Wil je Slagerspassie volledig gebruiken?
Login of registreer een account.
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Wachtwoord

E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Inkoop en voorraad- beheer
in dit magazine
  • Inkoop
  • Goederenontvangst
  • Voorraadbeheer

Je toonbank goed gevuld houden? Klinkt logisch, maar je weet dat het niet makkelijk is. Het is een kwestie van je inkoop en voorraadbeheer goed organiseren. Dit magazine helpt je bij een correcte inkoop, goederenontvangst en voorraadbeheer.

De uitvoering van het inkoopbeleid

Wie zorgt er dat de toonbank gevuld blijft? Dat doen de ondernemer en de medewerker samen. De ondernemer is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid. De medewerker doet vaak de praktische uitvoering, het bestellen.

Inkoopbeleid
Bestellen
Inkoop die past bij de slagerij

Elke slagerij heeft een ander inkoopbeleid. Lees het verhaal van drie collega's.

Carla van Eijk

Slagerij Aad van Eijk

bekijk
Henk Lotgering

Slagerij Lotgering

bekijk
Bert de Kievid

Kwaliteitsslagerij de Kievid

bekijk
Inkoopbeleid

Slagerij Ketelaars

Stef Klaver

Keurslagerij Arie Klaver

bekijk
Let op bij de goederenontvangst

Als er iets mis is met de goederen, los dit ter plekke op. Spreek af bij wie hiervoor de verantwoordelijk- heid ligt. Zo ben je op tijd om actie te ondernemen.

Controleer de kwaliteit, verpakking en hoeveelheid goed. Dan zie je gelijk als er fouten gemaakt zijn. Een kapotte verpakking zorgt ervoor dat het product minder lang houdbaar is.

Voor de voedselveiligheid is het belangrijk dat je goederen onder de juiste omstandigheden opslaat. Wil je weten hoe dat ook alweer zat? Kijk het na in de hygiënecode voor het slagersbedrijf. 

Let naast de goederen zelf ook eens op de vrachtwagen en de persoon die deze bestuurt. Is dit netjes, zoals jij wenst? Zo zorg je dat dit past bij de uitstraling van de slagerij.

In onze slagerij is er een goede voorraadgrootte.
JA
NEE
Sturen op voorraad

Slagerij Ketelaars

Tips: Verbeter je voorraadbeheer

Hoe verbeter je jouw voorraadbeheer? Misschien lees je hier de gouden tip die jou kan helpen het nog beter te doen.

1

Zorg dat je weet wat de omloopsnelheid is van producten. Zo heb je nooit teveel van iets wat weinig verkoopt.

2

Werk met lijsten waarop staat wat je op voorraad wil hebben. Staan er minder emmers van een bepaalde saus dan op de lijst staat? Dan bestel je bij.

3

Controleer de voorraad op vaste momenten op een dag of in de week. Als je verschillende momenten kiest, krijg je nooit een goed beeld.

4

Zorg dat verschillende mensen de voorraad beheren. Zo kunnen ze elkaar corrigeren.

5

Vertaal voorraad naar geld. Wat kost een pot saus die bederft, doordat deze niet goed genoteerd is? Zo krijg je bewustwording dat slecht voorraadbeheer geld kost.

Manieren om te sturen op voorraad

Ik kijk naar de verkoop per week van de afgelopen jaren. Zo bepaal ik hoeveel voorraad ik nodig heb. 

Kijk naar de televisie. Als de keuringsdienst van waarde  vertelt dat de filet americain van de slager beter is, wordt het op dat moment meer verkocht.

Let op de tijd van het jaar. In het nieuwe jaar bezuinigen veel mensen en letten ze op hun gewicht. Dan heb ik andere producten op voorraad dan in de zomer.

Heb je te veel voorraad van een product? Organiseer een actie of geef het product een andere bestemming. 

Om over na te denken…

De manier van inkopen moet passen bij de slagerij. Neem regelmatig de inkoop onder de loep en kijk naar de prijs- en kwaliteitsafspraken. Zo zorg je voor een optimale inkoop en betaal je niet te veel.

Naast je inkoop moet ook je voorraad op orde zijn. Je wilt niet te weinig op voorraad hebben, maar zeker ook niet te veel! Maak binnen de slagerij duidelijke afspraken over de taakverdeling en ga zorgvuldig om met het ontvangen van goederen en het beheren van de voorraad. Zo heb je altijd een goed kwalitatief product in huis.

1

Past jouw inkoopbeleid bij de visie van het bedrijf? Welke kansen zie jij voor je inkoopbeleid?

2

Heb jij duidelijke inkoopafspraken? 

3

Waarom ben je tevreden of ontevreden over de ontvangst van goederen? 

4

Welke kansen zie je voor het verbeteren van je voorraadbeheer?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Goederenontvangst

Kijk samen naar de manier waarop jullie goederen ontvangen. Wat valt  op en wat kan beter? Vragen die je jezelf en elkaar kunt stellen:
 

- Is er een duidelijke taakverdeling bij de goederenontvangst?
- Is het duidelijk wie er verantwoordelijk is?
- Weet je waar je op moet letten wanneer je goederen ontvangt?
- Ontvangen jullie de goederen op de juiste manier (hygiënecode)?
- Slaan jullie de goederen zo op dat iedereen er goed mee kan werken?
- Hoe instrueren jullie nieuwe medewerkers? Kan dit beter?

Voorraadbeheer

Vraag je werkgever wat hij belangrijk vindt bij het voorraadbeheer en wat beter kan. Vraag ook je collega's om hun mening.  Bedenk oplossingen voor de problemen die jullie tegenkomen en bespreek dit met je werkgever.

Tip:  Plaats een tip of ervaring als reactie op deze pagina om anderen op ideeën te brengen!

Dit zien je werknemers

Goederenontvangst

Kijk samen naar de manier waarop jullie goederen ontvangen. Wat valt  op en wat kan beter?
Vragen die je jezelf en elkaar kunt stellen:
 

- Is er een duidelijke taakverdeling bij de goederenontvangst?
- Is het duidelijk wie er verantwoordelijk is?
- Weet je waar je op moet letten wanneer je goederen ontvangt?
- Ontvangen jullie de goederen op de juiste manier (hygiënecode)?
- Slaan jullie de goederen zo op dat iedereen er goed mee kan werken?
- Hoe instrueren jullie nieuwe medewerkers? Kan dit beter?

Voorraadbeheer

Laat meerdere medewerkers een plan maken om het voorraadbeheer nog slimmer aan te pakken.

Punten die in het plan terug kunnen komen zijn:
 

- voorraadgrootte;
- manier van opslag;
- voorraadbeheer in combinatie met bestelwijze.

Wie bedenkt het beste plan? Voer dit plan uit.

like & reageren
Inloggen