Overleggen met je medewerkers: dat doe je altijd wel, op het moment dat jij dat nodig vindt. Toch is het goed om er af en toe echt de tijd voor te nemen en een gesprek in te plannen. Zulke gesprekken zijn nuttig: je blijft persoonlijk betrokken bij je medewerkers en je maakt duidelijk wat je van hen verwacht en hoe je vindt dat ze functioneren. Dit levert niet alleen iets op voor jouw medewerkers maar ook voor jou en de slagerij. Dit magazine geeft tips over hoe je geplande gesprekken kunt voeren.
Neem elke dag tien minuten de tijd om dagelijkse zaken te bespreken. Denk aan de dagplanning, aanbiedingen en nieuwe producten. Bespreek nieuwsberichten uit de slagerswereld. Dan kan iedereen de klantvragen daarover goed beantwoorden. Zijn er gisteren dingen fout gegaan? Een werkoverleg is een goed moment om dit te bespreken, zodat het vandaag beter gaat.
Bespreek elk half jaar of elk kwartaal in een teamoverleg wat je wilt bereiken als slagerij. Veel slagers kiezen per teamoverleg een thema, bijvoorbeeld uitstraling, klantcontact, hygiëne of procedures. Laat je medewerkers zelf ook thema's aandragen.
Tip: bespreek drukke verkoopperiodes, zoals Pasen en Kerst, maar bespreek ook de vakantieplanning.
Maak altijd een verslag van het teamoverleg en geef dit aan je medewerkers. Jullie kunnen dan altijd terugvallen op de afspraken.
Het is goed om met elke medewerker één keer per jaar een evaluatiegesprek te voeren. Tijdens zo'n gesprek kunnen je medewerker en jij allebei dingen inbrengen. Praat over wat goed gaat en wat beter kan. Wat wil de medewerker leren en bereiken het komende jaar? Kun je hem daarbij helpen? Als je medewerkers groeien, is dat ook goed voor je slagerij. Denk ook aan persoonlijke zaken. Hoe ligt de medewerker in de groep? Als je medewerkers lekker in hun vel zitten, dan wordt de werksfeer in de slagerij beter. In het evaluatiegesprek maak je afspraken en leg je deze vast. Je bedenkt samen met de werknemer acties en deze worden ook uitgevoerd. Het is goed om regelmatig even terug te komen op de gemaakte afspraken. Zo blijven de afspraken niet 'hangen' in het gesprek maar gebeurt er ook echt iets op de werkvloer.
Werkoverleg, teamoverleg en evaluatiegesprek: geplande gesprekken, maar wel allemaal met een iets ander doel.
"Soms vinden medewerkers het lastig om te zien wat je op een dag het eerste moet doen. Daarom maken we tijdens het werkoverleg altijd een prioriteitenlijst."
"Ik heb in ieder geval elke dag werkoverleg met de parttimers. Zo weten ze wat er is gebeurd op de dagen dat ze niet hebben gewerkt."
"Tijdens het werkoverleg bespreken we wat er op een dag moet gebeuren. Dit zetten we op een whiteboard zodat iedereen het op elk moment kan bekijken."
Keurslagerij Putman
Je kunt op een dag wel alles tussen neus en lippen door zeggen, maar dat blijft niet altijd hangen. Daarom houden we het liefst twee keer per jaar teamoverleg. Je kunt er dan goed voor gaan zitten. Ik maak een agenda met begin- en eindtijd. Dan kan ik makkelijker punten afkappen. Anders is het zo twaalf uur!
We willen de gemiddelde verkoop per klant graag verhogen. Daarom hebben we tijdens het teamoverleg een verkooptraining gegeven. Daarbij hoort het stellen van goede verkoopvragen: “Wilt u er misschien ook een rookworst bij?”, als een klant een liter erwtensoep koopt. Simpele vragen die toch lastig zijn, daar oefenen we op. We hebben er een wedstrijd van gemaakt door van elke medewerker de gemiddelde omzet per klant uit te rekenen. Dat werkt: iedereen wil winnen en gebruikt de geleerde verkooptechnieken! De winnaar kreeg eeuwige roem (én een bonus van 100 euro).
Keurslager Groeneveld
De neuzen allemaal dezelfde kant op krijgen. Daarom houd ik een teamoverleg. Wij overleggen één keer per jaar met alle medewerkers en twee keer per jaar met de chefs.
Meestal is het teamoverleg ’s avonds in een restaurant en eten we samen een hapje. Dat vinden we leuk. We praten in een teamoverleg bijvoorbeeld over nieuwe producten en recepten, maar ook over de sfeer in het team. Iedereen mag agendapunten aandragen. Zo hebben medewerkers een actieve rol bij de voorbereiding. Ze hebben vaak goede ideeën, onderschat ze niet. Alles wat we afspreken, zetten we zwart op wit. Zo kunnen we terugvallen op afspraken. Soms zetten ze mij ook wel eens op mijn nummer, omdat ik toch iets anders doe dan we hadden afgesproken. Dat kan ook gebeuren.
Teamoverleg kun je op veel manieren voeren. In de interviews vertellen twee slagers hoe zij dit doen.
Keurslagerij Putman
Keurslager Groeneveld
Een goed voorbereid teamoverleg zorgt voor een beter resultaat. Tips die je daarbij helpen:
Maak een agenda en deel deze van tevoren uit.
Kies een voorzitter en iemand die aantekeningen maakt.
Maak duidelijk dat je van iedereen een bijdrage verwacht. Zorg ervoor dat alle medewerkers aan het woord komen.
Laat het teamoverleg alleen doorgaan als er belangrijke onderwerpen zijn: het moet ergens over gaan.
Fijn dat je tevreden bent! Zie je nog mogelijkheden tot verbetering? Deel je ervaring door een reactie te plaatsen op deze pagina. Bekijk de reacties van andere slagers en doe ideeën op!
Waarom ben je niet tevreden? Wat wil je veranderen zodat je wel tevreden bent over jouw teamoverleg? Wat heb je nodig om dat doel te bereiken? Deel je ervaring door een reactie te plaatsen op deze pagina. Bekijk de reacties van andere slagers en doe ideeën op!
Voer je bewust geen teamoverleg? Zijn er volgens jou ook redenen om wél teamoverleg te voeren? Wat denk je nodig te hebben als je toch teamoverleg wilt houden? Bekijk de reacties van andere slagers en doe ideeën op!
Biologische Slagerij De Groene Weg
Wat moeten jouw medewerkers kunnen? Zet deze onderwerpen op papier. Denk bijvoorbeeld aan: is collegiaal, is klantvriendelijk, werkt veilig en precies, neemt verantwoordelijkheid.
Bespreek het beoordelingsformulier in een teamoverleg. Laat je medewerkers ook onderwerpen noemen. Misschien komen zij ergens op waar jij niet aan denkt. Betrek de medewerkers op deze manier bij hun eigen beoordeling.
Geef bij elk onderwerp aan hoe je medewerkers hierop kunnen scoren. Denk bijvoorbeeld aan de scores: onvoldoende, voldoende, goed. Gebruik in ieder geval meer dan twee scores, maar maak het niet te ingewikkeld.
Alle medewerkers op dezelfde manier beoordelen? Dat kan door van tevoren een beoordelingsformulier te maken en in te vullen. Lees hier hoe je dat kunt doen.
Waarom vind je evaluatiegesprekken voeren nuttig? Kun je aangeven wat zulke gesprekken voor jou en je medewerkers opleveren? Leg je de gesprekken ook vast? Wat doe je met de acties die uit het gesprek komen? Plaats je reactie in dit magazine. Bekijk de reacties van andere slagers en doe ideeën op!
Waarom vind jij evaluatiegesprekken voeren niet nuttig? Sommige slagers houden geen evaluatiegesprek omdat ze vinden dat dit teveel tijd kost. Toch is het een tijdsinvestering die zich terug kan winnen. Met evaluatiegesprekken werk je aan de kwaliteit van je medewerkers. En daarmee aan de kwaliteit van je slagerij! Leg wel alles vast en bedenk acties. Zo heeft een evaluatiegesprek echt nut. Plaats je reactie in dit magazine. Bekijk de reacties van andere slagers en doe ideeën op!
Afspraken moeten niet alleen op papier staan, maar je moet ze ook nakomen. Hoe zorg je daarvoor? Een paar tips:
Laat afspraken terugkomen in het dagelijkse werkoverleg.
Laat afspraken uit het teamoverleg niet alleen in de map zitten. Hang ze op in de slagerij of schrijf ze op een bord.
Spreek medewerkers aan als ze afspraken niet nakomen.
Als je regelmatig geplande gesprekken houdt, weet je meer van je medewerkers, van jezelf en van je slagerij. Werkoverleg is handig om bijvoorbeeld de dagplanning door te nemen. In een teamoverleg bespreek je onderwerpen die verder gaan dan de dagelijkse dingen.
Evaluatiegesprekken houd je met elke medewerker apart om het functioneren te bespreken. Met al deze gesprekken verbeter je het werk van jou en van je medewerkers!
Welke gesprekken wil je invoeren? Hoe kun je de gesprekken die je al voert verbeteren?
Hoe vaak houd jij een werkoverleg? Is dit vaak genoeg of kan het nog vaker?
Welke thema’s behandel jij tijdens een teamoverleg? Waar haal jij deze vandaan?
Waar voer jij je evaluatiegesprekken? Is dit een bewuste keuze?
Hoe zorg je dat afspraken ook echt worden nageleefd?
Teamoverleg
Organiseer een teamoverleg. Neem deze punten mee in je voorbereiding:
- Welk thema kies je voor het teamoverleg? Welke onderwerpen sluiten daarbij aan?
- Hoe laat je je medewerkers meedenken in de voorbereiding?
- Waar voer je het overleg?
- Hoe lang duurt het overleg?
- Op welk moment plan je het overleg (avond of ochtend, doordeweeks of in het weekend)?
Evaluatiegesprek
Hoe wil jij evaluatiegesprekken voeren in je slagerij? Maak hier een plan voor en gebruik onderstaande punten.
Voer je al evaluatiegesprekken? Kijk dan of je met deze punten je evaluatiegesprekken kunt verbeteren:
- Wat wil je bespreken in het gesprek?
- Hoe wil je dat medewerkers zich voorbereiden?
- Wat gebruik je om het functioneren van je medewerker te bepalen?
- Hoe vaak wil je evaluatiegesprekken voeren?
- Waar voer je het gesprek?
- Hoe leg je het gesprek vast?
- Hoe zorg je ervoor dat gemaakte afspraken worden nagekomen?
21:14