E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Herkomst
in dit magazine
  • Runderrassen
  • Varkensrassen
  • Herkomst naar regio
  • Herkomst van vleesproducten
  • Bereidingswijzen

Weet jij wat de herkomst is van jouw vlees? En wat weet je dan? Van welk ras het vlees is; uit welke regio het dier vandaan komt; of juist uit welk vleesdeel het product komt? Dit is allemaal belangrijk om te weten voor de bereidingswijze en dus voor het advies naar de klant! Met een goed verhaal en advies kun je je onderscheiden. Zo geef je de klant een goed beeld van het product en geef je een stukje beleving mee. Daarom krijg je in dit magazine achtergrondinformatie over runderen en varkens en tips hoe je het verhaal vertelt aan de klant.

Het effect van een verhaal

Klanten kopen graag producten met een verhaal. Voorbeelden uit een andere branche laten zien wat het effect van dit verhaal is.

Het verhaal van Starbucks
Meel op de streekmarkt
Vertel je eigen verhaal
Hoe vertel je een verhaal?

Je kunt je verhaal over jouw vlees en producten op verschillende manieren vertellen. Inspiratie nodig? Klik op een foto.

i
i
i
i
i
Saskia Rikkerink over herkomst van producten
bekijk
Ik kies bewust voor een ras

Slagerij Hendrikse

Runderrassen

Runderen van echte vleesrassen hebben vaak meer bevleesde delen dan runderen van melkrassen of dubbeldoelrassen. Binnen de vleesrassen zijn er ook verschillen. De belangrijkste rassen met hun kenmerken zijn voor je op een rijtje gezet. 

Maas Rijn en IJsselrund (MRIJ) is een dubbeldoel koe. Het is een robuuste roodbont, met een hoge bespiering en dikke dijen.

Het enige vleesras dat echt uit Nederland komt is verbeterd roodbont: relatief mager met weinig vetbedekking. 

Belgische blauwe is een vleesras met mager, mals en sappig vlees. Dit komt door de fijne spiervezels.

De Piemontese komt oorspronkelijk uit Italie. Dit ras is erg gespierd en heeft mager en zacht vlees.

Het vlees van de Limousin is mals en stevig, niet te vet en bevat weinig bindweefsel.

Charolais is met zijn forse lichaamsbouw een vleesras dat wereldwijd gewaardeerd wordt. Kenmerkend voor dit ras is het weinige vet.

Blonde d'aquitaine runderen zijn ruim bespierd, het vlees heeft fijne spiervezels en maar weinig bindweefsel.

Interview branche erkende meesterslager

Arno de Best over herkomst

bekijk
Varkensrassen

Er zijn verschillende varkensrassen. Elk ras heeft weer andere eigenschappen. Niet alleen het ras, maar ook het voer en de leefomstandigheden zijn van invloed op de smaak en de kwaliteit van het vlees. De belangrijkste rassen kun je hier bekijken.

Het Livar varken heeft een unieke smaak. Het verliest bijna geen vocht bij de bereiding. Zo blijft het vlees mals en sappig.

Friberne is een ras uit Friesland. Het voer wordt aangevuld met kruiden die varkens in de natuur graag eten. 

Het Hongaars Krullvarken bevat twee tot drie keer meer onverzadigde Omega3 verzuren bevat dan vis. Deze zuren verlagen het cholesterolgehalte in ons bloed.

Het Iberico ras komt uit Spanje. Deze varkens eten voornamelijk eikels, waardoor het vlees meer vetzuren bevat die voor de mens gezond zijn. 

Het vlees van het Beemsterlant's varken is diervriendelijk geproduceerd. 

Vertel waar je vlees vandaan komt!
Om over na te denken…

Vertel waar je product vandaan komt en geef een goed bereidingsadvies. Zo geef je de klant een extra stukje beleving, emotie en expertise mee. Met een goed verhaal en advies kun je je onderscheiden. Bedenk goed hoe je je verhaal wilt vertellen en op welke plek je dit doet. Natuurlijk vertel je je verhaal in de winkel, maar denk ook eens aan social media of vertel je verhaal tijdens een boerderijbezoek of workshop.

1

Hoe zorg je dat jij een verhaal bij je producten kunt vertellen?

2

Waarom vertel je het verhaal van jullie producten?

3

Hoe vertel je het verhaal van jullie producten? Kun je dit ook op een andere manier doen?

4

Waarom is het belangrijk een goed bereidingsadvies te geven?

5

Hoe zorg jij ervoor dat je altijd een goed bereidingsadvies geeft?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Waar komt jouw vlees vandaan?

Neem je medewerkers mee naar de boer en laat ze zien waar jullie vlees vandaan komt. Zo ervaren ze zelf hoe de dieren opgroeien en kunnen ze dit nog beter aan de klanten vertellen. 

Geef jouw medewerkers de opdracht om de komende maand dit verhaal aan de klanten te vertellen. Bespreek daarna hoe het gegaan is.

Vertel je verhaal

Organiseer een workshop of barbecue voor je medewerkers. Vertel over het vlees dat jullie verkopen en hoe je dit het beste kunt bereiden. Het wordt dan makkelijker voor medewerkers het verhaal aan de klant door te vertellen.

Dit zien je werknemers

Verhaal van het product

Laat je klanten op een andere manier kennismaken met een verhaal achter het product. Zet bijvoorbeeld elke week een leuk verhaal achter een product op Facebook of Twitter, of maak een leuke poster voor in de winkel.

Deel jullie ideeën met elkaar en plaats het leukste idee als reactie op deze pagina.

Hoe doen zij dat?

Ga op onderzoek uit en bezoek andere winkels. Hoe vertellen ze bij de bakker, theewinkel of de viswinkel hun verhaal achter het product? Misschien doe jij zo nog leuke ideeën op!

like & reageren
Inloggen