Kerst is een gezellige en vooral drukke periode! Jullie verkopen veel meer dan normaal maar dit kost wel veel voorbereiding. Je moet nadenken over de producten die je verkoopt en de extra services die je de klanten biedt. Hoe zorg je ervoor dat alles op rolletjes verloopt in deze hectische periode? Bekijk en lees de ervaringen van anderen en haal eruit wat jullie kunnen gebruiken om het optimale uit de kerstperiode te halen!
"Kookprogramma's en culinaire websites zijn erg populair bij klanten. Ik volg de programma’s en sites ook en speel erop in met mijn assortiment. Ook beurzen zijn een goede inspiratiebron voor mij om op de nieuwste trends in te kunnen spelen".
Ik houd de supermarkten in de gaten. Zij hebben vaak magazines met kooktips die de consument veel leest en ideeën voor gerechten uit haalt. Zo weet ik wat er leeft en kan ik hier op inspelen met mijn assortiment en advies."
"Vanaf september zijn er allerlei kerstbeurzen waar ik heen ga. Ik neem dan ook weleens een medewerker mee. Twee zien er meer als een en hem erbij betrekken maakt hem ook enthousiast. We komen bijna altijd met nieuwe ideeën terug."
"Ik deel ervaringen met collega slagers en dan hebben we het bijvoorbeeld ook over onze nieuwe producten. Als ik iets hoor waarvan ik denk dat het ook bij mij goed zal lopen, dan probeer ik dat uit."
“Ik gebruik de verkoopcijfers van vorig jaar kerst. Zo weet ik wat er populair was en wat minder populair was. Die gegevens gebruik ik bij mijn beslissing wat ik dit jaar wil verkopen."
“Vorig jaar deed ik van tevoren een marktonderzoekje. Dat was niet ingewikkeld. Ik zette een aantal producten op een lijst en klanten mochten aankruisen wat zij interessant vonden. Ik kreeg een beeld van de wensen en de klanten werden vast aan het denken gezet.”
"Kerst is het moment om te pieken!" zo vertelde een slager ondernemer. Hij bedoelde niet alleen pieken in de omzet maar ook dat je tijdens de kerstperiode kunt laten zien wat voor mooie en goede producten je verkoopt.
"Jouw producten worden tijdens het kerstdiner besproken, dus pak je kans!"
Hoe bepaal je wat je in je assortiment opneemt tijdens kerst? Vier ondernemers vertellen.
Keurslagerij Runderkamp
De klant wil met kerst iets speciaals op tafel zetten. Iets anders dan anders. Een aantal voorbeelden van speciale kerstproducten of gerechten om te verkopen en te adviseren.
Stoofschotel wild met chocolade.
Varkenshaas Culinair Varkenshaas gemarineerd met honingwhisky marinade, peper en zout, beetje honingsaus erover met plakjes brie en walnoot.
Wildpaté
Kersthaasje Noëlle
Abdij paté met uitleg over hoe de klant het kan maken.
Focus jij je op de kerst of op de winter? Een nieuwe trend is bijvoorbeeld de winterbarbecue.
Richten jullie je alleen op vleesproducten voor de hoofdmaaltijd of verzorgen jullie bijvoorbeeld ook hele maaltijden inclusief voorgerechten? Denk bijvoorbeeld aan soep met stengel of vitello tonnato.
Wie is jullie doelgroep? Hebben jullie bijvoorbeeld ook te maken met kleinere huishoudens? Maak dan ook eenpersoons of kleinere porties. Zijn er veel huishoudens met kinderen? Houd dan ook rekening met wat kinderen leuk en lekker vinden.
Wat voor bijverkoop bieden jullie de klanten? Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verkopen van rucola, dressing en Parmezaanse kaas bij de carpaccio. Of aan het verkopen van kleine glaasjes waar ze de carpaccio in kunnen serveren.
Kunnen jullie klanten hun bestelling alleen afhalen of lever je die ook? Er zijn slagers die eerste kerstdag een uurtje opengaan zodat de klanten de bestellingen op het laatste moment af kunnen halen.
Er is zoveel wat jullie de klant kunnen bieden. Veel keuzes die jullie maken zijn bewuste keuzes. Toch goed en leuk om stil te staan bij keuzes!
Keurslagerij Cor Verhoef
Wij werken op bestelling omdat we een klein beetje willen weten waar we aan toe zijn. We willen graag voor 100% voldoen aan de wensen van de klant. Niet alles kan op bestelling. Salades, pate’s en vleeswaren bijvoorbeeld niet maar gourmetschotels en gevulde rollades wel. Wild kan bij ons alleen maar op bestelling. Mensen kunnen dit vanaf Sinterklaas tot twee dagen voor kerst bestellen.
Je hebt wel veel ruimte nodig en gelukkig hebben we dat. De schotels die we gebruiken zijn stapelbaar, dus dat zet makkelijk weg.
Toen we minder ruimte hadden huurden we een luxe container erbij, zo’n kantoorunit. Dit werd dan onze werkruimte en opslagruimte. We koelden dit met een koelauto. Elk jaar doen we, als extraatje voor de klant, een kaartje en een attentie bij de bestellingen. Twee jaar geleden waren dit olijfolieflesjes en vorig jaar een buisje met kruiden voor bij de gourmet en fondue. Het maakt het net wat spannender voor de klant.
Keurslagerij van Hest
Vroeger werkten we wel met bestellingen, maar nu niet meer. Je hebt veel extra handelingen en je hebt extra opslagruimte nodig. Dat kost tijd en geld. Ook is de consument steeds impulsiever en beslist vaak op het laatste moment wat ze willen gaan eten. Dan is van tevoren bestellen geen goede optie, want bestellingen wil je een paar dagen eerder hebben. Een bijkomend voordeel is dat mijn medewerkers nu ook minder buiten openingstijden hoeven te werken.
De werkdruk neemt af en de productiviteit neemt daardoor toe. Als je niet op bestelling werkt, moet je goed plannen. Wij maken alles zelf, dat maakt het wel makkelijker. Je kunt veel van tevoren maken en invriezen zoals soepen, carpaccio en warme sauzen. Wij houden elk jaar een proeverij en door deze proeverij kun je mensen een beetje sturen in wat ze willen voor kerst en daar kun je bij je productie rekening mee houden. Voor de klanten was het overstappen van wel kunnen bestellen naar niet kunnen bestellen het grootste. Bestellen geeft hen rust. Wij winnen het vertrouwen door te beloven dat we nabezorgen als een klant iets mis pakt.
De een werkt wel op bestelling en de ander niet. Twee slagers die vertellen waarom zij wel en niet op bestelling werken.
Keurslagerij Cor Verhoef
Keurslagerij van Hest
Zoveel ideeën en zoveel mogelijkheden. Het feit is wel: rond kerst is het veel en druk. Tips om het in goede banen te leiden.
Stem je inkoopplaninng, productieplanning en personele planning op elkaar af.
Werken vanuit voorraad of op bestelling vraagt meer ruimte. Huur een flexibele koeling voor meer opslagruimte.
Ook voor werkruimte kun je flexibele (koel)ruimtes huren.
Maak een voorraad van arbeidsintensieve producten aan, zoals bijvoorbeeld minivinkjes voor de gourmet en vries het in.
Door je producten te gasverpakken blijven ze langer houdbaar. Je kunt dan eerder beginnen met het klaar maken van bestellingen en voorraad.
Hoe zorg jij voor een succesvolle kerstperiode?
Er wordt CO2 toegevoegd aan het product die de bacteriegroei op vlees remt. Er zijn verschillende CO2 flessen voor vers vlees en voor vleeswaren.
Er zijn speciale CO2-machines, maar je kunt ook je vacuummachines om laten bouwen. Dit kost zo'n 1000 euro. Slagers geven aan dat zij deze kosten er makkelijk uithalen. Je kunt de zak waarin je verpakt meewegen. Daarmee haal je de verpakkingskosten eruit.
Gasverpakken verlengt de houdbaarheid. De kleur en de smaak blijven goed. Klanten reageren er goed op, als je ze vertelt wat de voordelen zijn. Want ook een klant kan dan langer van tevoren de producten, zoals een gourmetschotel, alvast in huis halen.
Gasverpakken is een manier van verpakken die je kan helpen bij de productieplanning tijdens kerst. De producten blijven ongeveer een week lang houdbaar waardoor je vooruit kunt werken.
Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden zoals welk assortiment je wilt hebben, welke services je wilt bieden en of je wel of niet op bestelling werkt. Wat past bij de slagerij en wat is haalbaar? Daarnaast moet je nadenken over wat jullie producten zouden moeten kosten door middel van een calculatie.
Plan voor de drukte uit zodat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan tijdens de drukke periode.
Hoe bepalen jullie het assortiment?
Hoe gaan jullie om met bestellingen?
Wat voor extra services bieden jullie de klant?
Hoe calculeren jullie de producten?
Hoe regelen jullie de productieplanning rondom kerst?
23:38
17:11
17:11