E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Groenten
in dit magazine

In dit magazine:

  • Tips voor combinaties van groenten en vlees
  • Kansen voor je slagerij met groenten
  • Inkoop van groenten
  • Manieren om groenten aan te bieden

Met alle ingrediënten voor een lekkere stoofschotel naar huis na een bezoek aan de slager? De laatste jaren zien we dat consumenten steeds meer behoefte hebben aan kwalitatief goede, gezonde en lokale producten. Maar ook zo gemakkelijk mogelijk willen winkelen. Als slager kan je hier op inspelen door groenten aan te bieden.

5 redenen om groenten aan te bieden

Er zijn verschillende redenen om als slager groenten op te nemen in je assortiment:

1

Gemak voor de klant: hij kan meerdere dingen bij één speciaalzaak halen. Ook speel je in op de wens van de klant om bewust en gezond te eten.

2

Het aanbieden van groenten verbreedt je assortiment. Dit kan ervoor zorgen dat je ander publiek aantrekt, wat kan leiden tot meer verkoopkansen.

3

Je kunt maaltijden, BBQ-pakketten en combinaties van groenten en vlees aanbieden met groenten uit je eigen slagerij.

4

Je kunt maaltijdboxen samenstellen met alle ingrediënten die een klant voor een maaltijd nodig heeft, waaronder jouw groenten en vlees.

5

Het aanbieden van groenten zorgt voor een onderscheidend vermogen. Jij kent het verhaal van de groenten die je aanbiedt in je slagerij.

Goede combinaties van groenten en vlees

Groenten kun je op allerlei manieren bereiden. Laat je inspireren door de verschillende manieren en combinaties met vlees. 

i
i
i
i
i
Groenten verkopen in de slagerij

Wim Buurman - Zaak vol Smaak slagerij Buurman

Verkoop van groenten: hoe begin je daarmee?

Sjouke Bouma, eigenaar Tres Vers in Sint Nicolaasga

bekijk
Seizoensgroenten: wanneer koop je iets in?

Seizoensgroenten zijn niet het hele jaar door te verkrijgen. Ze worden lokaal verbouwd en passen bij de tijd van het jaar. Als je groenten inkoopt die op dat moment in Nederland verbouwd en geoogst worden, beperk je het transport. Je hoeft

seizoensgroenten niet in te laten vliegen vanuit het buitenland. Een duurzaam alternatief! Ook is de smaak van groenten het beste in het seizoen waarin ze groeien. Het is belangrijk dit aan je klanten uit te leggen, zodat ze beter begrijpen dat je niet het hele jaar door alle groenten aanbiedt.

Winter: verschillende soorten kolen, rode biet, spruitjes, winterpeen. Je kunt deze wintergroenten bijvoorbeeld in de slagerij aanbieden in een kant-en-klare maaltijden (zoals stamppot of soep).

Herfst: Pompoen, broccoli, snijbonen, witte kool

Lente: Komkommer, prei, rabarber, tomaat, witlof, asperge. Een idee van hoe je deze lente-groente aan kunt bieden is door asperges in combinatie met ham te verkopen.

Zomer: Andijvie, courgette, rucola, spinazie, suikermaïs. Zomergroenten lenen zich goed voor BBQ-gerechten, zoals spiesjes met groenten.

Het verkopen van groenten past bij mijn slagerij.
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Gescheiden voedselstromen

Groenten kunnen op verschillende manieren aangeboden worden in de slagerij:

- Hele groenten in kratjes of in de koeling.

- Gewassen en gesneden groenten in een gekoelde vitrine.

- Verwerkt in maaltijden of salades.

 

Elke manier van groenten aanbieden vraagt om andere hygiëneaspecten.

Ongewassen groenten hebben vaak vuil en stof op zich. Zorg ervoor dat dit geen vervuiling en besmetting van je vlees(producten) veroorzaakt.

Bewaar ongewassen en niet bewerkte groenten goed gescheiden van de vlees(producten). Bewerk groenten bijvoorbeeld op een aparte werkplek en niet op hetzelfde moment als je vleeswaren

Bij het aanbieden van gewassen en gesneden groenten moet je erover nadenken waar je de ongewassen en niet bewerkte groenten schoonmaakt. Wil je de groenten zelf schoon maken in je slagerij of wil je ze schoon binnenkrijgen van je leverancier? Richt daar je proces op in.

Geschoonde en gesneden groenten hebben minder hygiëne-risico’s en zijn makkelijker en sneller te verwerken. Wel moet je erop letten dat geschoonde, gesneden groenten vaak gekoeld bewaard moeten worden. Heb je hier ruimte voor?

Om over na te denken…

Het aanbieden van groenten kan je assortiment vergroten en kan een nieuwe klantenkring aanboren. Ook speel je in op de trend om gezond en bewust te eten. Wel is het goed om na te denken over de gevolgen van verkoop van groenten voor je bedrijfsvoering. Denk aan gescheiden voedselstromen, de inkoop en voldoende ruimte in je slagerij.

Groenten kan je op verschillende manieren bereiden. Als je groenten wilt verkopen is het goed om hier kennis over op te doen, zodat je de klant kunt adviseren. Ook is het leuk om je klant te adviseren over goede combinaties van groenten en vlees.

1

Maak je al gebruik van groenten in je slagerij? Zo ja, hoe zou je dit kunnen uitbreiden?

2

Waarom past het verkopen van groenten wel of niet bij een slagerij?

3

Heb jij ruimte in je slagerij om je assortiment uit te breiden met groenten?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Bedrijfsstrategie

Ben je enthousiast geworden over de verkoop van groenten? Denk dan eens na over welke plek groenten zouden kunnen innemen binnen je bedrijfsstrategie.

  • Op wat voor manier zou je groenten willen aanbieden in je slagerij?
  • Welke groenten zou je daarvoor willen gebruiken?

Maak een proefplankje

Koop een aantal groenten in en verwerk dit in combinatie met vlees tot een proefplankje. Laat het proeven aan je klanten.

  • Hoe reageren ze?
  • Zijn ze enthousiast?

Vraag je klanten om ideeën om groenten in je slagerij te verwerken

like & reageren
Inloggen