute uit om alles in goede banen te leiden.

Organisatie van kerst

Hoe zorg jij voor een succesvolle kerstperiode?

Houdbaarheid van het feestassortiment verlengen

Door de houdbaarheid van je assortiment te verlengen, kun je voor de feestdagen beter vooruitplannen. Er zijn verschillende manieren om de houdbaarheid van je producten te verlengen.

Napasteuriseren
Heet afvullen
Steriliseren
pH-verlaging
Vacumeren
Gasverpakking/MAP-verpakking
Om over na te denken...

Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden, zoals welk assortiment je wilt hebben, welke service je biedt en of je wel of niet op bestelling werkt. Wat past bij de slagerij en wat is haalbaar? Daarnaast moet je nadenken over wat je producten zouden moeten kosten door middel van calculatie. Plan voor de drukte uit zodat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan tijdens de drukke periode.

1

Hoe bepaal je het assortiment?

2

Hoe ga je om met bestellingen?

3

Wat voor extra service bied je de klant?

4

Hoe calculeer je de producten?

5

Hoe regel je de productieplanning rondom de feestdagen?

Swipe voor meer tips
like & reageren
Keurslagerij Sylvia Huisman
Maaike Hofmeijer
26 oktober 2020
23:38
Bij mijn weten kan je niet zomaar een ander gasmengsel gebruiken voor vers vlees, wat weten jullie daarvan?
Eva Westerhof
2 november 2020
17:11
Hoi Maaike, Nee, verander niet zo maar het gasmengsel/samenstelling. Doe dit altijd in overleg met de leverancier van de apparatuur en/of de gassen. Zij adviseren je hoe je de houdbaarheid kan optimaliseren.
Eva Westerhof
2 november 2020
17:11
Hoi Maaike, Nee, verander niet zo maar het gasmengsel/samenstelling. Doe dit altijd in overleg met de leverancier van de apparatuur en/of de gassen. Zij adviseren je hoe je de houdbaarheid kan optimaliseren.
Inloggen