E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Kaas
in dit magazine
  • Soorten kaas
  • Productie van kaas
  • Starten met de verkoop van kaas
  • Hygiëne en voedselveiligheid
  • Manieren om kaas aan te bieden

Op brood, over de pasta of als borrelhapje: Nederland is een echt kaasland. Maar kaas in de slagerij? Daar denk je misschien niet meteen aan. Toch is kaas een product waarmee je als slager een mooie en smakelijke aanvulling kan maken op je aanbod! In dit magazine ontdek je alles over het aanbieden van kaas in jouw slagerij.

Soorten kazen

Zo veel soorten kaas! Hieronder zie je een indeling die de klant het beste herkent omdat je de verschillen aan de buitenkant goed ziet: de rijping.

i
i
i
i
i
Interview: in gesprek met een kaasmaker over boerenkaas

Marije van der Poel, Hoeve Waterrijk

bekijk
De klanten in onze slagerij hebben behoefte aan een aanbod van kaas
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Redenen voor het verkopen van kaas

Als je een bedrijf runt zoek je altijd naar manieren om je klanten beter te bedienen en te zorgen voor extra verkoop. Dit geldt zowel voor bestaande als nieuwe klanten.  Kaas biedt een mooie kans om hier aan bij te dragen. Collega-slagers noemen drie redenen.

"Met kaas kan je je assortiment verbreden. Je geeft de klant een extra reden om bij jou te komen voor zijn of haar inkopen. Denk ook aan het maken van producten met een combinatie van vlees en kaas. Zo kun je klanten trekken die eerder nog niet in je zaak kwamen."

"Het opnemen van kaas kan je helpen onderscheidend te zijn. Je kunt je specialiseren in streekproducten of luxe producten. Je ziet een trend dat klanten steeds vaker lokaal geproduceerde producten kopen, in plaats van in de supermarkt. Kaas heeft ook raakvlakken met het slagersvak: het is een ambachtelijk product, waarmee je klanten écht kwaliteit kan leveren!"

"Tot slot is gemak een belangrijke reden: door kaas aan te bieden maak je het aantrekkelijk voor de consument om bij jou te komen. Hij kan namelijk meerdere boodschappen bij één aanbieder halen!"

Op zoek naar de beste leverancier

Nico Englebert (Stijlslagerij Englebert, Den Haag) op bezoek bij Hoeve Waterrijk 

Klanten informeren over kaas

Kaas is een versproduct. Dat betekent dat er regels zijn voor veilig en hygiënisch werken. Met veel van deze regels ben je al bekend in de slagerij. Maar er zijn ook specifieke richtlijnen. Ook moet je klanten kunnen adviseren. Niet alleen over smaak, maar ook over gezondheid en voedselveiligheid.

Gezondheidseffecten
Veiligheid
Kaas bewaren
Werken met kaas
Manieren om kaas aan te bieden

Kaas komt voor in heel veel soorten en maten! Heb je al ideeën hoe je kaas kan aanbieden? Laat je klanten zien wat je in huis hebt.

Hele kazen kunnen klanten kopen om zelf te snijden of te verwerken. Ook leuk: een kaasplank! Stel zelf een voorbeeld samen.

Kant-en-klare pakjes voorgesneden kaas nemen klanten gemakkelijk mee. Biedt het bijvoorbeeld aan naast je vleeswaren. Denk wel aan de hygiëne-aspecten.

Gebruik kaas als ingrediënt voor borrelhapjes. Van blokjes kaas tot een combinatie van kaas, vleeswaren en worstsoorten: er kan heel veel.

Je kunt kaas ook gebruiken in je gerechten en salades. Denk aan een lekkere cordon bleu! Of wat dacht je van kaasfondue?

Door de kaas in kaaspapier te verpakken blijft de kaas langer vers.

Om over na te denken...

Kaas kan een verbreding en verrijking zijn voor de slagerij. Maar bedenk goed of het van meerwaarde is in jouw bedrijf en of je de middelen hebt om kaas aan te bieden. Het verkopen van kaas begint met het zoeken naar leveranciers en het bepalen van je aanbod. Er zijn veel soorten kaas. Kennis van de herkomst en productie helpt om je klant te adviseren. Ook moet je net als bij vlees op de hoogte zijn van de richtlijnen rondom hygiëne en voedselveiligheid. Je kan kaas op verschillende manieren opnemen in je aanbod: verkoop het als los product of gebruik het als ingrediënt in hapjes en gerechten.

1

Waarom past de verkoop van kaas wel of niet bij je slagerij?

2

Wat vraagt het aanbieden van kaas van je slagerij?

3

Welke manieren van kaas aanbieden hebben je voorkeur?

4

Welke kennis en kunde heb je nodig om klanten te kunnen adviseren over kaas?

5

Welke overeenkomsten en verschillen zie je tussen het aanbieden van vlees en kaas?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Bezoek een kaaswinkel

Bezoek een (lokale) kaaswinkel. Kijk hoe ze het verkopen van kaas aanpakken en hoe de winkel/toonbank is ingericht. Wat kan je leren van de kaaswinkel? Let bijvoorbeeld op:

  • Type producten
  • Combinaties van producten
  • Presentatie van het aanbod

Maak een top 3 van aandachtspunten waar je rekening mee wilt houden wanneer je zelf kaas aan gaat bieden.

Bedenk een combinatie van vlees en kaas
Bedenk of zoek één combinatie van je bestaande (vlees-)assortiment met kaas. Hoe kan je je huidige aanbod combineren of uitbreiden met kaas? Denk aan een hapjesschotel, kaas in combinatie met een ander product of een gerecht. Kijk bijvoorbeeld op sociale media voor inspiratie van andere slagers of bekijk eens de website van een kaaswinkel.
Maak of bereid de combinatie en overleg met je team of jullie deze combinatie kunnen verkopen in de slagerij. Welke meerwaarde zien jullie van kaas in het aanbod?

like & reageren
Inloggen