E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Voedselverspilling tegengaan
in dit magazine
  • Efficiënt productieproces
  • Klanten adviseren
  • Klanten informeren

Consumenten vinden het tegengaan van voedselverspilling steeds belangrijker. Daarom is het goed om hier ook in de slagerij aandacht voor te hebben. Door een optimale verwaarding van het dier kun je voedselverspilling verminderen en daardoor afval verminderen. Daarnaast kun je je eigen productieproces efficiënt inrichten en je klanten adviseren over hoe zij voedselverspilling kunnen verminderen. Hoe je dit doet, leer je in dit magazine.

Productieproces efficiënt inrichten

Er zijn verschillende manieren waarop je het productieproces in jouw slagerij zo efficiënt mogelijk kunt inrichten:

1

Grondstoffen zo goed mogelijk benutten

2

Zorgvuldig plannen en slim inkopen

3

Producten zo produceren dat ze langer houdbaar zijn

4

Afval verminderen

“Bij een vierkantsverwaarding worden alle delen van het dier gebruikt.”
ja
0%
nee
0%
bekijk feedback
Zorgvuldig plannen en slim inkopen

Door zorgvuldig te plannen en slim in te kopen, kun je in jouw slagerij producten zo vers mogelijk houden en verspilling door bederf voorkomen.

Vraag en aanbod afstemmen
Technologieën inzetten
Gereduceerde prijs
Doelen en resultaten communiceren
Slim produceren

Naast slim plannen en inkopen kun je producten in de slagerij ook slim produceren. Zo verleng je de versheid van producten en kun je verspilling voorkomen. Zo kun je producten:

1

Vacuüm verpakken: vlees kan vacuüm verpakt tot 2 weken gekoeld worden bewaard.

2

Napasteuriseren: in de verpakking of heet afvullen (bewaartermijn 2 weken gekoeld). Of andere methodes uit de Hygiënecode die een langere houdbaarheid geven.

3

Koelen bij een lagere temperatuur: hoe lager de temperatuur, hoe minder snel bacteriën en schimmels groeien en vlees bederft.

4

Invriezen: vlees is ingevroren 2 tot 9 maanden houdbaar: 

  • varken - 2 maanden
  • gehakt - 3 maanden
  • lam - 3 maanden
  • rund - 9 maanden
Klanten adviseren over voedselverspilling

Door voedselverspilling in je slagerij tegen te gaan, kun je je afval verminderen. Daarvoor kun je de volgende stappen zetten:

i
i
i
Voedselverspilling tegengaan

Keurslager Hans Halman

Klanten adviseren over voedselverspilling

Naast zelf voedselverspilling tegen te gaan, kun je ook klanten adviseren over hoe zij voedselverspilling kunnen voorkomen. Zo kun je ze uitleggen hoe zij het vlees moeten bewaren om de houdbaarheid van producten te verlengen en bederf te verminderen.

Een product dat lang houdbaar is, zoals droge worst, krijgt een ‘Ten minste Houdbaar Tot’ (THT) datum. Dit hoeft niet te betekenen dat het product na die datum bedorven is. Voorzie dit product van het ‘Kijk, ruik, proef’-pictogram en leer je klanten om zelf te beoordelen of een product nog geschikt is voor consumptie.

Ook kun je klanten helpen bij het kiezen van de juiste hoeveelheid vlees, afgestemd op het aantal personen en de soort maaltijd. Dit voorkomt dat er te veel vlees wordt gekocht. Door vlees op maat of kleinere porties aan te bieden, kunnen klanten precies de hoeveelheid kopen die ze nodig hebben.

Ook kun je klanten informeren over minder populaire stukken vlees die vaak goedkoper en even smakelijk zijn. Bijvoorbeeld orgaanvlees of vlees van wild dat is afgeschoten voor landschapsbeheer. Dit helpt bij het volledig benutten van een dier en bevordert een duurzamere vleesconsumptie.

Klanten informeren binnen en buiten de slagerij

Naast adviezen geven kun je je klanten binnen en buiten de slagerij informeren over wat jij al doet om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kun je klanten bijvoorbeeld uitleggen hoe jij zorgvuldig plant en producten slim produceert.

Uitleg via kaartjes of etiket
Aan de toonbank
Keurmerk
Rondleiding
Klanten online informeren

Naast klanten fysiek informeren in je slagerij, kun je ze ook via je sociale media en je website informeren.

i
i
Om over na te denken...

Door het productieproces van jouw slagerij zo efficiënt mogelijk te maken, draag jij bij aan het tegengaan van voedselverspilling. Dit kun jij ook naar je klanten uitdragen door ze erover te vertellen in de slagerij of door ze hierover online te informeren. Daarbij kun je jouw klanten adviseren over hoe zij zelf voedselverspilling kunnen verminderen. Jij als slager kunt samen met je klanten een bijdrage leveren aan afvalvermindering en daarmee aan een betere wereld.

1

Hoe kijk jij naar het tegengaan van voedselverspilling?

2

Wat doe jij al om voedselverspilling te verminderen?

3

Hoe zorg jij dat klanten weten wat jij doet aan het tegengaan van voedselverspilling?

4

Welke adviezen geef jij klanten over het verminderen van voedselverspilling?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Voedselverspilling tegengaan in de slagerij

Bekijk eens in de slagerij wat jullie zelf al doen aan het tegengaan van voedselverspilling. Wat kunnen jullie nog meer doen? Zijn er tips uit dit magazine die jullie kunnen gaan toepassen in het productieproces van de slagerij? Bespreek jouw ideeën met collega’s en kijk wat mogelijk is binnen jullie slagerij. Bespreek ook met collega-slagers wat zij al doen aan het tegengaan van voedselverspilling.

Klanten informeren en adviseren over voedselverspilling tegengaan

Niet alleen jij als slager, maar ook jouw klanten kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van voedselverspilling. Hoe informeren jullie je klanten over wat de slagerij al doet aan voedselverspilling? Hoe adviseren jullie klanten over voedselverspilling? Wat kunnen jullie nog meer doen om klanten nog beter op de hoogte te brengen van de noodzaak van het tegengaan van voedselverspilling? Bekijk met je collega’s wat er mogelijk is.

like & reageren
Inloggen