Wil je Slagerspassie volledig gebruiken?
Login of registreer een account.
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Wachtwoord

E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Planning in de slagerij
in dit magazine
  • Productieplanning
  • Personeelsplanning
  • Jaarplanning
  • Kwartaalplanning
  • Weekplanning
  • Dagplanning

Je maakt natuurlijk een planning voor de productie en je medewerkers. Met een planning zorg je ervoor dat alle processen in de slagerij goed op elkaar aansluiten. Je maakt de kans op onverwachte problemen hiermee kleiner. In dit magazine krijg je praktische tips om jouw planning nog beter te maken.

Planning in een grote slagerij

Keurslagerij Klaver

Planning

Specialiteitenslagerij J. Hemmen

Hoe ver van tevoren plan je?

Je kunt al ver van te voren beginnen met plannen. Dat doe je met een jaarplanning.

De jaarplanning is globaal en staat nog niet helemaal vast. Het geeft je een globaal beeld van alles wat er in een jaar gebeurt zoals de feestdagen maar ook lokale activiteiten.

De jaarplanning wordt steeds specifieker gemaakt in de kwartaal- , week- en dagplanning.

Jaarplanning
Kwartaalplanning
Weekplanning
Dagplanning
Wat beïnvloedt jouw planning?

De feestdagen, klantbestedingen, seizoenen, lokale activiteiten, vakantieperiodes: allemaal dingen die je planning beïnvloeden.

i
i
i
i
i
Help, de vakantieplanning!
Ontdek patronen in je verkoop
Ik produceer bewust grotere porties
JA
NEE
Bereken de arbeidsproductiviteit

Arbeid is een grote kostenpost in elk bedrijf. Daarom is het belangrijk om medewerkers slim in te zetten.

Een goede planning van alle werkzaamheden en de beschikbare tijd van medewerkers is het begin. Een berekening van de arbeidsproductiviteit helpt je hierbij. Het is een kengetal dat je kunt gebruiken in je planning.

Hoe doe je dat?
Arbeidsproductiviteit en planning
Hoge en lage arbeidsproductiviteit
Een voorbeeld
Tips: Voor een slimme personeelsplanning

Je wilt in de personeelsplanning zo slim mogelijk te werk gaan. Je kijkt goed wanneer je je medewerkers inzet en wie je inzet. Een paar tips van collega’s:

1

“Mijn medewerkers kunnen zoveel mogelijk soorten taken uitvoeren. Zo kan ik ze flexibeler inzetten.”

2

“Ik heb een sms-groep met parttimers. Die gebruik ik bij ziekte. Heel handig, er reageert altijd wel iemand.”

3

“Op rustige dagen plan ik medewerkers twee uur later in. We staan dan niet met teveel mensen in de slagerij.”

4

“Ik werk vooral met parttimers omdat ik hen flexibeler in kan zetten.”

5

“In de vakantie pas ik mijn openingstijden aan. Zo staan we niet voor niets in de slagerij.”

Interview branche erkende meesterslager

Dennis van Dun over planning

bekijk
Mijn medewerkers en hun taken

“Voor iedere taak heb ik minimaal één medewerker beschikbaar in mijn personeelsbestand. Zo kan ik ziekte goed opvangen.”

“Over een jaar gaat mijn chef met pensioen. Ik ben nu alvast bezig met een nieuwe chef. Hij kan dan goed worden ingewerkt.”

“Een juiste verdeling van de taken vind ik belangrijk. De worstmaker maakt nooit de ramen schoon. Daar is hij te duur voor.”

“Bij het aannemen van nieuwe medewerkers let ik op flexibiliteit: kan iemand meerdere taken uitvoeren? Dit zorgt voor een optimale productiviteit.”

Om over na te denken…

Het maken van een planning: het ligt nogal voor de hand. Je stemt hiermee alle bedrijfsprocessen goed op elkaar af. Je kunt dit per jaar, kwartaal, week en dag doen.

Maak de planning op tijd, zodat je op de zaken vooruit loopt. Je maakt de kans op problemen dan kleiner. Houd in je planning rekening met je verkoop en je medewerkers. Daarvoor moet je je eigen verkoopcijfers en je medewerkers goed kennen!

1

Welke planning(en) maak jij? Welke gegevens gebruik je om de planning(en) te maken?

2

Wat zijn de verkooppieken in je slagerij? Wanneer is het juist rustiger?

3

Welke cijfers houd jij bij om goed te kunnen plannen?

4

Ben jij tevreden over de arbeidsproductiviteit in je slagerij? Zo nee, hoe zou je die willen veranderen?

5

Hoe kunnen jouw medewerkers nog meer flexibel inzetbaar worden?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Zicht krijgen op je verkoop

Houd je verkoop twee maanden lang bij door te kijken in het kassasysteem.  


- Welke producten lopen goed, welke minder? 
- Wanneer is het druk in je winkel en wanneer rustig?


Is dit een reden om je productie en je planning daarvan aan te passen? Hoe zit dat met je personeelsplanning? Houd hierbij rekening met eventuele feestdagen of vakantieperiodes die een vertekend beeld kunnen geven.

Een jaarplanning maken

Een jaarplanning is een goede basis, waar je de kwartaal- week- en dagplanning op kunt aanpassen. Maak een jaarplanning en houd zo mogelijk rekening met de volgende punten:


- de vakantiedagen van medewerkers
- de activiteiten in de buurt
- de verkooppieken en –dalen (klantaantallen) op basis van vorige jaren

like & reageren
Inloggen