In dit magazine:
Met alle ingrediënten voor een lekkere stoofschotel naar huis na een bezoek aan de slager? De laatste jaren zien we dat consumenten steeds meer behoefte hebben aan kwalitatief goede, gezonde en lokale producten. Maar ook zo gemakkelijk mogelijk willen winkelen. Als slager kan je hier op inspelen door groenten aan te bieden.
Er zijn verschillende redenen om als slager groenten op te nemen in je assortiment:
Gemak voor de klant: hij kan meerdere dingen bij één speciaalzaak halen. Ook speel je in op de wens van de klant om bewust en gezond te eten.
Het aanbieden van groenten verbreedt je assortiment. Dit kan ervoor zorgen dat je ander publiek aantrekt, wat kan leiden tot meer verkoopkansen.
Je kunt maaltijden, BBQ-pakketten en combinaties van groenten en vlees aanbieden met groenten uit je eigen slagerij.
Je kunt maaltijdboxen samenstellen met alle ingrediënten die een klant voor een maaltijd nodig heeft, waaronder jouw groenten en vlees.
Het aanbieden van groenten zorgt voor een onderscheidend vermogen. Jij kent het verhaal van de groenten die je aanbiedt in je slagerij.
Venkel watermeloen salade met parmaham
Ingrediënten (voor twee personen):
Tip voor schoonmaken van venkel:
Was de venkel. Snijd de groene stengels en de onderkant eraf. Snijd de venkel doormidden en verwijder de harde kern van de knol. Nu kan je de venkel makkelijk in reepjes snijden.
Lamsrack met groene asperges
Ingrediënten (voor twee personen)
Tip voor bereiding groene asperges:
Laat de groene asperges een half uur in koud water staan. Haal dan 2 tot 3 centimeter van de harde onderkant van de asperges. Kook de asperges voor 3 tot 5 minuten; ze zijn gaar op het moment dat je er gemakkelijk met een vork in kan prikken.
Gestoofd kalfsvlees met groenten in tomatensaus
Ingrediënten (voor 4 personen)
Tip voor de bereiding stoofgroenten:
Wok voor het stoven de groenten even kort in het braadvocht van het vlees voor extra smaak.
Varkenshaas met gewokte groenten
Ingrediënten (voor 2 personen)
Tip voor schoonmaken champignons:
Champignons kan je beter niet wassen met water omdat dan de smaak verloren kan gaan. Je kunt ze goed schoonmaken met een stukje keukenrol of een zacht borsteltje
Gegrilde groenten met ribeye
Ingrediënten (2 personen):
Tip voor gegrilde groenten:
Snijd de groenten in een handig grilformaat zodat je ze makkelijk om kunt draaien
Groenten kun je op allerlei manieren bereiden. Laat je inspireren door de verschillende manieren en combinaties met vlees.
Wim Buurman - Zaak vol Smaak slagerij Buurman
Sjouke Bouma, eigenaar Tres Vers in Sint Nicolaasga
‘’Wij verkopen groenten, vlees en brood. 20 jaar geleden zaten de groenteboer, slagerij en bakkerij op een rijtje. Toen de bakkerij en de slagerij ermee ophielden, zijn ze overgenomen door de groenteboer. Nu worden al deze producten aangeboden in één pand. We helpen de klant met alles en ze hoeven maar één keer af te rekenen.‘’
Waar koop je de groenten in?
‘’Veel groenten kopen we in bij een groothandel, maar we kopen ook bij lokale telers. Zo komen de aardappelen uit Heerenveen en de aardbeien uit Marknesse. We gaan ook wel eens langs bij de teler en maken daar foto’s, zodat onze klanten weten waar de producten vandaan komen.
We halen onze groenten het liefst zoveel mogelijk uit Nederland zelf. Al het vlees dat wij verkopen komt ook uit Nederland, dus dat past bij ons verhaal. Het valt niet altijd mee om inkoop dichtbij huis te doen. Mensen zijn eraan gewend dat groenten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Kijk bijvoorbeeld naar bloemkool; dat willen klanten het hele jaar door kunnen kopen. Dat soort producten halen we dan bij de groothandel. Maar: als het uit Nederland kan, dan komt het uit Nederland.’’
Waarom heb je voor deze leverancier(s) gekozen?
‘’De vorige eigenaar was groenteboer en die heeft heel veel ervaring met het selecteren van leveranciers. Ik ben op zijn advies afgegaan. En daarnaast vinden we het dus belangrijk zoveel mogelijk inkoop in Nederland te doen, omdat dit past bij onze bedrijfsstrategie.’’
Waar moet je aan denken bij het selecteren van je leveranciers?
‘’Het aanbieden van groenten is een hele stap om te zetten als je alleen slager bent. Mijn advies zou zijn om te kiezen voor een leverancier die het totaalpakket doet. Als je allemaal kleine leveranciers met elkaar combineert krijg je het daar te druk mee.
Ook zou ik ervoor kiezen om te beginnen met een aantal basisgroenten, zoals ijsbergsla, krop sla, bospeen, bloemkool, uien, bosui en paprika. En met een paar gesneden groenten, die je makkelijk bij gerechten kunt aanbieden. Bijvoorbeeld roerbakgroente die je kunt aanbieden bij gemarineerde kip. ‘’
Sjouke Bouma, eigenaar Tres Vers in Sint Nicolaasga
Seizoensgroenten zijn niet het hele jaar door te verkrijgen. Ze worden lokaal verbouwd en passen bij de tijd van het jaar. Als je groenten inkoopt die op dat moment in Nederland verbouwd en geoogst worden, beperk je het transport. Je hoeft
seizoensgroenten niet in te laten vliegen vanuit het buitenland. Een duurzaam alternatief! Ook is de smaak van groenten het beste in het seizoen waarin ze groeien. Het is belangrijk dit aan je klanten uit te leggen, zodat ze beter begrijpen dat je niet het hele jaar door alle groenten aanbiedt.
Winter: verschillende soorten kolen, rode biet, spruitjes, winterpeen. Je kunt deze wintergroenten bijvoorbeeld in de slagerij aanbieden in een kant-en-klare maaltijden (zoals stamppot of soep).
Herfst: Pompoen, broccoli, snijbonen, witte kool
Lente: Komkommer, prei, rabarber, tomaat, witlof, asperge. Een idee van hoe je deze lente-groente aan kunt bieden is door asperges in combinatie met ham te verkopen.
Zomer: Andijvie, courgette, rucola, spinazie, suikermaïs. Zomergroenten lenen zich goed voor BBQ-gerechten, zoals spiesjes met groenten.
Sluit aan bij je bedrijfsstrategie. Verkoop je alleen biologisch vlees? Dan is het logisch om ook biologische groenten te gaan verkopen. Ben je enthousiast over het aanbieden van groenten op een bepaalde manier? Ga daarvoor!
Verkoop alleen producten in je slagerij waar je enthousiast van wordt. De klant merkt of je er echt gepassioneerd over bent. Wordt je niet warm van groenten in je slagerij? Bied het dan niet aan.
Groenten kunnen op verschillende manieren aangeboden worden in de slagerij:
- Hele groenten in kratjes of in de koeling.
- Gewassen en gesneden groenten in een gekoelde vitrine.
- Verwerkt in maaltijden of salades.
Elke manier van groenten aanbieden vraagt om andere hygiëneaspecten.
Ongewassen groenten hebben vaak vuil en stof op zich. Zorg ervoor dat dit geen vervuiling en besmetting van je vlees(producten) veroorzaakt.
Bewaar ongewassen en niet bewerkte groenten goed gescheiden van de vlees(producten). Bewerk groenten bijvoorbeeld op een aparte werkplek en niet op hetzelfde moment als je vleeswaren
Bij het aanbieden van gewassen en gesneden groenten moet je erover nadenken waar je de ongewassen en niet bewerkte groenten schoonmaakt. Wil je de groenten zelf schoon maken in je slagerij of wil je ze schoon binnenkrijgen van je leverancier? Richt daar je proces op in.
Geschoonde en gesneden groenten hebben minder hygiëne-risico’s en zijn makkelijker en sneller te verwerken. Wel moet je erop letten dat geschoonde, gesneden groenten vaak gekoeld bewaard moeten worden. Heb je hier ruimte voor?
Het aanbieden van groenten kan je assortiment vergroten en kan een nieuwe klantenkring aanboren. Ook speel je in op de trend om gezond en bewust te eten. Wel is het goed om na te denken over de gevolgen van verkoop van groenten voor je bedrijfsvoering. Denk aan gescheiden voedselstromen, de inkoop en voldoende ruimte in je slagerij.
Groenten kan je op verschillende manieren bereiden. Als je groenten wilt verkopen is het goed om hier kennis over op te doen, zodat je de klant kunt adviseren. Ook is het leuk om je klant te adviseren over goede combinaties van groenten en vlees.
Maak je al gebruik van groenten in je slagerij? Zo ja, hoe zou je dit kunnen uitbreiden?
Waarom past het verkopen van groenten wel of niet bij een slagerij?
Heb jij ruimte in je slagerij om je assortiment uit te breiden met groenten?
Bedrijfsstrategie
Ben je enthousiast geworden over de verkoop van groenten? Denk dan eens na over welke plek groenten zouden kunnen innemen binnen je bedrijfsstrategie.
Maak een proefplankje
Koop een aantal groenten in en verwerk dit in combinatie met vlees tot een proefplankje. Laat het proeven aan je klanten.
Vraag je klanten om ideeën om groenten in je slagerij te verwerken