E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Waarde van vlees
in dit magazine
  • Bijzonder en waardevol
  • Dierlijke oorsprong
  • Waarde toevoegen
  • Vertellen over de waarde van vlees

Als slager werk je met een bijzonder product. Vlees komt van een dier en heeft daardoor een bijzondere waarde. Er wordt daarom ook wel gesproken van de ‘waarde van vlees’. Er wordt waarde toegevoegd aan het vlees door de manier waarop het dier is gehouden en hoe jij als slager omgaat met het vlees. Hoe je precies waarde toevoegt én hoe je de klant kunt vertellen over de waarde van vlees, leer je in dit magazine.

Waardevol product

Vlees is het kernproduct van de ambachtelijke slager. Het is een waardevol en bijzonder product vanwege de dierlijke oorsprong. Ook heeft vlees goede voedingswaarden en bevat het belangrijke voedingsstoffen. Maar dat is niet het enige wat vlees een waardevol product maakt.

De waarde komt tot stand door aan het begin van de keten aandacht te hebben voor dierenwelzijn. Denk hierbij aan de wijze van het houden van dieren, het slachten en het bewerken van vlees door vakkundige slagers tot een mooi product. Al deze facetten dragen bij aan ‘de waarde van vlees’.

Van dier tot verkoop

Vlees heeft een bepaalde waarde omdat het een dierlijk product is. Deze waarde wordt vergroot als er in de veehouderij, bij transport en bij de slacht aandacht is voor dierenwelzijn. Daarnaast zijn er andere facetten die vlees tot een eerlijk, transparant, lokaal, uniek, ambachtelijk en bijzonder product maken. De volgende facetten voegen waarde toe aan vlees(producten):

1

Levend dier

2

Voedingswaarde

3

Herkomst en slacht

4

Inkoop

5

Ambachtelijke bewerking en verwaarding

6

Service bij de verkoop

Vraag

In welke situatie is er sprake van waardeverhoging door middel van een lokaal en ambachtelijk product?

A. Varkensvlees dat wordt geïmporteerd uit Duitsland.

 

B. Koeien in de wei, van een lokale boer, die kleinschalig worden geslacht.

 

C. Kippen in een stal, zonder uitloop en afleidingsmateriaal, die in grote aantallen worden geslacht.

 

Klik hieronder op de juiste afbeelding.

a
b
c
a
b
c
Herkomst en slacht

Facetten die bijdragen aan de waarde van vlees zijn herkomst en slacht. Hierin speelt het dierenwelzijn een grote rol. Hoe groter het dierenwelzijn, hoe meer waarde wordt toegevoegd aan het vlees.

Herkomst
Slacht
De toegevoegde waarde bij inkoop

“Ik ben mij ervan bewust dat vlees een bijzonder en waardevol product is. Daar houd ik rekening mee tijdens de inkoop.”

“Ik koop zelf kritisch in. Zo let ik op de herkomst van het dier en de kwaliteit van het vlees.”

“Kenmerkend voor mijn inkoop is: afname van een kleine houderij en focus op kwaliteit en smaak.”

“Door eerlijk en bewust in te kopen, verhoog ik automatisch de waarde van vlees. Tegelijkertijd verhoog ik de waarde van het product doordat ik er eerlijk, transparant en ambachtelijk mee omga.”

“Hoe meer je van een dier gebruikt, hoe meer ambachtelijke waarde je toevoegt.”
juist
onjuist
Verwaarding

Vierkantsverwaarding betekent dat het hele dier, van kop tot staart, wordt gebruikt. Hierdoor wordt er geen vlees verspild. Het facet ‘vierkantsverwaarding’ draagt bij aan de waarde van vlees. Hieronder lees je er meer over.

Dier
Producten
Het serviceconcept bij de verkoop van vlees

In de slagerij worden producten meestal aangeboden via een serviceconcept. De klant wordt veelal bediend en er is persoonlijk contact. De klant krijgt een product op maat en wordt hierbij geïnformeerd over de bereiding van het vlees, de herkomst en de kwaliteit. Ook wordt de klant geïnformeerd over ingrediënten en allergenen in het product. De service die de klant krijgt en de informatie die wordt gegeven, voegt waarde toe aan het vlees.

Het is belangrijk om de waarde van het vlees verder toe te lichten aan de klanten, omdat zij daardoor weten wat zij kopen en waar de verkoopprijs op is gebaseerd.

 

Als je de waarde van vlees wilt uitleggen, kun je iets vertellen over de herkomst van het vlees, de kwaliteit van het vlees, het concept van verwaarding en hoe de producten zijn bereid.

De waarde van vlees in de slagerij

Keurslager Peter Krijnen

om over na te denken...

Vlees heeft een bijzondere waarde omdat het een product is dat afkomstig is van een dier. Door aandacht te hebben voor dierenwelzijn en herkomst, wordt deze waarde vergroot. Daarnaast dragen inkoop, verwaarding en de service bij de verkoop bij aan een eerlijk, bijzonder en waardevol product. Jij als slager hebt vervolgens de taak om de klant meer te vertellen over de bijzondere waarde van het vlees dat jij aanbiedt.

1

Hoe kijk jij naar de waarde van vlees?

2

Hoe houd jij rekening met de waarde van vlees?

3

Hoe zorg jij dat klanten weten wat de waarde van vlees is?

4

Hoe zou er meer aandacht kunnen komen voor de waarde van vlees?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Kennis over de waarde van vlees

Loop een rondje door de slagerij. Wat kun je vertellen over de waarde van de producten? Welke kenmerken hebben ze? Weet je bijvoorbeeld wat de herkomst is van de dieren en hoe deze zijn geslacht? Kun je iets vertellen over de vierkantsverwaarding? Bedenk ook hoe de producten van elkaar verschillen en wat dat betekent voor de waarde van het vlees. Bespreek het met je collega’s om ervoor te zorgen dat jullie zoveel mogelijk kennis hebben van de waarde van vlees.

Waarde van vlees in de slagerij

Het is belangrijk om klanten te wijzen op de waarde van vlees. Dit kun je doen tijdens een verkoopgesprek, maar ook door het uit te dragen in de slagerij zelf. Hoe wordt er in jouw slagerij al aandacht gegeven aan de waarde van vlees? Hoe kan er in jouw slagerij (nog meer) aandacht zijn voor de waarde van vlees? Doe eventueel inspiratie op bij andere slagerijen. Bespreek jouw ideeën binnen het team en kijk wat er mogelijk is binnen jullie slagerij.

like & reageren
Inloggen