E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Verpakkingen voor de consument
in dit magazine
  • Functies van verpakken
  • Soorten verpakkingen
  • Wetgeving SUP
  • Duurzaamheid
  • Voorverpakken

Verpakken is een belangrijk onderdeel in de slagerij. De functionaliteit en uitstraling van verpakkingen zijn belangrijk maar ook: is de verpakking duurzaam? Past de manier van verpakken bij mijn slagerij? In dit magazine leer je alles over verpakken én kun je inspiratie opdoen voor jouw slagerij.

Functies van verpakken
1

Beschermen van het product

2

Transporteren van het product

3

Vers houden van het product

4

Uitstraling

5

Effectiever met arbeid omgaan

Klanten aan het woord

Verpakkingen in de slagerij

Keuze voor verpakkingen in de slagerij

In de slagerij zijn er verschillende soorten verpakkingen. Let bij je keuze op de functie, de uitstraling en de milieuvriendelijkheid van de verpakking. Het is ook goed om rekening te houden met de invloed die de verpakking heeft op de houdbaarheid van het product. Het belangrijkste blijft wel: past de keus bij jouw slagerij? Hier zie je enkele voorbeelden van verpakkingen van collega’s. Wie weet doe jij een idee op!

Duurzame verpakking, geschikt voor zowel oven als magnetron, die gewoon bij het papier afval kan!

"Ik gebruik vetvrij papier, omdat dit past bij de ambachtelijke uitstraling."

"Ik gebruik wel eens zwarte dozen met een venster. Zo ziet het product er fris uit en komt het vlees mooi uit. Dit geeft een luxe uitstraling."

"Deze soeppotten zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Ik hoor dat klanten ze thuis weer hergebruiken. Goed voor het milieu."

"Deze vleeswarenverpakking is door de strip hersluitbaar. Om slingerende strips te voorkomen, plakken we de verpakking dicht met het etiket."

Passen jullie verpakkingen bij de uitstraling van de slagerij?
JA
0%
NEE
0%
bekijk feedback
Gerrit Takke (Biologische slagerij Gerrit Takke) over Verpakkingen voor de consument
bekijk
Heffing plastic wegwerpverpakkingen

Met ingang van 1 juli 2023 is er nieuwe wetgeving voor Single Use Plastics (SUP). Maar wat is SUP precies? Welke regels zijn er? Wat betekent dat voor de slagerij?

Wat is SUP?
Wetgeving
Richtlijnen heffing
Herbruikbaar alternatief
Duurzaam verpakken

Duurzame verpakkingen worden steeds belangrijker. Deze zijn beter voor het milieu, door dat ze minder plastic bevatten of bijvoorbeeld beter recyclebare componenten bevatten.

Een manier van duurzaam verpakken is om papier te gebruiken. Hier zit wel een laagje plastic in om lekken tegen te gaan. Dit laagje is makkelijk te scheiden van het papier en daarom goed apart van elkaar weg te gooien.

Een andere keuze is kartonnen verpakkingen. Let dan goed op het FSC-logo. Dit betekent dat het materiaal afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Verpakkingen met het FSC-logo zijn dus een milieubewustere keuze.

Er bestaan herbruikbare maaltijdbakken die gemaakt zijn van duurzaam kunststof. Deze bakken kunnen de koelkast, vriezer, vaatwasser en magnetron. Motiveer je klanten om deze bakken de volgende keer weer mee te nemen door bijvoorbeeld korting te geven. Zo hoef je klanten niet elke keer nieuwe bakken mee te geven. Zorg wel dat de bakken schoon zijn.

Je kunt de klant, misschien voor een kleine prijs, een stevige tas meegeven. Verzoek ze om deze tas de volgende keer weer opnieuw mee te nemen! Of verstrek papieren draagtassen die 100% composteerbaar zijn of bij het oud papier kunnen.

Wil je je klanten actief oproepen om een eigen verpakking mee te nemen? Dat kan door de poster van Zero Waste Nederland te bestellen.

Gebruiken jullie duurzame verpakkingen?
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Bakjes en zakjes

Monique Lohman van slagerij Lohman te Enschede

bekijk
Voorverpakte producten

Je kunt ervoor kiezen om producten al voor te verpakken. Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren, salades en maaltijden. Het voordeel voor de klant is dat zij zelf al producten kunnen uitzoeken en pakken. Voor jou als slager is het voordeel dat je effectief met je arbeid kunt omgaan. Door producten voor te verpakken ben je al voorbereid en kun je een klant sneller helpen. Daarnaast heeft het voorverpakken van producten een positieve invloed op de versheid. Let op wel op; de houdbaarheid van producten is aan regels gebonden. De houdbaarheid van het product moet net als de ingrediëntenlijst (met allergenen) op een voorverpakt product staan.

Kartonnen bakjes met salades

Maaltijden in bamboebakjes

Voorverpakte maaltijden in duurzame bakjes

Vitrines vol producten die de klant zelf kan pakken

De gemakken van verpakken

Zwaard Slagerij & Traiteur

Om over na te denken…

Verpakkingen zijn een belangrijk middel om je verkochte producten te beschermen, door klanten te laten vervoeren én je slagerij te laten zien. Bij het kiezen voor een verpakking moet je rekening houden met de nieuwe SUP-wetgeving, duurzaamheid, wel of niet voorverpakken en of het past bij de slagerij.

1

Welke verpakkingen gebruiken jullie?

2

Hoe gaan jullie om met de SUP-wetgeving?

3

Ken jij de mogelijkheden voor duurzame verpakkingen bij je leverancier?

4

Gebruiken jullie duurzame verpakkingen?

5

Maken jullie een bewuste keuze om wel/niet voor te verpakken?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Verpakkingen

Maak een lijst met wat jij belangrijk vindt aan een verpakking. Denk bijvoorbeeld aan:
 

- makkelijk in gebruik
- uitstraling
- prijs
- duurzaamheid


Kijk eens naar verpakkingen in andere winkels. Welke verpakkingen vind je erg praktisch of bijzonder? Maak hier een foto van en bedenk of je er iets mee kunt voor je eigen slagerij. 

like & reageren
Inloggen