E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Verpakkingen voor de consument
in dit magazine
  • Verpakken: de functies
  • Voorverpakken
  • Duurzaamheid

Verpakken is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsproces geworden. De functionaliteit en de uitstraling van de verpakking zijn belangrijk, maar ook : is de verpakking duurzaam? Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is: zorg dat het past bij je slagerij.

Klanten aan het woord

Verpakkingen algemeen

De functies van verpakken

De basisfunctie van verpakken is de bescherming van een product. Daarnaast maakt verpakken het transporteren van het vlees naar huis gemakkelijker. Een derde functie is het vershouden van het product, wat de houdbaarheid ten goede komt. Tot slot zorgt de verpakking voor uitstraling. Wist je dat de verpakking zelfs van invloed is op de smaakbeleving van de klant? Zit het in een mooie verpakking, wordt het product vaak als lekkerder ervaren. Kijk goed om je heen om ideeën  op te doen. Niet alleen in slagerijen, maar ook in andere (vers)winkels.

De vorm van de verpakking geeft de thee een exclusieve uitstraling.

Een bonbon lijkt zo een cadeautje, leuk voor een speciale gelegenheid.

Door het venster kun je de koekjes goed zien. De kleur van de verpakking laat het product mooi uitkomen.

Klanten aan het woord

Verpakkingen in de slagerij

Gerrit Takke (Biologische slagerij Gerrit Takke) over Verpakkingen voor de consument
bekijk
Keuze voor verpakkingen in de slagerij

In de slagerij zijn er ook verschillende soorten verpakkingen. Let bij je keuze op de uitstraling en de milieuvriendelijkheid van de verpakking. Ook zijn er verpakkingen die invloed hebben op de houdbaarheid van het product in de verpakking. Het belangrijkste is: past de keus bij jouw slagerij?  Hier zie je enkele keuzes die collega's hebben gemaakt, wie weet doe jij een idee op!

Duurzame verpakking, geschikt voor zowel oven als magnetron, die gewoon bij het papier afval kan!

Ronde bakjes voor maaltijden of salades

Bakjes van rietsuiker zijn een goed alternatief voor plastic

Bamboebakjes bij slagerij Groeneveld als alternatief voor plastic

"Ik gebruik vetvrij papier, omdat dit past bij de ambachtelijke uitstraling."

"Ik gebruik wel eens zwarte dozen met een venster. Zo ziet het product er fris uit en komt het vlees mooi uit. Dit geeft een luxe uitstraling."

"Deze soeppotten zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Ik hoor dat klanten ze thuis weer hergebruiken. Goed voor het milieu."

Deze vleeswarenverpakking is door de strip hersluitbaar. Om slingerende strips te voorkomen, plakken we de verpakking dicht met het etiket.

Leuk cadeaupakketje! Vlees gecombineerd met bijvoorbeeld appelstroop, alles uit onze eigen streek.

Zijn jullie overgestapt tasjes van een ander soort materiaal dan plastic?
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Duurzaam verpakken

Naast het verbod op plastic tasjes, vindt een groeiende groep klanten duurzaamheid belangrijk bij het gebruik bij verpakkingen. Zij denken aan het milieu en gebruiken bijvoorbeeld het liefst zo min mogelijk plastic wegwerpverpakkingen. Informeer regelmatig bij jouw leverancier naar de laatste ontwikkelingen. Naast voordeel voor het milieu kan het gebruik van minder plastic jou ook een financieel voordeel opleveren.

Om de hoeveelheid plastic tegen te gaan kun je kiezen voor papieren verpakkingen. Hier zit wel een laagje plastic in om lekken tegen te gaan. Dit laagje is makkelijk te scheiden van het papier en daarom goed apart van elkaar weg te gooien. 

Lijkt je papier niet prettig werken, dan bestaan er ook volledig composteerbare vleesverpakkingen. Deze zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen.

Voor het barbecue-assortiment bestaan schalen van bamboe. Zo hoef je geen aluminium of plastic meer te gebruiken.

Je kunt de klant, misschien voor een kleine prijs, een stevige tas meegeven. Verzoek ze om deze tas de volgende keer weer opnieuw mee te nemen! Of verstrek papieren draagtassen die 100% composteerbaar zijn of bij het oud papier kunnen.

Er bestaan herbruikbare maaltijdbakken die gemaakt zijn van duurzaam kunststof. Deze bakken kunnen de koelkast, vriezer, vaatwasser en magnetron. Motiveer je klanten om deze bakken de volgende keer weer mee te nemen door bijvoorbeeld korting te geven. Zo hoef je klanten niet elke keer nieuwe bakken mee te geven. Zorg wel dat de bakken schoon zijn.

Wil je je klanten actief oproepen om een eigen verpakking mee te nemen? Dat kan door de poster van Zero Waste Nederland te bestellen via https://zerowastenederland.nl/zero-waste-raamsticker/

Bakjes en zakjes

Monique Lohman van slagerij Lohman te Enschede

bekijk
Vers van het mes

Slagerij Hendrikse

Passen jullie verpakkingen bij de uitstraling van de slagerij?
JA
0%
NEE
0%
bekijk feedback
De gemakken van verpakken

Zwaard Slagerij & Traiteur

Om over na te denken…

Verpakkingen zijn een belangrijk middel om je verkochte producten te beschermen, door klanten te laten vervoeren én je slagerij te laten zien. Heb jij een mooie verpakking, dan vindt de klant wat erin zit nog lekkerder smaken. Naast de uitstraling van de verpakking zijn er meer dingen waar je op moet letten bij de keuze voor een verpakking: houdbaarheid van het product, duurzaamheid, gebruiksgemak en de kosten.

1

Ken jij de mogelijkheden voor duurzame verpakkingen bij je leverancier?

2

Welk type verpakkingen gebruiken jullie?

3

Maken jullie een bewuste keuze om wel/niet voor te verpakken?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Verpakkingen

Maak een lijst met wat jij belangrijk vindt aan een verpakking. Denk bijvoorbeeld aan:
 

- makkelijk in gebruik
- uitstraling
- prijs
- duurzaamheid


Kijk eens naar verpakkingen in andere winkels. Welke verpakkingen vind je erg praktisch of bijzonder? Maak hier een foto van en bedenk of je er iets mee kunt voor je eigen slagerij. 

like & reageren
Inloggen