Verpakken is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsproces geworden. De functionaliteit en de uitstraling van de verpakking zijn belangrijk, maar ook : is de verpakking duurzaam? Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is: zorg dat het past bij je slagerij.
Verpakkingen algemeen
De basisfunctie van verpakken is de bescherming van een product. Daarnaast maakt verpakken het transporteren van het vlees naar huis gemakkelijker. Een derde functie is het vershouden van het product, wat de houdbaarheid ten goede komt. Tot slot zorgt de verpakking voor uitstraling. Wist je dat de verpakking zelfs van invloed is op de smaakbeleving van de klant? Zit het in een mooie verpakking, wordt het product vaak als lekkerder ervaren. Kijk goed om je heen om ideeën op te doen. Niet alleen in slagerijen, maar ook in andere (vers)winkels.
De vorm van de verpakking geeft de thee een exclusieve uitstraling.
Een bonbon lijkt zo een cadeautje, leuk voor een speciale gelegenheid.
Door het venster kun je de koekjes goed zien. De kleur van de verpakking laat het product mooi uitkomen.
Verpakkingen in de slagerij
Hoe verpakken jullie de producten?
We verpakken nog steeds hetzelfde als 25-30 jaar geleden: in papier. We hebben nooit aluminium schaaltjes gebruikt. Het papier dat we als zakjes en tasjes gebruiken, is bruin papier. Nu is het hip, toen was het nieuw.
Wat is het voordeel van deze vorm van verpakken?
Je hebt minder plastic en dus ook minder afval. Onze verpakkingen kun je bij het oud papier doen. Ook de bakjes zijn van papier. Natuurlijk is het eerste zakje van plastic, maar de rest is van papier. Onze bakjes zijn voor 95% van papier en maar voor 5% van plastic.
Hoe reageren klanten op deze manier van verpakken?
Het is tegenwoordig meer gewenst en gebruikelijker om zo te verpakken. Onze doelgroep staat er ook meer voor open. We krijgen alleen maar positieve reacties van onze klanten. Je kunt er natuurlijk ook weinig op tegen hebben, maar onze klanten vinden het fijn dat we hierover nadenken.
Hoe probeer je hierin te verduurzamen?
We gebruiken dus al een redelijk duurzame vorm van verpakken. Waar wij ons op richten, is dat klanten bij ons hun eigen verpakking mogen meenemen. De klant neemt een bakje met deksel mee. We zetten het op de weegschaal, vullen het met onze producten en trekken het gewicht van het bakje er vanaf. We doen dit al jaren en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Tijdens corona deden klanten het even niet, maar het is wel weer terug aan het komen.
In de slagerij zijn er ook verschillende soorten verpakkingen. Let bij je keuze op de uitstraling en de milieuvriendelijkheid van de verpakking. Ook zijn er verpakkingen die invloed hebben op de houdbaarheid van het product in de verpakking. Het belangrijkste is: past de keus bij jouw slagerij? Hier zie je enkele keuzes die collega's hebben gemaakt, wie weet doe jij een idee op!
Duurzame verpakking, geschikt voor zowel oven als magnetron, die gewoon bij het papier afval kan!
Ronde bakjes voor maaltijden of salades
Bakjes van rietsuiker zijn een goed alternatief voor plastic
Bamboebakjes bij slagerij Groeneveld als alternatief voor plastic
"Ik gebruik vetvrij papier, omdat dit past bij de ambachtelijke uitstraling."
"Ik gebruik wel eens zwarte dozen met een venster. Zo ziet het product er fris uit en komt het vlees mooi uit. Dit geeft een luxe uitstraling."
"Deze soeppotten zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Ik hoor dat klanten ze thuis weer hergebruiken. Goed voor het milieu."
Deze vleeswarenverpakking is door de strip hersluitbaar. Om slingerende strips te voorkomen, plakken we de verpakking dicht met het etiket.
Leuk cadeaupakketje! Vlees gecombineerd met bijvoorbeeld appelstroop, alles uit onze eigen streek.
Grote kans dat jullie in de slagerij geen gratis plastic tasjes meer vertrekken. Sinds januari 2016 geldt een verbod op het verstrekken van plastic tasjes aan consumenten. Het doel van dit verbod is het sparen van het milieu. Dit verbod geeft je mogelijkheid om na te denken over nieuwe en andere soorten verpakkingen.
Uitzondering op de regel zijn plastic tasjes die dunner zijn 15 micron, dat is 0,015 millimeter.
Grote kans dat jullie in de slagerij geen gratis plastic tasjes meer vertrekken. Sinds januari 2016 geldt een verbod op het verstrekken van plastic tasjes aan consumenten. Het doel van dit verbod is het sparen van het milieu. Dit verbod geeft je mogelijkheid om na te denken over nieuwe en andere soorten verpakkingen!
Uitzondering op de regel zijn plastic tasjes die dunner zijn 15 micron, dat is 0,015 millimeter.
Naast het verbod op plastic tasjes, vindt een groeiende groep klanten duurzaamheid belangrijk bij het gebruik bij verpakkingen. Zij denken aan het milieu en gebruiken bijvoorbeeld het liefst zo min mogelijk plastic wegwerpverpakkingen. Informeer regelmatig bij jouw leverancier naar de laatste ontwikkelingen. Naast voordeel voor het milieu kan het gebruik van minder plastic jou ook een financieel voordeel opleveren.
Om de hoeveelheid plastic tegen te gaan kun je kiezen voor papieren verpakkingen. Hier zit wel een laagje plastic in om lekken tegen te gaan. Dit laagje is makkelijk te scheiden van het papier en daarom goed apart van elkaar weg te gooien.
Lijkt je papier niet prettig werken, dan bestaan er ook volledig composteerbare vleesverpakkingen. Deze zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen.
Voor het barbecue-assortiment bestaan schalen van bamboe. Zo hoef je geen aluminium of plastic meer te gebruiken.
Je kunt de klant, misschien voor een kleine prijs, een stevige tas meegeven. Verzoek ze om deze tas de volgende keer weer opnieuw mee te nemen! Of verstrek papieren draagtassen die 100% composteerbaar zijn of bij het oud papier kunnen.
Er bestaan herbruikbare maaltijdbakken die gemaakt zijn van duurzaam kunststof. Deze bakken kunnen de koelkast, vriezer, vaatwasser en magnetron. Motiveer je klanten om deze bakken de volgende keer weer mee te nemen door bijvoorbeeld korting te geven. Zo hoef je klanten niet elke keer nieuwe bakken mee te geven. Zorg wel dat de bakken schoon zijn.
Wil je je klanten actief oproepen om een eigen verpakking mee te nemen? Dat kan door de poster van Zero Waste Nederland te bestellen via https://zerowastenederland.nl/zero-waste-raamsticker/
Monique Lohman van slagerij Lohman te Enschede
Samen met mijn ouders run ik onze slagerij en besteden we veel aandacht aan duurzaam verpakken. Een tijdje geleden hoorde je veel in het nieuws over al het plastic in de zee. In die tijd fietsten mijn ouders een rondje en zagen toen plastic tasjes met daarop Slagerij Lohman in de sloot liggen. Dat was het moment waarop we besloten: dit kan niet zo langer.
Starten met duurzame verpakkingen
We zijn toen met elkaar gaan nadenken hoe we minder plastic kunnen gebruiken in de slagerij. We kwamen op het idee om zelf klanten te vragen om bakjes mee te nemen, bijvoorbeeld voor de maaltijden. Daarnaast gingen we in gesprek met onze grossier over de mogelijkheden. Die had daar wel oren naar en heeft de vragen weer uitgezet bij zijn leverancier. Zo is onze slagerij eigenlijk het proefkonijn geworden voor de grossier. Nieuwe duurzame verpakkingen testen wij in de slagerij en wij vragen hen om nieuwe innovaties.
Duurzame verpakkingen
We gebruiken nu bijna geen plastic meer in de slagerij. Zo verpakken we bijvoorbeeld onze soep in glazen potten. We vragen onze klanten het glas te recyclen in de glasbak. Maaltijden geven we mee in bakjes die in de oven en magnetron kunnen maar ook biologisch afbreekbaar zijn.
Vlees gaat bij ons in papieren schaaltjes en ook de tussenleggers zijn van papier. Dit is wel speciaal papier dat tegen vocht kan. Ook blijft de kleur van het vlees goed behouden.
Eerder ging vlees bij ons in plastic folie en daaromheen nog weer een plastic tasje. Nu gaat dit in papier en doen we er gelijk een sticker op met welk product het is en de houdbaarheidsdatum. Door het gebruik van papier kun je niet altijd zien wat er in een verpakking zit, daarom werken de stickers goed. Die informatie gaat voedselverspilling tegen!
Toen we begonnen met duurzame verpakkingen hebben we aan alle klanten een stevige tas uitgedeeld. Daar komen klanten nog steeds mee naar de slagerij. Verder verstrekken we alleen papieren tassen. Zo zijn we terug gegaan van 10.000 plastic tasjes per jaar naar nul!
Reacties van klanten
Klanten reageren heel goed om deze ontwikkelingen. Je merkt ook dat zij bezig zijn met duurzaamheid en dit steeds belangrijker vinden. Ze geven goed gehoor aan de oproep om eigen bakjes mee te nemen, bijvoorbeeld. De klanten geven aan dat ze bij ons komen voor het totaalplaatje: lokale producten en duurzame verpakkingen. Het heeft ons ook nieuwe klanten opgeleverd, sommige rijden hier echt voor om. We maken klanten hier blij mee en dat doet ons ook goed. Daarnaast vinden we het mooi om andere slagers te inspireren: het kan ook anders! Wij kunnen en willen in elk geval nooit meer terug naar plastic.
Monique Lohman van slagerij Lohman te Enschede
Slagerij Hendrikse
Fijn dat jullie verpakkingen passen bij de uitstraling van de slagerij! Toch is het altijd goed nog eens kritisch te kijken. Zijn jullie klanten ook tevreden? Kun je nog iets verbeteren, zodat het gemak nog groter wordt? Hoe zit het met de duurzaamheid van de verpakking, houdbaarheid van de producten en de kosten?
Jammer dat de verpakkingen niet passen bij de uitstraling van de slagerij. Bedenk met elkaar wat je wilt uitstralen en neem eens een kijkje bij een andere slagerij. Dingen waar je aan kunt denken als je een keuze maakt zijn: uitstraling van de verpakking, duurzaamheid, houdbaarheid van het product, gebruiksgemak van de verpakking en de kosten.
Zwaard Slagerij & Traiteur
Verpakkingen zijn een belangrijk middel om je verkochte producten te beschermen, door klanten te laten vervoeren én je slagerij te laten zien. Heb jij een mooie verpakking, dan vindt de klant wat erin zit nog lekkerder smaken. Naast de uitstraling van de verpakking zijn er meer dingen waar je op moet letten bij de keuze voor een verpakking: houdbaarheid van het product, duurzaamheid, gebruiksgemak en de kosten.
Ken jij de mogelijkheden voor duurzame verpakkingen bij je leverancier?
Welk type verpakkingen gebruiken jullie?
Maken jullie een bewuste keuze om wel/niet voor te verpakken?
Verpakkingen
Maak een lijst met wat jij belangrijk vindt aan een verpakking. Denk bijvoorbeeld aan:
- makkelijk in gebruik
- uitstraling
- prijs
- duurzaamheid
Kijk eens naar verpakkingen in andere winkels. Welke verpakkingen vind je erg praktisch of bijzonder? Maak hier een foto van en bedenk of je er iets mee kunt voor je eigen slagerij.