E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
ORBA in de praktijk
in dit magazine
  • ORBA op hoofdlijnen
  • een functie beschrijven en indelen
  • ORBA in de praktijk
  • functiegesprek voeren over ORBA

Op 1 juli 2018 gaat de wijziging in de cao voor de slagersbranche in. Iedereen in de branche krijgt ermee mee te maken, zowel werkgevers als werknemers. In de cao is vastgelegd dat de werkgever functies moet indelen in functiegroepen. Dit wordt gedaan met de functiewaarderingsmethode ORBA. Bij functiewaardering gaat het niet om het functioneren van een persoon, maar om wat iemand in een functie doet. Wat doet de werknemer, wat zijn de taken en verantwoordelijkheden? Weet jij welke stappen gezet worden? Wat betekent dit proces voor jou? En hoe kun je dit het beste aanpakken in jouw slagerij? Dat lees je in dit magazine.

Waarom ORBA?

De functie-indeling in de huidige cao bestond al lange tijd. De branche is inmiddels erg veranderd. De functies en de functie-indelingen waren niet meer actueel. Door de functies te beschrijven met behulp van ORBA worden ze weer van deze tijd. Dat is wel zo duidelijk voor werkgever en werknemer. ORBA is een methode om functies op een objectieve manier te beoordelen.

De wijziging in de cao bepaalt ook dat je de functie indeelt in een functiegroep. ORBA maakt het indelen in de functiegroepen gemakkelijker. Je kunt functies tussen de verschillende functiegroepen qua zwaarte met elkaar vergelijken. Werknemers worden door ORBA langs dezelfde meetlat gelegd.

De ORBA-methode op hoofdlijnen

De ORBA-methode bestaat uit een aantal stappen. Je beschrijft eerst de functies zoals die in het bedrijf voorkomen, de bedrijfsfuncties. Deze worden vergeleken met de referentiefuncties en worden daarna ingedeeld in functiegroepen. Aan de functiegroepen is een salaris gekoppeld. De bedrijfsfunctie en het bijbehorende salaris laat je tot slot aan je werknemer weten. Lees hieronder meer over deze stappen.

Bedrijfsfuncties opstellen
Indelen in functiegroepen
Je werknemer inlichten
Weet jij welk referentiefuncties er zijn voor de slagersbranche?
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Wat betekent ORBA voor jou?

Je werkgever gaat aan de slag met ORBA. Wat betekent dit voor jou?

Jouw taken
Jouw salaris
Niet beoordelen
Bezwaar maken
interview: bedrijfsfuncties in de slagerij

Mark Visser van slagerij Hemmen uit Onstwedde

bekijk
Wat betekent ORBA voor jouw organisatie?

De ORBA-methode is al ingevoerd in de bakkersbranche
Een bakker vertelt over zijn ervaringen

interview: ORBA in de praktijk

Gaby Homan van Bolscher, meer dan vlees

bekijk
Om over na te denken...

Je werkgever gaat de ORBA-methode toepassen. Dat betekent dat hij jouw functie gaat beschrijven in een bedrijfsfunctie. Hierin staat wat jouw taken zijn. Hij moet dit doen vanwege wijzigingen in de cao over functie-indeling. Deze wijzigingen gaan in op 1 juli 2018. Het kan zijn dat je salaris verandert, maar alleen in positieve zin. Je werkgever licht je hierover in.

1

Weet jij wat je werkgever gaat doen en wanneer?

2

Welke referentiefunctie past het beste bij jouw functie?

3

Hoe wil je je voorbereiden op het gesprek met je werkgever?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Weet jij wat je kan en wat je doet?
Het is goed om te weten wat jouw kwaliteiten zijn en welke taken je uitvoert tijdens je werk. Misschien heb je behoefte aan extra scholing. Hier kun je over in gesprek gaan met je werkgever. Zet eens op een rijtje:
 

  • Welke taken horen bij jouw werk?
  • Welke verantwoordelijkheden horen bij jouw werk?

Weet jij wat ORBA precies inhoudt?
Op de site orba.slagers.nl kun je meer informatie vinden. Lees de site eens door, zodat je precies weet wat ORBA inhoudt.

like & reageren
Inloggen