Consumenten vinden het tegengaan van voedselverspilling steeds belangrijker. Daarom is het goed om hier ook in de slagerij aandacht voor te hebben. Door een optimale verwaarding van het dier kun je voedselverspilling verminderen en daardoor afval verminderen. Daarnaast kun je je eigen productieproces efficiënt inrichten en je klanten adviseren over hoe zij voedselverspilling kunnen verminderen. Hoe je dit doet, leer je in dit magazine.
Er zijn verschillende manieren waarop je het productieproces in jouw slagerij zo efficiënt mogelijk kunt inrichten:
Grondstoffen zo goed mogelijk benutten
Zorgvuldig plannen en slim inkopen
Producten zo produceren dat ze langer houdbaar zijn
Afval verminderen
Er is sprake van vierkantsverwaarding wanneer alle onderdelen van het dier worden gebruikt. Er vindt dan geen verspilling plaats en het vermindert dierlijk afval. Hoeveel er moet worden verwaard, is afhankelijk van wat jij als slager inkoopt. Werk je liever met een heel dier of delen ervan? Meer over verwaarding lees je in het magazine Waarde van vlees.
Er is sprake van vierkantsverwaarding wanneer alle onderdelen van het dier worden gebruikt. Er vindt dan geen verspilling plaats en het vermindert dierlijk afval. Hoeveel er moet worden verwaard, is afhankelijk van wat jij als slager inkoopt. Werk je liever met een heel dier of delen ervan? Meer over verwaarding lees je in het magazine Waarde van vlees.
In de slagerij kun je patronen bijhouden door de klantvraag te analyseren en verkoophoeveelheden bij te houden. Daarmee stem je vraag en aanbod beter op elkaar af. Ook kun je goede afspraken maken met leveranciers om snel verse producten te ontvangen, waardoor je de eigen voorraad beter kunt afstemmen op de actuele vraag van de klant.
Door in je slagerij moderne technologieën, zoals voorraadbeheersoftware of sensoren voor temperatuurcontrole, in te zetten, kun je de houdbaarheid en kwaliteit van vleesproducten beter waarborgen.
Producten die dichter bij de houdbaarheidsdatum komen, kun je tegen een gereduceerde, oftewel lagere, prijs aanbieden om ze sneller te verkopen. Daardoor hoef je ze na de houdbaarheidsdatum niet weg te gooien.
De resultaten van het tegengaan van voedselverspilling in de slagerij kun je delen met je collega’s. Daarmee betrek je ze bij het proces. Zij kunnen ook hun steentje bijdragen aan dit proces door zelf met ideeën te komen en deze tot uiting te brengen. Dan wil je als team natuurlijk weten of jullie aanpak tegen voedselverspilling werkt. Bespreek de doelen en resultaten van alle initiatieven eens met elkaar in een teamoverleg!
Door zorgvuldig te plannen en slim in te kopen, kun je in jouw slagerij producten zo vers mogelijk houden en verspilling door bederf voorkomen.
Naast slim plannen en inkopen kun je producten in de slagerij ook slim produceren. Zo verleng je de versheid van producten en kun je verspilling voorkomen. Zo kun je producten:
Vacuüm verpakken: vlees kan vacuüm verpakt tot 2 weken gekoeld worden bewaard.
Napasteuriseren: in de verpakking of heet afvullen (bewaartermijn 2 weken gekoeld). Of andere methodes uit de Hygiënecode die een langere houdbaarheid geven.
Koelen bij een lagere temperatuur: hoe lager de temperatuur, hoe minder snel bacteriën en schimmels groeien en vlees bederft.
Invriezen: vlees is ingevroren 2 tot 9 maanden houdbaar:
Je kunt afval verminderen door producten die aan het einde van de houdbaarheid zitten in je slagerij in (nieuwe) eigen producten te verwerken. Zo kun je van rauw gehakt dat tegen het einde van de houdbaarheid zit gebraden gehaktballen maken die weer een goede houdbaarheid hebben.
Daarnaast kun je reststromen van de productie in je slagerij als grondstof aan andere verwerkers aanbieden. Diermeel van varkens en kippen mag worden gebruikt in diervoeding.
Als slager kun je samenwerken met apps zoals Too Good To Go. Hierbij bied je producten die bijna over de houdbaarheidsdatum gaan tegen een gereduceerde prijs aan.
Door voedselverspilling in je slagerij tegen te gaan, kun je je afval verminderen. Daarvoor kun je de volgende stappen zetten:
Keurslager Hans Halman
Naast zelf voedselverspilling tegen te gaan, kun je ook klanten adviseren over hoe zij voedselverspilling kunnen voorkomen. Zo kun je ze uitleggen hoe zij het vlees moeten bewaren om de houdbaarheid van producten te verlengen en bederf te verminderen.
Een product dat lang houdbaar is, zoals droge worst, krijgt een ‘Ten minste Houdbaar Tot’ (THT) datum. Dit hoeft niet te betekenen dat het product na die datum bedorven is. Voorzie dit product van het ‘Kijk, ruik, proef’-pictogram en leer je klanten om zelf te beoordelen of een product nog geschikt is voor consumptie.
Ook kun je klanten helpen bij het kiezen van de juiste hoeveelheid vlees, afgestemd op het aantal personen en de soort maaltijd. Dit voorkomt dat er te veel vlees wordt gekocht. Door vlees op maat of kleinere porties aan te bieden, kunnen klanten precies de hoeveelheid kopen die ze nodig hebben.
Ook kun je klanten informeren over minder populaire stukken vlees die vaak goedkoper en even smakelijk zijn. Bijvoorbeeld orgaanvlees of vlees van wild dat is afgeschoten voor landschapsbeheer. Dit helpt bij het volledig benutten van een dier en bevordert een duurzamere vleesconsumptie.
Maak kaartjes met meer uitleg over het product of voeg een korte toelichting toe aan de etiketten op de productverpakkingen.
Vertel je klanten dat het diermeel van kippen en varkens, waarvan het vlees in jouw slagerij wordt verkocht, wordt gebruikt door andere afnemers. Zij gebruiken dit bijvoorbeeld voor de productie van diervoeding.
Als het vlees in jouw slagerij afkomstig is van dieren die gevoed zijn met reststromen, kun je dit met een keurmerk communiceren in je winkel. Dit versterkt de boodschap dat het om een milieubewuste keuze gaat. Geef uitleg over waarom het gebruik van restproducten als veevoer een duurzame optie is.
Organiseer voor je klanten rondleidingen op de boerderij waarmee je samenwerkt. Tijdens deze rondleiding kun jij als slager meer vertellen over het dierenwelzijn en over bijvoorbeeld de voeding voor de dieren.
Naast adviezen geven kun je je klanten binnen en buiten de slagerij informeren over wat jij al doet om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kun je klanten bijvoorbeeld uitleggen hoe jij zorgvuldig plant en producten slim produceert.
Deel foto’s, berichten of korte video’s van hoe jij voedselverspilling tegengaat in de slagerij. Neem bijvoorbeeld als onderwerp het aanbieden van porties op maat.
Deel verhalen van de boeren met wie je samenwerkt, waarin zij bijvoorbeeld meer uitleg geven over herkomst van het vlees in jouw slagerij en met welke reststromen de dieren worden gevoed.
Naast klanten fysiek informeren in je slagerij, kun je ze ook via je sociale media en je website informeren.
Door het productieproces van jouw slagerij zo efficiënt mogelijk te maken, draag jij bij aan het tegengaan van voedselverspilling. Dit kun jij ook naar je klanten uitdragen door ze erover te vertellen in de slagerij of door ze hierover online te informeren. Daarbij kun je jouw klanten adviseren over hoe zij zelf voedselverspilling kunnen verminderen. Jij als slager kunt samen met je klanten een bijdrage leveren aan afvalvermindering en daarmee aan een betere wereld.
Hoe kijk jij naar het tegengaan van voedselverspilling?
Wat doe jij al om voedselverspilling te verminderen?
Hoe zorg jij dat klanten weten wat jij doet aan het tegengaan van voedselverspilling?
Welke adviezen geef jij klanten over het verminderen van voedselverspilling?
Voedselverspilling tegengaan in de slagerij
Bekijk eens in de slagerij wat jullie zelf al doen aan het tegengaan van voedselverspilling. Wat kunnen jullie nog meer doen? Zijn er tips uit dit magazine die jullie kunnen gaan toepassen in het productieproces van de slagerij? Bespreek jouw ideeën met collega’s en kijk wat mogelijk is binnen jullie slagerij. Bespreek ook met collega-slagers wat zij al doen aan het tegengaan van voedselverspilling.
Klanten informeren en adviseren over voedselverspilling tegengaan
Niet alleen jij als slager, maar ook jouw klanten kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van voedselverspilling. Hoe informeren jullie je klanten over wat de slagerij al doet aan voedselverspilling? Hoe adviseren jullie klanten over voedselverspilling? Wat kunnen jullie nog meer doen om klanten nog beter op de hoogte te brengen van de noodzaak van het tegengaan van voedselverspilling? Bekijk met je collega’s wat er mogelijk is.